stefan_ems 12.02.2015 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 najlepiej ob zobaczyć na żywo, jest dużo różnic technicznych oraz są inaczej wykończone. Hmm, dzięki. Spróbuję inaczej: Jeśli musiałbyś wybierać do swojego domu wkład kominkowy spośród tych dwóch, to który byś wybrał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 12.02.2015 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 Forest-Natura i Bader - ciekawa dyskusje rozpętaliście To jak jest z tą nieszczelnością w teoretycznie szczelnych kominkach ? Czy idea szczelnego kominka to bajka, może nie jest to takie złe przy prawidłowo wykonanym kominku.. Idea może być piękna , słuszna , rozsądna itp. ale pozostaje jeno ideą Szczelność jest możliwa do osiągnięcia , ale wg. mnie jest to zbyt ryzykowne, dlatego żaden producent ( przynajmniej wg. mojej wiedzy ) na nią się nie zdecyduje. Powodem jest czynnik ludzki , czyli możliwość popełnienia błędu przez samego użytkownika . Można go wyeliminować przez zastosowanie np. elektroniki , ale pamiętaj - im bardziej komplikujesz układ , tym bardziej staje się zawodny Można też bredzić o " świadomym paleniu " , ale jako " świadomy kierowca " wiem , że żyję tylko dzięki temu ,że inny "świadomy kierowca " dał ostro po hamulcach , gdy jak ostatni baran , łamiąc prawo drogowe wjechałem kiedyś na rondo mocno zamyślony Poza tym myślę, że nadmiernie przywiązujesz do tej kwestii wagę. Zapytaj producenta central reku jak to oni widzą ( nie instalatora ! oni są podobni do zdunów, kominkarzy ) i sądzę , że będziesz mocno zaskoczona odpowiedzią . Co ciekawsze , podejrzewam ( nie obraź się ) ,że jak większość popełniłaś znacznie większy błąd przy samym doborze centrali reku i w bilansie ogólnym będzie to miało większy wpływ niż taki czy inny kominek . pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
innabajka 13.02.2015 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Idea może być piękna , słuszna , rozsądna itp. ale pozostaje jeno ideą Szczelność jest możliwa do osiągnięcia , ale wg. mnie jest to zbyt ryzykowne, dlatego żaden producent ( przynajmniej wg. mojej wiedzy ) na nią się nie zdecyduje. Powodem jest czynnik ludzki , czyli możliwość popełnienia błędu przez samego użytkownika . Można go wyeliminować przez zastosowanie np. elektroniki , ale pamiętaj - im bardziej komplikujesz układ , tym bardziej staje się zawodny Można też bredzić o " świadomym paleniu " , ale jako " świadomy kierowca " wiem , że żyję tylko dzięki temu ,że inny "świadomy kierowca " dał ostro po hamulcach , gdy jak ostatni baran , łamiąc prawo drogowe wjechałem kiedyś na rondo mocno zamyślony Poza tym myślę, że nadmiernie przywiązujesz do tej kwestii wagę. Zapytaj producenta central reku jak to oni widzą ( nie instalatora ! oni są podobni do zdunów, kominkarzy ) i sądzę , że będziesz mocno zaskoczona odpowiedzią . Co ciekawsze , podejrzewam ( nie obraź się ) ,że jak większość popełniłaś znacznie większy błąd przy samym doborze centrali reku i w bilansie ogólnym będzie to miało większy wpływ niż taki czy inny kominek . pzdr. Na szczęście jeszcze jestem przed wyborem ważnych elementów domu dlatego tu jestem. Instalacja reku co prawda zrobiona ale centrala nie wybrana ostatecznie. Kominek raczej już jest teraz tylko zabudowa odpowiednia i cacy Z zabudową będzie większy problem niż z samym wkładem Jak możesz zerknąć na mój postawiony problem będę wdzięczny... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181603-Robimy-zabudow%C4%99-kominka-samemu&p=6773651#post6773651 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts