Forest-Natura 11.02.2015 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Witam. Wkładów kominkowych w 100% szczelnych NIE MA i NIE BYŁO . To tylko zabieg marketingowy , który zaczyna odbijać się wszystkim gigantyczną czkawką ( szczególnie ich głównym propagatorom ) Są Bader ...są... Chcesz, to zrobię ci nawet taki przy pomocy zwykłej spawarki i szlifierki kątowej ... z resztą ... Ty też byś zrobił ... Więc są ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 11.02.2015 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Witam. Są Bader ...są... Chcesz, to zrobię ci nawet taki przy pomocy zwykłej spawarki i szlifierki kątowej ... z resztą ... Ty też byś zrobił ... Więc są ... Pozdrawiam. Co ja mogę zrobić , czy inny Czesiek ( Czesławów proszę o wybaczenie ) to inna sprawa - mówimy o produktach masowych , sprzedawanych pod hasłem " pobór powietrza wyłącznie z zewnątrz " . Mam wrzucić zdjęcia " bezszczelnych " Sparthermów , Hajduków , Romków, czy innych , tak się reklamujących ? A może Zibiego - wkrótce będę go montował - wiem gdzie szukać . Zdarzy się "Innabajka " , pełna wiary w cuda i zażąda dowodów i klops.... Pora Forest odkręcać i uczciwie powiedzieć ,że to bajka pzdr. ps. A " chłopaki " , to drewniane gwoździe u szewca w zębach prostowali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 11.02.2015 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 (edytowane) Witam. Zdjęcie Zibiego z początków produkcji ... zanim go specjalnie nie rozszczelniono by "przeciętny kominkowy idiota" nie narobił sobie krzywdy ... Pierwsze modele były ... za szczelne ... To samo tyczy się wielu innych firm i modeli wkładów. Takie zdjęcia mam jeszcze z trzech modeli firmy Spartherm i jednego firmy Romotop. Sam też użytkuję wkład szczelny, którego dolot zamykam tak samo, jak dawniej zamykało się na sztabę i śrubę piece kaflowe - gdy byłu już pełne samego żaru. Znany jest powszechnie w branży kominkowej fakt że np. jedna firma nawierca w dwóch punktach paleniska otwory, a inna stosuje "dziurawe" profile dopowietrzające żeby paleniska nie były właśnie w pełni szczelne. Pozdrawiam. Edytowane 11 Lutego 2015 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 11.02.2015 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Witam. Zdjęcie szczelnego wkładu z szybą boczną i zamontowanym sterownikiem procesu spalania, w którym "spragniony wrazeń" użytownik zaczął sam grzebać i zmienił ustawienia dobrane do tego konkretnie modelu wkładu i całego układu akumulacyjnego. Pozdrawiam. PS. Dalej będziesz twierdzić że nie ma szczelnych wkładów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 11.02.2015 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 (edytowane) Witam. Zdjęcie szczelnego wkładu z szybą boczną i zamontowanym sterownikiem procesu spalania, w którym "spragniony wrazeń" użytownik zaczął sam grzebać i zmienił ustawienia dobrane do tego konkretnie modelu wkładu i całego układu akumulacyjnego. [ATTACH=CONFIG]304028[/ATTACH] Pozdrawiam. PS. Dalej będziesz twierdzić że nie ma szczelnych wkładów ? A Ty dalej pitolisz głupoty. gadał dziad do obrazu:P Podaj konkretną markę , model seryjnie produkowanego wkładu kominkowego o 100% szczelności , niemodyfikowanego przez jakiegoś szalonego zduna , ryzykującego życiem klienta , a w wolnej chwili , mocno w.......y przyjadę , wejdę na dach i anemometrem zmierzę przepływ powietrza nieczynnego wkładu i zobaczymy kto poświeci oczami:P A do detonacji holzgazu nie potrzeba wcale szczelności - wystarczy zbyt mały dopływ tlenu . Kit możesz wciskać owcom - ja już to przerobiłem na wielu wkładach "bezszczelnych " Przypomnij sobie zdjęcia Hajduka , które pokazywałem- szczelny nie był , a jak pierdyknął , to drzwiczki wyczystki piętro niżej wyrwało! pzdr. ps. nawet w tym pierwszym, niby szczelnym Zibim wiem gdzie znaleźć nieszczelność Edytowane 11 Lutego 2015 przez Bader Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 11.02.2015 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Witam. Brak przepływu powietrza jest powodowany właśnie szczelnością wkładu - nie piszę tutaj bynajmniej o wkładach zamykanych szybrem i swobodnym dopływie tlenu do paleniska powodującego możiwość detonacji gazów, lecz właśnie o paleniskach sterowalnych tylko dolotem powietrza. Przy najmniejszym jego przepływie do komina, gazy drzewne mają zawsze "furtkę" z której sobie korzystają bez takich efektów jak na zamieszczonych zdjęciach. Ale ... zapomniałem że we "francuzach" tego nie ma ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 12.02.2015 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Witam. Brak przepływu powietrza jest powodowany właśnie szczelnością wkładu - nie piszę tutaj bynajmniej o wkładach zamykanych szybrem i swobodnym dopływie tlenu do paleniska powodującego możiwość detonacji gazów, lecz właśnie o paleniskach sterowalnych tylko dolotem powietrza. Przy najmniejszym jego przepływie do komina, gazy drzewne mają zawsze "furtkę" z której sobie korzystają bez takich efektów jak na zamieszczonych zdjęciach. Ale ... zapomniałem że we "francuzach" tego nie ma ... Pozdrawiam. W opisywanym przeze mnie Hajduku ( do szczelnych wszak nie należał , jeno do zbyt doszczelnionych ) wystarczyły kilka garści pelletu i górny dopływ okazał się zbyt mały - co mu było potrzeba powietrza - pociągnął sobie via komin i pierdyknął tak , że wyrwało drzwiczki , zdjęło rurę z wkładu , sam wkład przesunęło oraz , jak wspominałem wyrwało drzwiczki wyczystki. Ale ......... zapomniałem , że to niemiecka myśl techniczna pzdr. ps. wybuchy holzgazu to znana przypadłość okresu II wojny św. - poczytaj sobie czym były powodowane , zamiast tworzyć teorie:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
innabajka 12.02.2015 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Forest-Natura i Bader - ciekawa dyskusje rozpętaliście To jak jest z tą nieszczelnością w teoretycznie szczelnych kominkach ? Czy idea szczelnego kominka to bajka, może nie jest to takie złe przy prawidłowo wykonanym kominku.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.02.2015 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Problem szczelności to jedna bajka, a tocząca się tu dyskusja to zupełnie inna bajka. No i jesteś TY, jeszcze innabajka. Bader pokazał w innym wątku nieszczelności, których nikt nie ma zamiaru uszczelniać. Pomijając nawet kwestie, czy wiedzą jak to zrobić...Prawdopodobieństwo wybuchu w "dziurawcu" spada o kilkadziesiąt % w porównaniu ze szczelnym. To po cholerę robić sobie kłopot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micz10 12.02.2015 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Do tej pory czytałem wątek, bo też interesował mnie szczelny narożny kominek. Wszedłem na stronę k... i jest tam MBO 15 BS, który ma dopisek "... do domów z rekuperatorami" w przeciwieństwie do narożnego ZIBIego. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 12.02.2015 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Do tej pory czytałem wątek, bo też interesował mnie szczelny narożny kominek. Wszedłem na stronę k... i jest tam MBO 15 BS, który ma dopisek "... do domów z rekuperatorami" w przeciwieństwie do narożnego ZIBIego. Co o tym myślicie? Napomknalem o tym kilka postow wyzej. a tuz nad twoim zapytaniem wymiana zdan miedzy forestem i baderem. mysle ze wnioski masz oczywiste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micz10 12.02.2015 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 No nie podałeś go z nazwy więc mi umknęło . Widzę, że masz w ofercie kominki z k... Ten MBO ma szybę giętą czy klejoną jak ZIBI? Masz go może u Siebie, żeby porównać z prostym ZIBI i Nadią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 12.02.2015 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 zibi ma szybe zestawiona. Nie jest niczym sklejona. mbo bedzie mial podobnie. ilosc tzw. nieszczelnosci jest na tyle symboliczna, ze spelnia wymogi rekuperatorow. jesli mialbym dac jakies srednio bliskie odniesienie to mbo mozna nazwac rowniez narozna nadia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 12.02.2015 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 No nie podałeś go z nazwy więc mi umknęło . Widzę, że masz w ofercie kominki z k... Ten MBO ma szybę giętą czy klejoną jak ZIBI? Masz go może u Siebie, żeby porównać z prostym ZIBI i Nadią? Nie rozsylam tu ofert po privach ani nie uprawiam mam nadzieje nachalnej reklamy. Pisuje sobie okresowo-cyklicznie jesli mam czas, teraz np. ze smerfatona stad braki w interpunkcji. Skoro jednak zadales sobie iles trudu i gdzies w necie znalazles cos o mnie to masz zapewne kontakt gdybym mogl w czyms pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micz10 12.02.2015 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 12.02.2015 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Chyba zdecyduje się na Bef inter 8CP, ale muszę jeszcze go obejrzeć na żywo. Dla mnie to jedyna rozsądna propozycja chyba ma wszystko to czego potrzebuje ale jeszcze rozważam Romotopa Angla 2gs ze szprosem (z szybą łączoną odpuszcza na nieszczelność) A ty masz coś nowego do zaproponowania ? Najprawdopodobniej również Bef ale numer mniejszy - TREND albo FLAT. Bardzo mnie kusi wersja "V", czyli z podnoszoną szybą. Wie ktoś, czy ta wersja jest dużo bardziej nieszczelna od wersji z otwieraniem szyby na bok, czy tylko trochę bardziej nieszczelna? Już zgłupiałem z tym analizowaniem nieszczelności kominków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 12.02.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Witam. Zdjęcie szczelnego wkładu z szybą boczną i zamontowanym sterownikiem procesu spalania, w którym "spragniony wrazeń" użytownik zaczął sam grzebać i zmienił ustawienia dobrane do tego konkretnie modelu wkładu i całego układu akumulacyjnego. [ATTACH=CONFIG]304028[/ATTACH] Pozdrawiam. PS. Dalej będziesz twierdzić że nie ma szczelnych wkładów ? Takie grzebanie rozwali każdy wkład . Jak w tym przypadku była zastosowana akumulacja ? Pierścienie ? Kanały ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 12.02.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Najprawdopodobniej również Bef ale numer mniejszy - TREND albo FLAT. [ATTACH=CONFIG]304161[/ATTACH] Bardzo mnie kusi wersja "V", czyli z podnoszoną szybą. Wie ktoś, czy ta wersja jest dużo bardziej nieszczelna od wersji z otwieraniem szyby na bok, czy tylko trochę bardziej nieszczelna? Już zgłupiałem z tym analizowaniem nieszczelności kominków. Trend i flat w ostatnie fazie opuszczania ramę dociska do korpusu. Inter chodzi góra - dół bez docisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 12.02.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Trend i flat w ostatnie fazie opuszczania ramę dociska do korpusu. Inter chodzi góra - dół bez docisku. Dzięki! Świetnie! No to chyba znalazłem kominek do swojego domu. Czy mógłbyś mi proszę jeszcze napisać czym różnią się te dwa modele Trend i Flat? Widzę tylko minimalne różnice we wymiarach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 12.02.2015 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Dzięki! Świetnie! No to chyba znalazłem kominek do swojego domu. Czy mógłbyś mi proszę jeszcze napisać czym różnią się te dwa modele Trend i Flat? Widzę tylko minimalne różnice we wymiarach. najlepiej ob zobaczyć na żywo, jest dużo różnic technicznych oraz są inaczej wykończone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts