Eqick 28.01.2015 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Planuję budowę domku letniskowego w miejscu gdzie nie mam jeszcze podłączenia do stałego źródła energii. Jaki agregat prądotwórczy kupić aby utrzymał oświetlenie, urządzenia typu wiertarki, wkrętarki, mieszadła itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 28.01.2015 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 (edytowane) Ja objechałem budowę do czasu wykonania przyłącza na allegrowym 3kW chinolu, w zasadzie to dwóch bo pierwszy znalazł amatora.Jeżeli chcesz tani niemarkowy sprzęt to szukaj z gwarancją door to door bo to nie hondy, mogą się okazać od nowości wadliwe a przesyłka na własne konto kosztuje sporo, no i kup sobie od razu na rezerwę szarpak. Agregat do 3kW musi być 1-fazowy i z chinoli z możliwie długą prądnicą (są co najmniej 3 rodzaje), miedzianym uzwojeniem i silnikiem 6,5 lub 7kM, one mają często bezpieczniki 12,2 lub 13A więc dadzą z biedą zasilanie dla większych elektronarzędzi, jeżeli chcesz to mogę ci podpowiedzieć który z allegro ma miedzianą długą prądnicę pomimo tego, że "producent" twierdzi, ze jest aluminiowa. U mnie chodziła na tym pierwszym szlifiera kontowa 2200w + betoniarka 750W równocześnie i dawał radę. Do długotrwałej pracy by sobie żarówką poświecić to nie wiem jak długo taki sprzęt pochodzi. Marketowych do 900pln nie polecam, krótkie prądnice, silniki 5,5kM, ledwie 2kW a to czasem mało. Edytowane 28 Stycznia 2015 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitar34 28.01.2015 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Jeżeli ma być to jedynie oświetlenie i wiertarka to wystarczy to dobry do takich rzeczy będzie agregat Stahlmeister STM0035 o mocy 2,8 kw. Czyli załóżmy, że podłączysz do niego wiertarkę o mocy 2000W i do tego 8 żarówek 100W i koniec. Mocniejszy będzie agregat EC 5000 GV z silnikiem Honda. Ten jest w stanie wygenerować 5kW mocy - czyli np 2 wiertarki oraz oświetlenie. Jeden i drugi masz na motointegrator.pl - tam też znajdziesz specyfikację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 28.01.2015 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Na agregacie za 600pln 2,5KW z uzwojeniem miedzianopodobnym postawiłem SSO. Później agregat trafił na inną budowe i dotrwał do chudziaka. Pilnowałem zakresu mocy - max to szlifierka kątowa 2200 przy cieciu silikatów. Po drugie masz gwarancję - jezeli nie spalisz prądnicy i nie wywali zabezpieczenie (nie piszę o es..) to gwarancja obowiazuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bluepb 29.01.2015 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Ciekaw jestem czy ktoś używał agregatu na LPG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 08.02.2015 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Z prądnicami jak z każdym innym urządzeniem kupowanym podczas budowy. Wszystko zależy od tego, czego oczekujesz po sprzęcie, ile chcesz zapłacić, jak mocne masz nerwy, ile czasu możesz czekać na ewentualne usuwanie usterek. Większość urządzeń możesz podzielić na 3 grupy: -najtańsza chińszczyzna lub zakup używki na allegro- zależy co ci się trafi- u jednego działa, u ciebie może paść pojednym dniu, słowem losowość -średnia półka- np. Kruzer, też chińska produkcja, ale rozbudowany serwis gwarancyjny z odbiorem i dostawą, lepsze części, uzwojenie z miedzi - najwyższa półka np Honda, ehhhhh ta cena )))))) Wybór należy do Ciebie. Życzę udanych wyborów. Pozdrawiam Ś-ś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 08.02.2015 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Czyli wybór raczej nędzny .Do kominka z płaszczem wodnym kupiłem więc przetwornice ~380 zł i akumulator głębokiego rozładowania ~ 520 zł , mam zapas prądu na 10 godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laserowy 17.02.2015 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Ja jeszcze przed budową wychaczyłem na OLX używkę agregat 3f 6kW bez naklejki na zbiorniku za 600zł po negocjacji. Szukając w necie okazał się to być agregat marki BASS POLSKA, czyli chińczyk i nowy kosztuje około 2500zł. Ale robiąc mu przegląd ( wym. oleju) i czyszcząc cały zwróciłem uwagę na uzwojenia- wszystko w miedzi i ładnie poizolowane. Silnik to ma 14KM, z racji że jest tylko gniazdo 3f powyciągałem sobie dodatkowe gniazda 1f i śmiga aż miło- betoniarka 1,5kW, szlifierka 2,4kW, wiertarka 650W, nawet trajzega ze sporym silnikiem nie wiem jakim chulała. Dorobiłem sobie nawet króciec do podłączenia Propan-Butanu ale zrezygnowałem z gazu już na wstępie bo i tak pali stosunkowo mało benzyny. Gościu od którego go kupiłem objechał na nim prawie całą budowę, a mówił że miał go od znajomego u którego też swoje przerobił i teraz u mnie świetnie daje radę. Tak że czasem warto zwrócić uwagę na używki bo trafiają się dobre sztuki, tylko trzeba sprawdzić przed kupnem czy śmiga pod stosunkowo sporym obciążeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts