kasiabuilder 29.01.2015 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Jak w temacie - będę wylewać posadzki maszynowe, zastanawiam się po jakim czasie będzie można na nie kłaść płytki i panele podłogowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 29.01.2015 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Wpierw konieczne jest wygrzanie posadzki- jak dlugo i ile razy zalezne jest od jej grubosci. Po wygrzaniu dobrze by bylo zbadac jej wilgotnosc. W tym wzgledzie moze byc pomocna kamera termowizyjna. Co do szczegolow to kolega parkiet jest ekspertem w tej dziedzinie na FM. Moze tu zajzy i dopowie reszte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiabuilder 29.01.2015 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Posadzka będzie miała grubość 5-8 cm. Na parkiet to wiem że musi być idealnie sucha, ale mi chodzi raczej o zwykłe panele i płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 29.01.2015 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Aktualnie jestem w trakcie wygrzewania posadzki i za miesiac bede mial termowizje w budynku. Zamierzam upiec dwie pieczenie na jednym ogniu i sprawdze wilgotnosc posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 29.01.2015 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Aktualnie jestem w trakcie wygrzewania posadzki i za miesiac bede mial termowizje w budynku. Zamierzam upiec dwie pieczenie na jednym ogniu i sprawdze wilgotnosc posadzki. Termowizją nie sprawdzisz wilgotności posadzki. Termowizja pokaże jak zróżnicowane są temperatury na powierzchni takiej posadzki. Termowizja pokaze też miejsca gdzie można zrobić pomiar metodą CM, której nie polecam. Pomiary wilgotności resztkowej nalezy wykonać po kilku dniach potrzebnych na wyrównanie się ciśnień pary wodnej (wilgoci) w posadzce. posadzka powinna mieć wilgotnośc maks. 1,3%. Podaj cement z którego posadzka została zrobiona a być może mam wigotnośc równoważną (20C i 55%rH) dla tej posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 29.01.2015 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Posadzka będzie miała grubość 5-8 cm. Na parkiet to wiem że musi być idealnie sucha, ale mi chodzi raczej o zwykłe panele i płytki. Posadzka 5-8cm będzie różnie długo wysychała. Czasami przy mocno docieranej powierzchni trwa to kilka miesięcy w warunkach 20C 50-60%rH. Poza tym co uważasz przez idealnie wyschniętą posadzkę. Parkiet i panele są tak samo wrażliwe na wilgoć. Panele nieco bardziej. Pod płytki wystarczy maks.2,0-2,3% wilgoci resztkowej posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 29.01.2015 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Termowizją nie sprawdzisz wilgotności posadzki. Termowizja pokaże jak zróżnicowane są temperatury na powierzchni takiej posadzki. Termowizja pokaze też miejsca gdzie można zrobić pomiar metodą CM, której nie polecam. Pomiary wilgotności resztkowej nalezy wykonać po kilku dniach potrzebnych na wyrównanie się ciśnień pary wodnej (wilgoci) w posadzce. posadzka powinna mieć wilgotnośc maks. 1,3%. Podaj cement z którego posadzka została zrobiona a być może mam wigotnośc równoważną (20C i 55%rH) dla tej posadzki. Witam Jarku, pomiary kamerą termowizyjną pomagają w bardzo wielu przypadkach. Osobiście nie wykonuję podłóg drewnianych bez pomiarów termowizyjnych. Można na ten temat wiele pisać, począwszy od wygrzewania jastrychu, poprzez jakość wykonania instalacji i rozkład temperatur w poszczególnych pomieszczeniach. Moim zdaniem przy podłogówce niezbędne są trzy pomiary: 1 - pomiary termowizyjne 2 - pomiary emisji wilgoci w czasie funkcjonowania podłogówki 3 - sprawdzenie zawartości wilgoci w "martwych cieplnie" miejscach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 30.01.2015 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 (edytowane) Termowizją nie sprawdzisz wilgotności posadzki. Termowizja pokaże jak zróżnicowane są temperatury na powierzchni takiej posadzki. Termowizja pokaze też miejsca gdzie można zrobić pomiar metodą CM, której nie polecam. Pomiary wilgotności resztkowej nalezy wykonać po kilku dniach potrzebnych na wyrównanie się ciśnień pary wodnej (wilgoci) w posadzce. posadzka powinna mieć wilgotnośc maks. 1,3%. Podaj cement z którego posadzka została zrobiona a być może mam wigotnośc równoważną (20C i 55%rH) dla tej posadzki. Zastosowany zostal Cem I z Zyrardowa + piasek plukany. Jakim przyzadem moge sprawdzic wilgotnosc posadzki, moze jakis link? Pozdrawiam. Edytowane 30 Stycznia 2015 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiabuilder 05.02.2015 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Mam wylaną już posadzkę od środy. Po dwóch dniach posadzkarze kazali nakryć posadzkę folią. Doradźcie jaką folię kupić (jaka grubość) i jak długo ona musi leżeć na posadzce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 05.02.2015 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Mam wylaną już posadzkę od środy. Po dwóch dniach posadzkarze kazali nakryć posadzkę folią. Doradźcie jaką folię kupić (jaka grubość) i jak długo ona musi leżeć na posadzce. Najtańszą malarską o ile nie chcesz za szybko po niej biegać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 05.02.2015 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Mam wylaną już posadzkę od środy. Po dwóch dniach posadzkarze kazali nakryć posadzkę folią. Doradźcie jaką folię kupić (jaka grubość) i jak długo ona musi leżeć na posadzce. Po dwoch dniach?wniosek -malo cementu wiec bali sie ze na nastepny dzien nie wyschnie zeby mozna wejsc i przykryc.a ile cementu na mixa sypali?wiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiabuilder 06.02.2015 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 550kg cementu na około 5 ton żwiru (nie jestem pewna bo kupowałam na 2 kondygnacje żwir, a zalali dopiero parter). A powiedzcie po jakim czasie mogę do kotłowni wsadzić piec? Jest dosyć ciężki jak to piec, ale spieszy mi się żeby uruchomić w domu ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 06.02.2015 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 550kg cementu na około 5 ton żwiru (nie jestem pewna bo kupowałam na 2 kondygnacje żwir, a zalali dopiero parter). A powiedzcie po jakim czasie mogę do kotłowni wsadzić piec? Jest dosyć ciężki jak to piec, ale spieszy mi się żeby uruchomić w domu ogrzewanie. Najpierw przykryj folią 0,2mm. Po maks. 10 dniach zdejmij. Nastepnie poczekaj jeszcze z tydzień. Jezeli posadzka została wykonana tak jak powinno się je robić o odpowiedniej wytrzymałości na sciskanie rzędu 20/25N/mm2, to możesz montować piec. Wilgotność wylewki po 2 -3 tygodniach wynosi około 3,5-4,0% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 06.02.2015 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Zastosowany zostal Cem I z Zyrardowa + piasek plukany. Jakim przyzadem moge sprawdzic wilgotnosc posadzki, moze jakis link? Pozdrawiam. wilgotność 1,2DNS%. Przy pomiarze CM nie ma reguły ale te pomiary sa około 0,3-0,4% niższe, niż DNS. Link http://www.parpo.pl lub http://www.DNS Denzel.de jest też po angielsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz860910 08.02.2015 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Po dwoch dniach?wniosek -malo cementu wiec bali sie ze na nastepny dzien nie wyschnie zeby mozna wejsc i przykryc.a ile cementu na mixa sypali?wiesz? Może dla tego że jest zimno, cement może II 32,5R albo V , zimno wolniej wiąże. Latem na drugi dzień rano można wejść, zimą dopiero popołudniu. Dlatego zimą dobrze robić na cemencie I 42,5R szybciej wiąże, wytwarza większą temp. podczas wiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 08.02.2015 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Może dla tego że jest zimno, cement może II 32,5R albo V , zimno wolniej wiąże. Latem na drugi dzień rano można wejść, zimą dopiero popołudniu. Dlatego zimą dobrze robić na cemencie I 42,5R szybciej wiąże, wytwarza większą temp. podczas wiązania. to swoja droga,ale po dwoch dniach......wiec pojutrze wychodzi na to .a 550kg powinno wyjsc na powierzchnie 30m2nie wieksza przy 6cm,gdzie te 30m2 przez 1-1,5h niech sciagna wiec rano pojutrze mozna wejsc i w zime.Z drugiej strony 5 ton zwiru to juz w porywie na 45m2 starczy a tu jeszcze pietro do lania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominex 09.02.2015 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2015 Witam pierwsze 3cm posadzki schna jeden tydzień na centymetr a kolejne centymetra 2tygodnie centymetr,z doświadczenia po 3 tygodniach mozna kłaść płytki i panele a jeżeli chodzi o parkiet trzeba czekać 3 miesiące minimum.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teka 15.03.2015 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 (edytowane) Posadzka będzie miała grubość 5-8 cm. Na parkiet to wiem że musi być idealnie sucha, ale mi chodzi raczej o zwykłe panele i płytki. Tak jak Pan Jarosław pisze parkiet i panele sa wrazliwe na wilgoc.6cm moze potrzebowac nawet 10miesiecy.Nie raz juz lalismy budowy gdzie ludzie wylewali parter wprowadzali sie i za rok czy dwa wylewalismy pietra i przychodzili i pytali sie dlaczego panele powypaczały sie na łaczeniach nawet po 4-5miesiacach po wylewkach.Mimo ze mowilem zeby czekac z wykonczeniem posluchali kolegow od wykonczeniowki ktorzy mowili ze mixokret prawie nie ma wody ,a 1cm schnie tydzien czasu.Juz gorzej nie mozna ludziom doradzac.Sprawa ta nie dotyczy raczej budujacych z forum ktorzy sa bardziej odpowiedzialni Edytowane 11 Lutego 2016 przez teka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod 24.02.2017 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Zainteresował mnie ten temat bo akurat czekam na wyschnięcie. Rok czekania? Kto tak robi ? Chyba mniej niż 1% ludzi. Cała masa znajomych przeprytywana przeze mnie czekala max 3 miechy przy panelach, przy płytkach sporo mniej... jakoś nic im nie pęcznieje z drzewa i paneli po wielu latach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 24.02.2017 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Zainteresował mnie ten temat bo akurat czekam na wyschnięcie. Rok czekania? Kto tak robi ? Chyba mniej niż 1% ludzi. Cała masa znajomych przeprytywana przeze mnie czekala max 3 miechy przy panelach, przy płytkach sporo mniej... jakoś nic im nie pęcznieje z drzewa i paneli po wielu latach... Cała masa reklamacji i często totalnych szkód bo cała masa wykonawców nie chciała wraz z inwestorem czekać, aż podkład podłogowy dojrzeje do układania na nim drewna, pcv, czy laminatu. Osobiście nie mam nic przeciw takiemu traktowaniiu wilgoci budowlanej,technologicznej etc. Ostatecznie z tego też żyję. Czyli z "ludzkiej krzywdy" lub jak kto inny by powiedział z ludzkiej naiwności i nie wiedzy. Pierwszy miesiąc to: 10 dni folia na powierzchni a pod folia 80-90% wilgotne powietrze. Następnie wietrzenie w okresie lipca mamy najwięcej opadów deszczu a co za tym idzie duża wilgotność względna powietrza. Pierwszy pełny miesiąc to okres hydratacji betonu. Nabiera mocy. Sierpień podobnie ale już trochę lepiej. Wrzesień zaczyna schnąć. Po okresie hydratacji mamy w środku podkładu podłogowego około 3,5% wody do masy betonu. Powinno być bezpieczne maks. 1,5% dla drewna i drewnopochodnych. Dla pcv, gumoleum itp jeszcze mniej. Suszenie podkładu to częste wietrzenie pomieszczeń, ciepło i obniżona wilgotność nad podkładem itd., itp. Pod panele laminowane daje się folię z zaklejonymi zakładkami. Wilgotność podkładu maks. 2,0% dla kamienia, gresu 2,5%. Na ogrzewaniu zdecydowanie mniej podobnie jak dla drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts