Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.Jestem w trakcie adaptowania strychu nad mieszkaniem w kamienicy z ok. 1920r.

W grudniu wspólnota wyremontowała dach.Dachówka karpiówka membrana strotex basic 1300.

Planujemy zrobienie sypialni na antresoli,dach w szczycie ma ok.5m. Dowiedziałem się że latem ciężko będzie oddychać na poddaszu pomimo zastosowania izolacji z wełny o współczynniku 0,032 oraz paroizolacji inteligentnej aluminiowej.Czy wobec tego warto przed wełną zastosować dodatkowo membranę z metalizowaną powierzchnią która odbija 85% ciepła promieniowania słonecznego? Czy dwie membrany nie będą zakłócać wzajemnie swej pracy?

inteligentnaa membrana, jak to fajnie brzmi :) ile bedzies dawal tej welny? beda okna dachowe? jak beda okna dachowe to chocbys zastosowal membrane z nasa to bedziesz sie gotowal. ja mieszkam na poddaszu gdzie jest tylko 15cm welny, ale mam okna dachowe z roletami co od zewnatrz maja metalizowana powloke ktora odbija slonce. i w pokoju w ktorym sa caly czas zasloniete jest znosnie, ale w innych jak otwieram okno albo wpuszczam troche swiatla to jest masakra, dwa lata temu mialem 39st i trzymalo sie jeszcze przez miesiac po ustaniu upalow

Na poddaszu z oknami dachowymi latem bez klimy nigdy nie będzie znośnie no chyba że rolety zewnętrzne non stop opuszczone.

Witaj surgi22,

Oprócz rolet zewnętrznych, które dają kompleksową ochronę, godne polecenia do okien dachowych VELUX są markizy MHL.

Dzięki swojej konstrukcji zatrzymują ciepło zanim dostanie się przez szybę, tym samym skutecznie zapobiegają jej nagrzewaniu się i są idealnym wyborem, jeśli zależy nam na ochronie przed przegrzewaniem się pomieszczenia (nawet do 73%).

Tkanina w formie siateczki z polichlorku winylu, nie zasłania widoku za oknem oraz nie zaciemnia pomieszczenia. Może być łączona z roletami wewnętrznymi. W okresie zimowym zwijamy ją do kasetonu, a przy tym bardzo prosto się ją montuje i to z wnętrza pomieszczenia.

Pozdrawiam,

Paweł

Doradca VELUX

• 2 weeks później...
Ale te 27% które zostaje latem rozgrzeje każde poddasze. Jak znasz poddasze użytkowe z oknami dachowymi gdzie jest latem w czasie upałów 23C bez klimy to daj znać - chętnie odwiedzę.

Tak, ale 27% to już nie 100.

Zawsze będzie chłodniej po zastosowaniu markiz czy rolet, niż mając puste okna.

Pozdrawiam,

Paweł

Doradca VELUX

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

No to kolegę SURGI 22 Zapraszam do siebie może nie 23 ale nie więcej niż 25 stopni mam latem na poddaszu z oknami w najbardziej upalne dni.

Dachówka ceramiczna+folia paroprzepuszczalna+3 cm wentylacji(ponoć nie potrzebna ale zrobiłem) +Wełna 12 cm+ 10 cm miedzy krokwie (wysokość krokwi 25 cm) + 15 cm wełna akustyczna na krokwie +ruszt + folia Aluflex 120 klejona na zakładki taśmą dwustronna a do ściany na korobutyl + 2x płyta gipsowa.

Okna z pakietem szybowym U5 (3 szyby) uszczelnione oryginalnym pakietem uszczelniającym XDK Fakro (takie tam pierdy co dla niektórych typu folia wełna taśmy itp itd)

I jakoś się na tym poddaszu zbytnio nie pocę

Edytowane przez STRYJU

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 4 weeks później...
  • 1 month później...