jurko7 08.03.2015 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2015 Dziękuję Wam za odpowiedzi w sprawie wyboru pustaka ceramicznego:) Budowę rozpoczynam 23 marca, więc czeka mnie jeszcze masę kolejnych decyzji. Na pewno będę jeszcze nieraz korzystał z Waszych doświadczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemotled 14.03.2015 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Ja mam pustaki z cerpola Kozłowice, stan surowy zamknięty. Jak na razie jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groszek80 16.03.2015 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 niedokładności na budowie ograniczają obliczeniową i rzeczywistą wytrzymałość muru z takich pustaków z 15 do ok 3MPa co też jest ogromną wartością biorąc pod uwagę, że dom stoi na iluś tam mb murów. Przy każdej technologii wytrzymałość na ściskanie determinuje jakość pracy ekipy. Idąc tym tokiem rozumowania złe ułożenie bloczków betonowych może spowodować, że zaczną się one kruszyć przy obciążaniu ścian stropem - co się niestety dość często dzieje. W Porothermach zapas nośności mocno upraszcza całe wykonawstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 17.03.2015 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Ściany nośne mam z Megamaxa 24 PW z Kozłowic - polecam, działowe Porotherm - taki sobie. Megamax jest twardy, murarze narzekali przy obróbce. Ja też narzekałem przy kładzeniu instalacji. Obsadzenie puszki czy wykonanie bruzdy w Megamaxie trwało 2-3 razy dłużej niż w Porothermie. Porotherm jest w mojej opinii taki jakiś gumowaty. Megamax z Kozłowic chyba najbliższy tradycyjnej cegle, z tym że jest to jednak pustak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał Lewański 17.03.2015 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 ja również polecam Protherm. Co więcej wartym rozważenia są pustaki Porotherm dryfix. Jest to system na cienką spoinę i tę "zaprawę" dostaje się w cenie pustaków. O zaletach tego systemu możesz poczytać, nawet na tym forum. Pozdrawiam i życzę powodzenie z budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hova 17.03.2015 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Ściany nośne mam z Megamaxa 24 PW z Kozłowic - polecam, działowe Porotherm - taki sobie. Megamax jest twardy, murarze narzekali przy obróbce. Ja też narzekałem przy kładzeniu instalacji. Obsadzenie puszki czy wykonanie bruzdy w Megamaxie trwało 2-3 razy dłużej niż w Porothermie. Porotherm jest w mojej opinii taki jakiś gumowaty. Megamax z Kozłowic chyba najbliższy tradycyjnej cegle, z tym że jest to jednak pustak. Skoro megamax był tak trudny w obróbce to dlaczego go polecasz? Parametry tego pustaka są takie jak porothermu 25 cm, więc nie bardzo rozumiem gdzie tu plus megamaxa. Tym bardziej, że kozłowice są mniejsze niż Porotherm, więc jest więcej klejenia, szczególnie przy systemie na mokrą zaprawę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 18.03.2015 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Skoro megamax był tak trudny w obróbce to dlaczego go polecasz? Parametry tego pustaka są takie jak porothermu 25 cm, więc nie bardzo rozumiem gdzie tu plus megamaxa. Tym bardziej, że kozłowice są mniejsze niż Porotherm, więc jest więcej klejenia, szczególnie przy systemie na mokrą zaprawę... Bo w mojej opini jest po prostu lepszy. Twardszy, lepiej wypalony, mniej odpadów na budowie i żadnych w transporcie. Po za tym wybrałem ten konkretnie pustak ze względu na wewnętrzne ułożenie przegród. Mogę lepiej niż w Porothermie osadzać kołki i kotwy do dużych obciążeń. A że bardziej skomplikowana obróbka - dla inwestora to chyba plus. Dla wykonawcy już nie. Zreszta wielu inwestorów ze względu na solidność i trwałość ścian buduje z silikatów a przecież ich obróbka to już zupełny koszmar. Co do klejenia to gdyby nie zależało nam na czasie, to wybralibyśmy ściany z Maxa na zaprawę poziomą i pionową. A tak mamy tylko poziomą i pionowe P-W. Więcej klejenia? Chciałbym żeby moje ściany wytrzymały chociaż 1/3 tego czasu co zamki Krzyżackie. Tam to dopiero było klejenie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 18.03.2015 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Jeżeli ma przegrody ten z megamax w drugą stronę niż porotherm to fakt, zaleta, widze to teraz gdy kładę kabelki i spinki do nich trzymają się na jednej ściance pustaka, to samo będzie przy wieszaniu wszystkiego co musi wisieć na ścianach.Gorsze za to montowanie okien z tych samych powodów, choć kotwy tak czy inaczej montażyści starali się u mnie wiercić w fugach więc wielkiego kłopotu nie było, z elektryką już tak nie zawsze idzie.Porotherm ma dopiero taki układ żeber od 30-ek.Parametry termiczne jeżeli ma takie same jak porotherm to oznacza, że mniej poryzowany bo dzięki przegrodom wzdłuż ściany powinien mieć lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanalia 22.03.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Dziękuję Wam za opinie i chętnie dowiem się więcej. Ja nie mam doświadczenia w budowaniu domu, a dopiero od pewnego czasu poznaję tematykę. Najbardziej liczą się dla mnie opinie praktyków. Pytam, bo nie chcę popełnić błędów, bo jak wiadomo te kosztują na budowie dużo. Dla mnie to duże wyzwanie finansowe, ale pragnę spełnić marzenie, mieszkałem przez wiele lat w bloku i przez kolejne lata wynajmując mieszkanie. BŁĘDY I TAK PRZED TOBĄ,życzę Ci abyś miał ich jak najmniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanalia 22.03.2015 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Ja mam pustaki z cerpola Kozłowice, stan surowy zamknięty. Jak na razie jestem zadowolony popieram,murarze popierają,kiero popiera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szeregowy 24.03.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Witam, mam do wyboru dwie wersje pustaka firmy Roben i wiem że z tego będę się budował, mianowicie chodzi mi o to że w moich okolicach mam dwie rózne propozycje co do tego pustaka, I potrzebuje porady wyborze. Chodzi o to że pierwszy pustak ma parametry: T 21-24,0-12 DF375x240x238Przewodność cieplna λR, W/(mK) 0,21Gęstość 0,90Wytrzymałość 12Dopuszczalne naprężenie ściskające σ0, MN/m² 0,9 / 1,1*Rodzaj zaprawy zaprawa lekkaSztuk/m2 11Uwagi *LM 21 / LM 36cena za m2 = 34,19 natomiast drugi : T 24-24,0-12 DF308x240x238Przewodność cieplna λR, W/(mK) 0,24Gęstość 0,90Wytrzymałość 12Dopuszczalne naprężenie ściskające σ0, MN/m² 1,2 / 1,6 / 1,8Rodzaj zaprawy zaprawa normalna II / IIa / IIISztuk/m2 14 Bardziej na odpowiada mi ten pierwszy większe rozmiary (375x240x238) i mniej potrzeba na 1m2. ale mam wątpliwości ponieważ producent podaje że do tego pustaka wymagana jest lekka zaprawa, i dlatego pytam czy stanie się coś jeśli zostanie użyta normalna zaprawa taka jak jest zalecana w drugim pustaku. Pytam bo jak już kupie będzie za późno, a chce wiedzieć czy tak naprawdę różnica między nimi to tylko wielkość czy coś więcej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek_knap 26.03.2015 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Co to znaczy zaprawa lekka? To jest cienka spoina, jak np. Porotherm Profi? Moim zdaniem to jest bardzo dobra technologia i nie ma sensu upierać się przy klasycznej zaprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts