DJ_Mouse 29.01.2015 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów. Przejrzałem forum i mniej więcej wiem jak powinienem "odrolnić ziemię" pod budowę domu, moja sytuacja jest trochę inna. Dostałem działkę o powierzchni 1340m2 na której stoi dom (wybudowany w 1964r.) i 2 inne obiekty gospodarcze (również murowane tylko kilka lat później). Wyprostowałem wszystkie działki które w przeszłości zostały odłączone i sprzedane, ale nie wypisane z księgi wieczystej. Działka posiada dostęp do drogi, która przekazana jest od 7 lat we własność gminy. Działka leży pod Częstochową, podlega pod gminę. Podczas formalności kredytowych Pani w banku oznajmiła mi, że moja działka ma status rolnej i nie może być ona zabezpieczeniem kredytu. Co w tej sytuacji powinienem zrobić żeby wyprostować tą sytuację? Procedura jest taka sama jak w przypadku odralniania "pola"? Na ulicy jest kilkanaście domów jednorodzinnych. Czy może być tak, że to jakaś pomyłka urzędnicza? W akcie notarialnym rzeczywiście jest wzmianka o działce rolnej zabudowanej domem mieszkalnym i dwoma gospodarczymi, ale nie wpadłem na to że może to stanowić jakiś problem, poprostu się na tym nie znam.. Bardzo proszę o podpowiedzi co powinienem teraz zrobić, kredyt na remont został wstrzymany, prace są już na półmetku i stąd też nerwowa atmosfera i troche bezradność, bo wyprostowanie księgi wieczystej do przepisu zajęło pół roku i jak się okazuje nie do końca się udało... Edytowane 29 Stycznia 2015 przez DJ_Mouse Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milo222 03.02.2015 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 a sprawdzałeś w innych bankach - ja nie widzę żadnych przeszkód by działka taka z domem była zabezpieczeniem kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DDA 03.02.2015 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 A czy sprawdzałeś czy na terenie na którym stoi dom jest plan miejscowy?, jeśli jest, to na rysunku planu powinno być zaznaczone o jakim przeznaczeniu jest teren. Często tak bywa że działka rolna jest w planie przewidziana pod zabudowę i wtedy w zależności od klasy gruntu należy ją odrolnić lub nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DJ_Mouse 08.02.2015 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Trochę pospieszyłem się z tym postem jak się okazało, w gminie jest plan zagospodarowania, na planie widać pięknie moje budynki rozrysowane na mapkach i fotce z satelity, w starostwie okazało się, że również w ewidencji budynków wszystko jest w porządku, a w księdze wieczystej ani słowa o budynkach. Teraz zostało mi wyprostowanie adresu w tych rejestrach u starosty, bo w każdym moja działka ma inny numer (zaświadczenie podobno już jest w gminie) zrobić wypisy z rejestru gruntów i budynków a potem złożyć wniosek o sprawę sądową w wydziale ksiąg i ujawnienie istniejących zabudowań w księdze... Nie sądziłem, że droga do wyprostowania papierologi jednej działki może być tak zawiła, i cała afera w więszości przez błedy w księdze wieczystej, w zasadzie już od lat 70tych... w każdym razie dziękuje za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts