Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wybrać moc PC?

darekjo

Recommended Posts

Witam stoję przed dylematem wyboru pompy ciepła modelu jak i mocy. Dom 250 m2 po podłodze czy pompa 10 KW da rade czy trzeba 12 kw.

Przeglądałem fora i widziałem iż są użytkownicy domów o podobnych wymiarach z pompa 8 KW. Jak to jest u was jeśli morzenie napisie jak wielki dom posiadacie a jaką macie moc pompy.Jak sadzicie lepiej pompę przewymiarować czy wziąć na styk.

Witam stoję przed dylematem wyboru pompy ciepła modelu jak i mocy. Dom 250 m2 po podłodze czy pompa 10 KW da rade czy trzeba 12 kw.

Przeglądałem fora i widziałem iż są użytkownicy domów o podobnych wymiarach z pompa 8 KW. Jak to jest u was jeśli morzenie napisie jak wielki dom posiadacie a jaką macie moc pompy.Jak sadzicie lepiej pompę przewymiarować czy wziąć na styk.

Zrób przede wszystkim OZC. Zobacz w google co to takiego i poszukaj firmy, która robi audyty energetyczne. Potrzebujesz znać szczytowe zapotrzebowanie swojego domu na ciepło i na ciepłą wodę. Innymi słowy, jaką moc będzie musiała mieć pompa przy np. -20 stopni na zewnątrz, żeby ogarnęła temat.

Ale że co, że za mała PC do takiego domu?

Chodziło mi o pytanie z gatunku o sens życia.

Ja wiem, że mój dom można zrobić tak, że pompa 5 kW będzie przewymiarowana o 100%. Tylko czy to zmienia jakoś sytuację w moim domu? :p

Co do odpowiedzi na pytania twórcy wątku - bez podania danych domu, prawidłowa odpowiedź będzie w zasięgu ręki wróżbity.

Masz parametry domu i pomy w staopce. Jak bys chcial doprecyzowac cos, to smialo pytaj.

Co do mocy pompy, to jesli podasz jakia planujesz izolacje i jakiej grubosci, to bedzie to mozna oszacowac. Napisz tez ile osob i czy bardzo lubicie pelna wanne wody. ;)

pytanie polegało na tym jakie macie pompy do jakiej powierzchni ewentualnie jakim systemem budowa. U mnie tradycyjnie pustak max elewacja styropian 15 cm posadzka na gruncie 15 cm na poddaszu skosy lane docieplone styropianem 20 cm ozc nie robiłem i nie mam zamiaru robić gdyż niema to znaczenia a pompa wiem ze nawet 6 kw sobie poradzi z wyłączeniem kilku dni w roku. Natomiast mam pytanie jakie macie pompy a mianowicie czy lepiej jest grzac mocniejsza pompą w krótkich odcinkach czasu czy słabsza dłużnej niestety przy pompach nieposiadany płynnej regulacji mocy

Mam dom o troche wiekszej niz Twoj powierzchni, opis w stopce. Od razu Ci powiem dla mojego domu nigdy nie kupilbym pompy 6KW.

Jak uwazasz, ze z takim ociepleniem jakie podales ta 6KW wystarczy to zycze szczescia.

Styro bedzie biale, dalmatynczyk czy moze szare, pustak jakiej grubosci jaki producent? Jakies balkony, taras? Podaj nazwe projektu.

• 2 weeks później...
pytanie polegało na tym jakie macie pompy do jakiej powierzchni ewentualnie jakim systemem budowa.

Nie mamy pomp do powierzchni, tylko do zapotrzebowania na energię grzewczą, które dla dwóch różnych domów o tej samej powierzchni użytkowej może się różnić nawet 3-krotnie.

U mnie tradycyjnie pustak max elewacja styropian 15 cm posadzka na gruncie 15 cm na poddaszu skosy lane docieplone styropianem 20 cm ozc nie robiłem i nie mam zamiaru robić gdyż niema to znaczenia a pompa wiem ze nawet 6 kw sobie poradzi z wyłączeniem kilku dni w roku.

No to powodzenia i daj znać jak wyszło.

Natomiast mam pytanie jakie macie pompy a mianowicie czy lepiej jest grzac mocniejsza pompą w krótkich odcinkach czasu czy słabsza dłużnej niestety przy pompach nieposiadany płynnej regulacji mocy

Są pompy z regulacją mocy ale są droższe. Krótsze cykle to nieco wyższe zużycie energii elektrycznej i krótsza żywotność sprężarki.

• 1 month później...
Aby prawidłowo dobrać pompę ciepła potrzebujemy znać projektowe obciążenie cieplne budynku, które wynika z normy (PN-EN 12831). W projekcie, który Państwo nabywają, takie dane powinny się znajdować. Do tego trzeba uwzględnić liczbę osób stale korzystających z budynku, preferencje co do temperatury wewnętrznej, do której mieszkańcy są przyzwyczajeni, strefę klimatyczną, w której znajdować się będzie budynek. Jeśli są Państwo miłośnikami kąpieli warto również o tym wspomnieć. Ponadprzeciętne preferencje mogą mieć wpływ na dobór urządzenia. Dobierając pompy ciepła Danfoss korzystamy z dedykowanego programu do doboru urządzeń. Program jest przygotowany w oparciu o wieloletnie doświadczenia w zakresie doboru i montażu. Do programu wprowadzamy dane od klienta i następnie sprawdzamy najkorzystniejszą eksploatacyjnie i efektywnościowo ofertę. Można wybrać między pompą gruntową (z zasobnikiem lub bez) a powietrzną, czy uwzględnić chłodzenie pasywne lub aktywne. Widoczna jest różnica i w prognozowanym zużyciu energii i w cenie między urządzeniami.