Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek szczelny z zamnięta komorą spalania a wentylowanie okapu

misiek700

Recommended Posts

Zaznaczam że mam na myśli kominki narożne:

- te z szybą łączona na styk pomimo szczelności po obwodzie szyby pozostaje duża nieszczelność na łączeniu tych szyb co dyskwalifikuje je do pracy z rekuperacją

- kominki narożne tak zwane ze szprosem może i są szczelne ale estetyka mi nie odpowiada wiec nie biorę ich pod uwagę

- te z szyba jednolitą jakie widziałem miały duże nieszczelności w samych narożach szyby o czym pisałem wcześniej np. romotop angle 2gs otwierany na bok (nie wierzycie, sami sprawdźcie) jednak wersja z szybami łączonymi ramką są zapewne szczelniejsze

- diablo nie widziałem ale cena z szybą jednolita jest wyższa od np. tego bef inter 8 poza tym ten bef jest prawie 2 razy cięższy od diablo co może mieć wpływ przy długoletnim użytkowaniu (grubość i jakość stali) poza tym w standardzie jest deflektor :)

Drodzy zdunowie możecie się ze mną nie zgadzać, ale jestem świadomym klientem i wybieram świadomie. To że producent PAMA pisze na stronie że jego kominki nadają się do rekuperacji nie mając na to żadnych badań jest nie profesjonalne.

pozdrawiam

Nie denerwuj się:) Dyskusja może tylko wpłynąć na korzyść Twojej, mojej i paru zainteresowanych wiedzy.

Masz wiedzę na temat badań nad szczelnością, że o tym piszesz?

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie denerwuj się:) Dyskusja może tylko wpłynąć na korzyść Twojej, mojej i paru zainteresowanych wiedzy.

Masz wiedzę na temat badań nad szczelnością, że o tym piszesz?

Nie denerwuje się :)

W tym problem że nie mam, pytałem kilku producentów o "badania na szczelność" i żaden takich nie wykonują. Zależy mi na możliwie jak największej szczelności dlatego wykluczyłem kominki z szybą łączona na styk.

Jakiś czas temu byłem zdecydowany na Hajduka Volcano narożnego ale jak zobaczyłem jaka tam jest szczelina na łączeniu szyb to zwątpiłem (może nie w każdym tak jest, tego nie wiem)

Może masz coś do polecenia narożnego z szybą otwierana na bok oczywiście przyzwoicie uszczelnionego. Może ten Dragon się nadaje ale nie widziałem jego wykonania no i waga mnie zastanawia;/

W piątek wyjdzie mój artykuł na temat szczelności w Kominki PRO. Temat więc świeży...

Badania robią Niemcy, gdzie stworzono grupę palenisk o szczelności, badanej według podwyższonych kryteriów tzw. RLU (RAUM LUFT UNABHAENGING - niezależnych od powietrza wewnętrznego).

Natomiast prywatnie Ci powiem...Biznes jest biznes. Trza CÓŚ wydumać nowego, coby ludziska stare przestali kupować ;)

Twoje podejście do tematu wystarczy, choć myślenie nie jest wolne od luk...

Witam.

Ku..wa ... przecieram aż oczy ze zdumienia ... jestem na Forum Muratora czy na targu u mnie we wsi ... ???

Pozdrawiam.

Wyluzuj trochę, bo popadasz w śmiesznosć... Wiemy, że Cię ktototaki drażni, ale (mając Płatny Profil) nie robi nic co wykracza poza przywileje, jakie on daje. Ma dobry produkt, zbieżny jeszcze z oczkiwaniami potencjalnego klienta, to go tu przedstawia.

Witam.

Kilka lat wstecz byłem pierwszą firmą obecną w dziale Kominki (i chyba trzecią w ogóle na FM), która wykupiła profil reklamowy ... co niektórzy tego nie pamietają ... potem miałem drugi profil - też płatny ...

Po kilku typowo reklamowych postach, kótre zostały usunięte przez Admina, dostałem od Redakcji upomnienie i prośbę żebym pomimo wykupionego płatnego profilu nie pisał postów, których treść zawierać będzie przekazy typowo reklamowe ... te e-maile (było ich kilka) mam do dzisiaj - zachowałem je na pamiątkę ... To co wtedy pisałem w płatnym profilu i za co dostałem burę od Admina i Redakcji, było szczytem delikatności i reklamowego wysublimowania, a zawartość merytoryczna porad jakie przekazywały owe posty nie miała żadnego porównania z nachalnością bełkotliwego przekazu handlowego (proszę nie mylić z przekazem marketingowym) jaki mamy przykład kilka postów wstecz ...

Chyba jestem z poprzedniej epoki ... chociaż pomimo tego myślę że wyluzowany jestem jak najbardziej :D ...

Moje wyluzowanie bierze się głównie stąd że mogę obserwować jak wiele osób łyka, niczym gąsior ciepłe kluchy, porady osób, które nigdy w życiu nie wykonały żadnego kominka i nie zamontowały osobiście żadnego z wkładów kominkowych, kóre tak często reklamują tu na FM ...

To dopiero jest iście socjologiczny czad ...

Pozdrawiam.

PS. post dedykuję Adminom i Redakcji ... świat się zmienia ... ale cóż ... "target" należy wykonać ... :rolleyes:

Edytowane przez Forest-Natura

Witam.

Ale dlaczego starsz się mnie obrażać od razu ... ?

Czy dlatego że pisałem bardzo obiektywnie o Twoim sknoconym jak się tylko da i na własne życzenie kominku ... ?

Potrzebowałeś merytorycznej pomocy w temacie swojego kominka. Dostałeś ją na FM i nie skorzystałeś z niej - Twoja sprawa. Kominek masz już wybudowany ... nie szkoda Ci czasu na dalsze siedzenie w tym dziale, "hejtowanie" i wprowadzanie w błąd przyszłych posiadaczy kominków ... ?

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

pomijając nic nie wnoszące powyższe śmieciowe posty masz do wyboru:

zaproponowany prze zemnie wkład z firmy BeF,

przez Bature UNICO (zapewne te z szybą giętą) lub Pame

Ktoś jeszcze jakieś propozycje szczelnych kładów z szybą narożną?

A co z innymi wkladami BeF?

Oprocz zaproponowanej Inter 8 CP/CL, jest jeszcze:

Optim 6 CP/CL

Optim 8 CP/CL

i trochę mniejsze, które u mnie by bardziej pasowały:

Trend 6 CP/CL

Flat 6 CP/CL

Flat 7 CP/CL

pytanie jeszcze odnośnie wersji "V" powyższych: Nie można ich stosować przy WM, czy wydaje nam się ze nie można?

Witam.

Ale dlaczego starsz się mnie obrażać od razu ... ?

Czy dlatego że pisałem bardzo obiektywnie o Twoim sknoconym jak się tylko da i na własne życzenie kominku ... ?

Potrzebowałeś merytorycznej pomocy w temacie swojego kominka. Dostałeś ją na FM i nie skorzystałeś z niej - Twoja sprawa. Kominek masz już wybudowany ... nie szkoda Ci czasu na dalsze siedzenie w tym dziale, "hejtowanie" i wprowadzanie w błąd przyszłych posiadaczy kominków ... ?

Pozdrawiam.

Akurat kwestia mojego kominka tu nie ma nic do rzeczy, nie masz juz po co sięgać ? Po prostu daj juz spokój z tym podszczypywaniem innego usera tylko dlatego, źe "tylko" sprzedaje, a nie montuje.

Co do Twojej "merytorycznej" pomocy.... O ile wiem, jedyna rada od Ciebie, to zburzyc konstrukcję, także (obrobiony już) komin i postawić od nowa.

No to się nie wysiliłeś ;)

A tymczasem działa i ma się dobrze (fakt, że dopiero 1.5mp drewna za nim), czy wygląda jak paszkwil ( jak go określiłeś bez oglądania go) można ocenić na ostatniej stronie mojego dziennika.

Ja wprowadzam w błąd przyszłych posiadaczy kominków ? LOL :lol:

Witam.

Co do Twojej "merytorycznej" pomocy.... O ile wiem, jedyna rada od Ciebie, to zburzyc konstrukcję, także (obrobiony już) komin i postawić od nowa.

No to się nie wysiliłeś ;)

A tymczasem działa i ma się dobrze (fakt, że dopiero 1.5mp drewna za nim), czy wygląda jak paszkwil ( jak go określiłeś bez oglądania go) można ocenić na ostatniej stronie mojego dziennika.

Każda wystawiona opinia techniczna w tym temacie była by właśnie tak brzmiąca ... łacznie z opiniami tyczącymi się zachowania warunków gwarancji na palenisko, czy też poprawności budowy z zachowaniem tzw. sztuki budowlanej przy sporze sądowym ...

Hejtuj dalej we wątku i doradzaj innym nieświadomym Twojej miernej wiedzy w temacie ... :D

No ale nie o tym tutaj mowa ...

Inne paleniska z giętymi szybami, nadajace się ro WM reku - np. Hajduk, Robi-Ren, Hoxter, Romotop, Schmid, Spartherm - każda z tych firm i sporo innych mają w swojej ofercie takie. Kilkadziesiąt w sumie modeli.

Wychodzenie od paleniska w temacie zaprojektowania kominka jest bezsensowne - należało by najpierw zapytać o zapotrzebowanie domu na ciepło, powierzchnię gdzie ma stać kominek, formę zabudowy, komin jaki mamy do zyspozycji i mnóstwo innych rzeczy ...

Pozdrawiam.

Szczelność wkładów z boczną szybą w zdecydowanej większości można między bajki wcisnąć. Na palcach jednej ręki policzę te naprawdę szczelne. Nawet te najlepsze, wymagaja regulacji docisku drzwiczek do korpusu, aby uszczelka spełniła swoje zadanie. O ile producent taką regulację przewidział. Proponuję przed zakupem spytać sprzedawcę, czy istnieje możliwość jakiejkolwiek regulacji. To że jest uszczelka po obwodzie nie znaczy, że wkład jest szczelny i nadaje się do rekuperacji. Najprostszy test szczelności, to odpalić kominek i zamknąć dopływ powietrza. Jak ogień co najmniej przygaśnie to ok, jeżeli reakcji brak to...kicha

Witam.

Wychodzenie od paleniska w temacie zaprojektowania kominka jest bezsensowne - należało by najpierw zapytać o zapotrzebowanie domu na ciepło, powierzchnię gdzie ma stać kominek, formę zabudowy, komin jaki mamy do dyspozycji i mnóstwo innych rzeczy ...

Pozdrawiam.

Tak to prawda to podstawa profesjonalnej obsługi... Dodam, że istotną sprawą jest również tryb życia, czyli pracy i czasu wolnego (obecności w domu z chęcią palenia w kominku).

Od takich spraw powinny się zaczynać wszelkie profesjonalne szkolenia, przeszkolenia, kursy, warsztaty i doszkolenia. Osoby odwiedzające mnie jak słyszą tego typu zapytania ode mnie, są zdziwione i mówią, że mimo, że są już po objeździe kilku "saloooonów kominkowych" pierwszy raz słyszą tego typu zapytania.

Pięknisty, suuuuuuper szczelny wkład, przepięknista zabudowa i kicha.... nici z palenia, bo nic nie dobrane do konkretnej sytuacji - no i to są przypadki jakże częste. Bo przegrzewa, bo śmierdzi, bo kurzy (brudzi ściany), bo nieopłacalny - nieekonomiczny - nieoszczędny (lepiej gazem), bo forma oddawania ciepła przez nadmuch - niewskazana dla domowników, itp. itp. itp.

Panie chcemy ogień ładny, prawdziwy widzieć za szybą, po to nam głównie kominek. No ale to zrozumiałe. Ale ładny prawdziwy ogień - to sporo, bardzo sporo energii cieplnej... panie co z nią zrobić? Puścić w komin to szkoda i marnotrawstwo pieniędzy, a puścić na pomieszczenia mieszkalne to z kolei sauna... Tak źle i tak niedobrze...

No a wyjścia, wyjście jest i to proste. Ale o tym sporo info tu na forum.

A najważniejsze to nie komplikować tego co może być proste i fantastyczne

Edytowane przez bohusz

Szczelność wkładów z boczną szybą w zdecydowanej większości można między bajki wcisnąć. Na palcach jednej ręki policzę te naprawdę szczelne. Nawet te najlepsze, wymagaja regulacji docisku drzwiczek do korpusu, aby uszczelka spełniła swoje zadanie. O ile producent taką regulację przewidział. Proponuję przed zakupem spytać sprzedawcę, czy istnieje możliwość jakiejkolwiek regulacji. To że jest uszczelka po obwodzie nie znaczy, że wkład jest szczelny i nadaje się do rekuperacji. Najprostszy test szczelności, to odpalić kominek i zamknąć dopływ powietrza. Jak ogień co najmniej przygaśnie to ok, jeżeli reakcji brak to...kicha

Możesz wymienić te wkłady które nadają się do rekuperacji? Oczywiście narożne wersje są wymagane :)

Instrukcja BEF podaje że jest regulacja docisku drzwi oraz regulacja zawiasów. Czy to oznacza że nadaje się do rekuperacji :)

Witam.

Każda wystawiona opinia techniczna w tym temacie była by właśnie tak brzmiąca ... łacznie z opiniami tyczącymi się zachowania warunków gwarancji na palenisko, czy też poprawności budowy z zachowaniem tzw. sztuki budowlanej przy sporze sądowym ...

Hejtuj dalej we wątku i doradzaj innym nieświadomym Twojej miernej wiedzy w temacie ... :D

Widocznie nie każda. Kominek był montowany przez raczej znaną w światku kominkowo-zduńskim postać, odebrany przez dość "upierdliwego" kominiarza.

No, ale Ty widząc trzy zdjecia wiesz lepiej.

OK, Maga nie przegadam :)

Znaczenia slowa "hejtować" też do końca nie znasz.

Szczelność palenisk najlepiej badać wodą. Nalewasz na noc wody pod króciec dymny i jak do rana nie wycieknie, masz szanse na przeżycie, choć wcale to nie jest takie pewne....

Za chwilę psychoza endogenna problemu szczelności w zduństwie osiągnie stan nirwany...

A do tego w tle, murmurando chóru szyderców...

Szczelność palenisk najlepiej badać wodą. Nalewasz na noc wody pod króciec dymny i jak do rana nie wycieknie, masz szanse na przeżycie, choć wcale to nie jest takie pewne....

Za chwilę psychoza endogenna problemu szczelności w zduństwie osiągnie stan nirwany...

A do tego w tle, murmurando chóru szyderców...

Ciekawostka, uwielbia takich jak Ty :) dalsza dyskusja tego typu chyba nie ma już sensu.

Tak jak stwierdził wcześniej forest to chyba targ we wsi nie forum muratora.

Według niektórych sprzedawców najlepiej by było jaka by klient niczego od Was nie wymagał i łykał wszystko za wasz pewnik.

Prosiłem Cie o polecenie czegoś rozsądnego ale jak widać nie masz nic do zaoferowania poza pustymi docinkami :):):)