asc 28.01.2015 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 witam,w domu mam instalacje pod wentylacje mechaniczna Dokładnie to kanaly elastyczne.w łazienkach wyciągi w pokojach nawiewy.Mam pytanie o kotłownie.Posiadamy piec z zamknietą komorą spalania (kondensat 1funkcyjny)Z zewnatrz doprowadzone powietrze zetką. W kotłowni jest komin systemowy Sciedel z kanałem wentylacyjnym (kratka went.)I teraz pytanie - w kotłowni jest zainstalowana pralka, więc będzie wieszane pranie do wyschnięcia.Czy zatem jeden kanał wentylacyjny wystarczy??Dodam ze w tym pomieszczeniu mamy drzwi ale bez podcięcia wentyalcyjnego.Obawiam sie ze moze byc problem ze schnieciem, obiegiem powietrza, a w konsekwencji wilgoć i grzyb.Co radzicie?? Zrobić podcięcie wentylacyjne w drzwiach od kotłowni, bo gdzies czytałam ze jednak nie powinno jeżeli w pozostałych pomieszczeniach jest wentylacja mech. dziekuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 28.01.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 1. kto ci robił projekt tego "galimatiasu" 2. po co "zetka", skoro to kocioł kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania 3. po co podcięcie drzwi, skoro to wydzielona kotłownia Po to się robi wydzielone kotłownie, aby się maksymalnie zabezpieczyć przed rozszczelnieniem instalacji gazowej. Ta "zetka" byłaby dobra dla samej pralni, ale nie dla tego kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asc 29.01.2015 06:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Zetke zrobił instalator od kotłowniPralkę sami zainstalowalismy ale obawiamy się o dobrą wentylację.Z jednej go strony piec i szczelność z drugie strony pralka i wilgoć przy suszeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 29.01.2015 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Czy ten "instalator" wiedział, że to będzie kocioł kondensacyjny?Aby ten kocioł pracował poprawnie, należy poprawnie (są 2 sposoby) dostarczać mu powietrze do spalania bezpośrednio z zewnątrz.Jeśli nie masz już innego pomieszczenia na pralnię, to tę "zetkę" zostaw (jak wyżej pisałem) jako nawiew powietrza potrzebnego do suszenia prania."Kratka" w kotłowni zgodnie z przepisami i tak musi być, ponieważ jest tam instalacja gazowa. W twoim przypadku będzie pełnić podwójną rolę (jako kratka bezpieczeństwa oraz wywiew zawilgoconego powietrza od prania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts