Kominki Piotr Batura 05.02.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Jesteś w miarę inteligentny, więc powinieneś znać się na żartach....Z tego samego powodu, powinieneś też dawno odczytać odpowiedź na swoje pytanie. Mam Ci powiedzieć: KUP AUDI!? Mam nadzieję, że tym razem skumałeś porównanie...Jak nie, spytaj Czarnego Iwana;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
innabajka 05.02.2015 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Raczej podać propozycje żeby mieć jakiś wybór. Mając do wyboru tylko Audi które spełnia wstępne oczekiwania, kupie Audi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 05.02.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Możesz wymienić te wkłady które nadają się do rekuperacji? Oczywiście narożne wersje są wymagane Instrukcja BEF podaje że jest regulacja docisku drzwi oraz regulacja zawiasów. Czy to oznacza że nadaje się do rekuperacji Obawiam sie, ze z szybą unoszoną do góry trudno bedzie spełnić Twoje oczekiwania. Moge cos zaproponowac, ale cena zwali Cię z nóg, a i tak nie bedzie to to, czego oczekujesz. Jeżeli chodzi o otwierane w bok, to całkiem dobrze wypada Unico, Kobok, Arcadia, Spartherm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
innabajka 05.02.2015 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 moje oczekiwania to szyba otwierana na bok, ze względu na cenę nie biore pod uwage podnoszoncyh do góryZaraz sobie sprawdzę powyższe propozycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 07.02.2015 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Robi-Ren deklaruje, że jego wkłady nadają się pod rekuperację (nie wiem czy wszystkie modele). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 07.02.2015 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Robi-Ren deklaruje, że jego wkłady nadają się pod rekuperację (nie wiem czy wszystkie modele). Dajcie spokój, dyskusja zaczyna być już kuriozalna. Taką odpowiedź dostałem od BeF: W odpowiedzi wyjaśniam, że wszystkie nasze wkłady kominkowe można instalować w domach z rekuperacją, pod warunkiem, że klient nie buduje pasywnego domu, gdzie będzie przeprowadzony tzw. Blower door test- więcej: http://www.blowerdoortest.pl/blower-door-test/ Do tego typu budynków na razie nie możemy przedstawić żadnej oferty. ... czyli jak sobie uszczelnisz i "zaszybrujesz" tak będziesz miał. Może inne pytanie: Czy miał ktoś problemy z kombinacją kominiarz -> kominek -> WM przy odbiorze domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
innabajka 07.02.2015 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Czy to oznacza że żaden kominek nie jest szczelny, nie buduje domu pasywnego ale buduje dom szczelny czy to kłóci się z budową kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 07.02.2015 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Czy to oznacza że żaden kominek nie jest szczelny, nie buduje domu pasywnego ale buduje dom szczelny czy to kłóci się z budową kominka To tak jakby producent samochodów napisał, że każde z jego aut można uznać za bezpieczne pod warunkiem, że nie będzie się dla nich przeprowadzać tzw. crash testu Pytanie do forumowych zdunów: Znalazłem wkład kominkowy, który w 100% odpowiada moim założeniom. Producent LEDA (Niemcy), typ SERA 55 ES R. Czy można go kupić w PL? Czy da się za niego zapłacić normalne pieniądze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 07.02.2015 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Da się kupić .Zapłać to sprzedamy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 07.02.2015 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 w cenie: - nóżki - dolot - szyba gięta czyli wszystko to za co normalnie trzeba dopłacić jest w standardzie No tym tekstem to mnie rozśmieszyłeś do łez............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 07.02.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Da się kupić . Zapłać to sprzedamy . OK, podaj nr konta i kwotę. Kwotę już tę ostateczną, żebyśmy nie musieli tracić czasu na jakieś targowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 07.02.2015 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 No tym tekstem to mnie rozśmieszyłeś do łez............. a proszę bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 11.02.2015 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Da się kupić . Zapłać to sprzedamy . Kolego Zdun Darek B, to w końcu ile są warte te Twoje słowa? innabajka Czy dokonales juz wyboru? Jakiego? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 11.02.2015 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Witam. Czy da się za niego zapłacić normalne pieniądze? Tzn. banknoty, monety czy karta ... ? No koraliki lub muszelki to gdzieś w Oceanii albo Papui-Nowej Gwinei tylko ... ale i to już rzadkość ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 11.02.2015 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Witam. Tzn. banknoty, monety czy karta ... ? No koraliki lub muszelki to gdzieś w Oceanii albo Papui-Nowej Gwinei tylko ... ale i to już rzadkość ... Pozdrawiam. No i następny "najlepszy doradca", który podniósł sobie licznik z cztery tysiące ileś tam na cztery tysiące ileś tam plus jeden I pomyśleć, ze niektórzy podejrzewają Was, ze jesteście tu dla pieniędzy a nie dla zabawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 11.02.2015 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 moje oczekiwania to szyba otwierana na bok, ze względu na cenę nie biore pod uwage podnoszoncyh do góry Zaraz sobie sprawdzę powyższe propozycje Może poczytaj co producenci central reku piszą o szczelności, co podaje prawo i zrób test szczelnosci (zalecany wczesniej) z wodą dla całego domu. nie mam zamiaru nabijać sobie postów, rzadko tutaj pisuję, trochę częsciej czytam jak ochłoniesz ... to może nawet wrócisz... do zibiego ( swoją drogą właśnie wchodzą nowe wkłady boczne kratek "zalecane przy rekuperacji" - sprawdź jaką ma szybę) ostatnia rada do wszystkich: nie dajcie się zwariować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
innabajka 11.02.2015 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Może poczytaj co producenci central reku piszą o szczelności, co podaje prawo i zrób test szczelnosci (zalecany wczesniej) z wodą dla całego domu. nie mam zamiaru nabijać sobie postów, rzadko tutaj pisuję, trochę częsciej czytam jak ochłoniesz ... to może nawet wrócisz... do zibiego ( swoją drogą właśnie wchodzą nowe wkłady boczne kratek "zalecane przy rekuperacji" - sprawdź jaką ma szybę) ostatnia rada do wszystkich: nie dajcie się zwariować. Takie moje prawo i mogę sobie wybierać dowolny wkład i dowolnego producenta a wasze ciekawe propozycje wlania kubła wody w celu sprawdzenia szczelności to powiem tak żeby co poniektórzy wylali go sobie na głowę to może ochłoną i głupot nie będą pisali Dla twojej informacji, obdzwoniłem kilku producentów kominków i żaden nie zalecał kominków narożnych z szybą łączoną do współpracy z rekuperacją. Każdy powtarzał jedno zdanie do rekuperacji kominek narożny z szyba jednolitą giętą. To chyba o czymś świadczy. Oczywiście są producenci np. PAMA którzy napiszą ze każdy ich wkład nadaje się do współpracy z rekuperacja tylko to to żeby sprzedać i podnieść sobie statystyki. Prawda jest taka że coraz częściej budujemy szczelne domy z wentylacją mechaniczną z odzyskiem nie po to żeby ciepło szło w komin paleniskowy podczas nie użytkowania kominka, a tak przy nieszczelnym wkładzie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
innabajka 11.02.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Kolego Zdun Darek B, to w końcu ile są warte te Twoje słowa? innabajka Czy dokonales juz wyboru? Jakiego? Pzdr. Chyba zdecyduje się na Bef inter 8CP, ale muszę jeszcze go obejrzeć na żywo. Dla mnie to jedyna rozsądna propozycja chyba ma wszystko to czego potrzebuje ale jeszcze rozważam Romotopa Angla 2gs ze szprosem (z szybą łączoną odpuszcza na nieszczelność) A ty masz coś nowego do zaproponowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 11.02.2015 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Takie moje prawo i mogę sobie wybierać dowolny wkład i dowolnego producenta a wasze ciekawe propozycje wlania kubła wody w celu sprawdzenia szczelności to powiem tak żeby co poniektórzy wylali go sobie na głowę to może ochłoną i głupot nie będą pisali Dla twojej informacji, obdzwoniłem kilku producentów kominków i żaden nie zalecał kominków narożnych z szybą łączoną do współpracy z rekuperacją. Każdy powtarzał jedno zdanie do rekuperacji kominek narożny z szyba jednolitą giętą. To chyba o czymś świadczy. Oczywiście są producenci np. PAMA którzy napiszą ze każdy ich wkład nadaje się do współpracy z rekuperacja tylko to to żeby sprzedać i podnieść sobie statystyki. Prawda jest taka że coraz częściej budujemy szczelne domy z wentylacją mechaniczną z odzyskiem nie po to żeby ciepło szło w komin paleniskowy podczas nie użytkowania kominka, a tak przy nieszczelnym wkładzie będzie. Innabajka , dlaczego się pieklisz na Lecha ? Radzi Ci dosyć rozsądnie . Czy to wielki problem zadzwonić do producenta central reku aby sprawdzić jakie są realne wymagania ? No chyba , że wierzysz w czystą idee domu pasywnego ( z której raczkiem wycofują się nawet jej prekursorzy ) ? Wkładów kominkowych w 100% szczelnych NIE MA i NIE BYŁO . To tylko zabieg marketingowy , który zaczyna odbijać się wszystkim gigantyczną czkawką ( szczególnie ich głównym propagatorom ) Nawet jeżeli istniałby wkład z minimalnym poborem powietrza z pomieszczenia , to i tak , z racji poboru z zewnątrz działałby w owym " pasywnym " domu jak chłodziarka - nie znam producenta , który instaluje szczelną przepustnice , zamykającą przepływ powietrza przez kominek ( szczególnie , gdy ten nie pracuje ) , co w konsekwencji powoduje wychładzanie domu. Jeżeli ktoś twierdzi , że takowy posiada , sprawdzisz to łatwo - włóż termometr do zimnego paleniska , po czym zmierz temperaturę pomieszczenia - różnica będzie częściowo odzwierciedleniem strat jakie powoduje wkład z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz budynku . ( szczególnie jest to widoczne przy mocno ujemnych temp. na zew. ) pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
innabajka 11.02.2015 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Innabajka , dlaczego się pieklisz na Lecha ? Radzi Ci dosyć rozsądnie . Czy to wielki problem zadzwonić do producenta central reku aby sprawdzić jakie są realne wymagania ? No chyba , że wierzysz w czystą idee domu pasywnego ( z której raczkiem wycofują się nawet jej prekursorzy ) ? Wkładów kominkowych w 100% szczelnych NIE MA i NIE BYŁO . To tylko zabieg marketingowy , który zaczyna odbijać się wszystkim gigantyczną czkawką ( szczególnie ich głównym propagatorom ) Nawet jeżeli istniałby wkład z minimalnym poborem powietrza z pomieszczenia , to i tak , z racji poboru z zewnątrz działałby w owym " pasywnym " domu jak chłodziarka - nie znam producenta , który instaluje szczelną przepustnice , zamykającą przepływ powietrza przez kominek ( szczególnie , gdy ten nie pracuje ) , co w konsekwencji powoduje wychładzanie domu. Jeżeli ktoś twierdzi , że takowy posiada , sprawdzisz to łatwo - włóż termometr do zimnego paleniska , po czym zmierz temperaturę pomieszczenia - różnica będzie częściowo odzwierciedleniem strat jakie powoduje wkład z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz budynku . ( szczególnie jest to widoczne przy mocno ujemnych temp. na zew. ) pzdr. Całkowicie się z tobą zgadzam, ma świadomość tego co piszesz. Jednak chce uniknąć jednej sytuacji a mianowicie wychładzania budynku zima poprzez nieszczelny wkład kominkowy w innej sytuacji tracenia ciepła poprzez nadciśnienie w instalacji rekuperacji. Dodatkowo szczelny wkład to też bezpieczeństwo, w sytuacji uszkodzenia wentylatora wprowadzającego powietrze do budynku powstaje w domu dość duże podciśnienie i cały syf w postaci trujących gazów jest w domu. Nie chciał bym takiej sytuacji. Zgodzisz się ze mną że jeżeli zminimalizujemy nieszczelności do minimum to złożenie możliwie "szczelnego" wkładu wyjdzie nam na plus. Chyba że moje idealistyczne podejście jest blednę? Jeżeli tak by było nie potrzebne były by nam 6-7 komorowe okna z trzema szybami. Każdy dąży do minimalizowania strat energii i wprowadzaniu oszczędności na ogrzewaniu. Taka jest moja idea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts