Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa Domku Ogrodowego/Letniskowego

Recommended Posts

Witam wszystkich. Powoli przymierzam się do budowy murowanego domku w ogrodzie działkowym.

Chciałbym się trochę poradzić z jakich materiałów najlepiej to wykonać i z jakich będzie to mniej kosztowne.

Planowałem domek o wymiarach 4mx3,5 z tarasem 4mx1,5.

Fundament powiedzmy 8 metrów głąb i szeroki na 30 cm???

Planuję budowę z pustaka komórkowego wymiar 20x24x59 lub 24x24x59. (jedna z firm które zaoferowały wybudowanie takiego domku chce to zrobić z pustaka 12x24x59 - nie wiem czy to przypadkiem nie jest za cienki???)

wysokość ściany jaka chcę zrobić to na 11 pustaków w górę czyli na jakieś 2,75 metra, następnie wieniec (jakie wymiary wieńca zastosować???), później murłata 10x10 (wystarczy???)

Na dach krokwie 5x10 ??

Dach będzie kryty blacho-dachówką i pewnie pełne deskowanie (chyba że nie ma sensu deskować)

Chciałem tez gdzieś na wysokości 2,25 czy 2,30 zrobić strop drewniany (na taki strych - schowek) i do tego belki stropowe 5x10 ?? jakie odległości zrobić między belkami?

Dach będzie wypuszczony około 2 metry poza mury nad taras, czy wystarczy podeprzeć dach słupami 10x10??

To chyba na chwilę obecną tyle pytań jakie mi się nasuwają.

Z góry dziękuję wszystkich za pomoc.

Pozdrawiam