Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek szczelny z zamnięta komorą spalania a wentylowanie okapu

misiek700

Recommended Posts

Witam.

Wkładów kominkowych w 100% szczelnych NIE MA i NIE BYŁO . To tylko zabieg marketingowy , który zaczyna odbijać się wszystkim gigantyczną czkawką ( szczególnie ich głównym propagatorom )

Są Bader ...są... :)

Chcesz, to zrobię ci nawet taki przy pomocy zwykłej spawarki i szlifierki kątowej ... z resztą ... Ty też byś zrobił ...

Więc są ...

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Są Bader ...są... :)

Chcesz, to zrobię ci nawet taki przy pomocy zwykłej spawarki i szlifierki kątowej ... z resztą ... Ty też byś zrobił ...

Więc są ...

Pozdrawiam.

Co ja mogę zrobić , czy inny Czesiek ( Czesławów proszę o wybaczenie ) to inna sprawa - mówimy o produktach masowych , sprzedawanych pod hasłem " pobór powietrza wyłącznie z zewnątrz " . Mam wrzucić zdjęcia " bezszczelnych " Sparthermów , Hajduków , Romków, czy innych , tak się reklamujących ? A może Zibiego - wkrótce będę go montował - wiem gdzie szukać :D. Zdarzy się "Innabajka " , pełna wiary w cuda i zażąda dowodów i klops.... Pora Forest odkręcać i uczciwie powiedzieć ,że to bajka :D

pzdr.

ps. A " chłopaki " , to drewniane gwoździe u szewca w zębach prostowali :p

Witam.

Zdjęcie Zibiego z początków produkcji ... zanim go specjalnie nie rozszczelniono by "przeciętny kominkowy idiota" nie narobił sobie krzywdy ...

DSC_0003.jpg

Pierwsze modele były ... za szczelne ...

To samo tyczy się wielu innych firm i modeli wkładów. Takie zdjęcia mam jeszcze z trzech modeli firmy Spartherm i jednego firmy Romotop.

Sam też użytkuję wkład szczelny, którego dolot zamykam tak samo, jak dawniej zamykało się na sztabę i śrubę piece kaflowe - gdy byłu już pełne samego żaru.

Znany jest powszechnie w branży kominkowej fakt że np. jedna firma nawierca w dwóch punktach paleniska otwory, a inna stosuje "dziurawe" profile dopowietrzające żeby paleniska nie były właśnie w pełni szczelne.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

Witam.

Zdjęcie szczelnego wkładu z szybą boczną i zamontowanym sterownikiem procesu spalania, w którym "spragniony wrazeń" użytownik zaczął sam grzebać i zmienił ustawienia dobrane do tego konkretnie modelu wkładu i całego układu akumulacyjnego.

IMG_9088.jpg

Pozdrawiam.

PS. Dalej będziesz twierdzić że nie ma szczelnych wkładów ? :)

Witam.

Zdjęcie szczelnego wkładu z szybą boczną i zamontowanym sterownikiem procesu spalania, w którym "spragniony wrazeń" użytownik zaczął sam grzebać i zmienił ustawienia dobrane do tego konkretnie modelu wkładu i całego układu akumulacyjnego.

[ATTACH=CONFIG]304028[/ATTACH]

Pozdrawiam.

A Ty dalej pitolisz głupoty. gadał dziad do obrazu:P Podaj konkretną markę , model seryjnie produkowanego wkładu kominkowego o 100% szczelności , niemodyfikowanego przez jakiegoś szalonego zduna , ryzykującego życiem klienta , a w wolnej chwili , mocno w.......y przyjadę , wejdę na dach i anemometrem zmierzę przepływ powietrza nieczynnego wkładu i zobaczymy kto poświeci oczami:P

A do detonacji holzgazu nie potrzeba wcale szczelności - wystarczy zbyt mały dopływ tlenu . Kit możesz wciskać owcom - ja już to przerobiłem na wielu wkładach "bezszczelnych " Przypomnij sobie zdjęcia Hajduka , które pokazywałem- szczelny nie był , a jak pierdyknął , to drzwiczki wyczystki piętro niżej wyrwało!

pzdr.

ps. nawet w tym pierwszym, niby szczelnym Zibim wiem gdzie znaleźć nieszczelność :p

Edytowane przez Bader

Witam.

Brak przepływu powietrza jest powodowany właśnie szczelnością wkładu - nie piszę tutaj bynajmniej o wkładach zamykanych szybrem i swobodnym dopływie tlenu do paleniska powodującego możiwość detonacji gazów, lecz właśnie o paleniskach sterowalnych tylko dolotem powietrza. Przy najmniejszym jego przepływie do komina, gazy drzewne mają zawsze "furtkę" z której sobie korzystają bez takich efektów jak na zamieszczonych zdjęciach.

Ale ... zapomniałem że we "francuzach" tego nie ma ... :D

Pozdrawiam.

Witam.

Brak przepływu powietrza jest powodowany właśnie szczelnością wkładu - nie piszę tutaj bynajmniej o wkładach zamykanych szybrem i swobodnym dopływie tlenu do paleniska powodującego możiwość detonacji gazów, lecz właśnie o paleniskach sterowalnych tylko dolotem powietrza. Przy najmniejszym jego przepływie do komina, gazy drzewne mają zawsze "furtkę" z której sobie korzystają bez takich efektów jak na zamieszczonych zdjęciach.

Ale ... zapomniałem że we "francuzach" tego nie ma ... :D

Pozdrawiam.

W opisywanym przeze mnie Hajduku ( do szczelnych wszak nie należał , jeno do zbyt doszczelnionych ) wystarczyły kilka garści pelletu i górny dopływ okazał się zbyt mały - co mu było potrzeba powietrza - pociągnął sobie via komin i pierdyknął tak , że wyrwało drzwiczki , zdjęło rurę z wkładu , sam wkład przesunęło oraz , jak wspominałem wyrwało drzwiczki wyczystki.

Ale ......... zapomniałem , że to niemiecka myśl techniczna :p

pzdr.

ps. wybuchy holzgazu to znana przypadłość okresu II wojny św. - poczytaj sobie czym były powodowane , zamiast tworzyć teorie:D

Problem szczelności to jedna bajka, a tocząca się tu dyskusja to zupełnie inna bajka. No i jesteś TY, jeszcze innabajka. :p

Bader pokazał w innym wątku nieszczelności, których nikt nie ma zamiaru uszczelniać. Pomijając nawet kwestie, czy wiedzą jak to zrobić...Prawdopodobieństwo wybuchu w "dziurawcu" spada o kilkadziesiąt % w porównaniu ze szczelnym. To po cholerę robić sobie kłopot?

Do tej pory czytałem wątek, bo też interesował mnie szczelny narożny kominek. Wszedłem na stronę k... i jest tam MBO 15 BS, który ma dopisek "... do domów z rekuperatorami" w przeciwieństwie do narożnego ZIBIego. Co o tym myślicie?

Napomknalem o tym kilka postow wyzej.

a tuz nad twoim zapytaniem wymiana zdan miedzy forestem i baderem.

mysle ze wnioski masz oczywiste

No nie podałeś go z nazwy więc mi umknęło ;) . Widzę, że masz w ofercie kominki z k... Ten MBO ma szybę giętą czy klejoną jak ZIBI? Masz go może u Siebie, żeby porównać z prostym ZIBI i Nadią?

Nie rozsylam tu ofert po privach ani nie uprawiam mam nadzieje nachalnej reklamy.

Pisuje sobie okresowo-cyklicznie jesli mam czas, teraz np. ze smerfatona stad braki w interpunkcji.

Skoro jednak zadales sobie iles trudu i gdzies w necie znalazles cos o mnie to masz zapewne kontakt gdybym mogl w czyms pomoc.

Chyba zdecyduje się na Bef inter 8CP, ale muszę jeszcze go obejrzeć na żywo.

Dla mnie to jedyna rozsądna propozycja chyba ma wszystko to czego potrzebuje ale jeszcze rozważam Romotopa Angla 2gs ze szprosem (z szybą łączoną odpuszcza na nieszczelność)

A ty masz coś nowego do zaproponowania ?

Najprawdopodobniej również Bef ale numer mniejszy - TREND albo FLAT.

bef trend i flat.jpg

Bardzo mnie kusi wersja "V", czyli z podnoszoną szybą.

Wie ktoś, czy ta wersja jest dużo bardziej nieszczelna od wersji z otwieraniem szyby na bok, czy tylko trochę bardziej nieszczelna?

Już zgłupiałem z tym analizowaniem nieszczelności kominków.;)

Witam.

[ATTACH=CONFIG]304028[/ATTACH]

Pozdrawiam.

Takie grzebanie rozwali każdy wkład .

Jak w tym przypadku była zastosowana akumulacja ?

Pierścienie ?

Kanały ?

Najprawdopodobniej również Bef ale numer mniejszy - TREND albo FLAT.

[ATTACH=CONFIG]304161[/ATTACH]

Bardzo mnie kusi wersja "V", czyli z podnoszoną szybą.

Wie ktoś, czy ta wersja jest dużo bardziej nieszczelna od wersji z otwieraniem szyby na bok, czy tylko trochę bardziej nieszczelna?

Już zgłupiałem z tym analizowaniem nieszczelności kominków.;)

Trend i flat w ostatnie fazie opuszczania ramę dociska do korpusu. Inter chodzi góra - dół bez docisku.

Trend i flat w ostatnie fazie opuszczania ramę dociska do korpusu. Inter chodzi góra - dół bez docisku.

Dzięki!

Świetnie! No to chyba znalazłem kominek do swojego domu.

Czy mógłbyś mi proszę jeszcze napisać czym różnią się te dwa modele Trend i Flat?

Widzę tylko minimalne różnice we wymiarach.

Dzięki!

Świetnie! No to chyba znalazłem kominek do swojego domu.

Czy mógłbyś mi proszę jeszcze napisać czym różnią się te dwa modele Trend i Flat?

Widzę tylko minimalne różnice we wymiarach.

najlepiej ob zobaczyć na żywo, jest dużo różnic technicznych oraz są inaczej wykończone.