Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posadzki maszynowe - po jakim czasie można kłaść płytki

kasiabuilder

Recommended Posts

18 kwietnia miałem wylewane posadzki (7-7,5cm) , po około 5 tygodniach chce położyć płytki w wc i kuchni (granit) aby można już brać wymiary na samą kuchnię. Po dwóch miesiącach od wylania chcę zacząć wygrzewanie aby przygotować posadzkę pod położenie parkietu. W kuchni łazience jest oczywiście dylatacja. Czy przy wygrzewaniu wyłączyć pętlę pod kuchnią, ewentualnie zredukować trochę moc? Czy lepiej najpierw wygrzać. Oczywiście nie chcę aby mi popękały płytki.

18 kwietnia miałem wylewane posadzki (7-7,5cm) , po około 5 tygodniach chce położyć płytki w wc i kuchni (granit) aby można już brać wymiary na samą kuchnię. Po dwóch miesiącach od wylania chcę zacząć wygrzewanie aby przygotować posadzkę pod położenie parkietu. W kuchni łazience jest oczywiście dylatacja. Czy przy wygrzewaniu wyłączyć pętlę pod kuchnią, ewentualnie zredukować trochę moc? Czy lepiej najpierw wygrzać. Oczywiście nie chcę aby mi popękały płytki.

Hej,

U mnie rozpoczęli wylewki 10 kwietnia i patrząc na posadzkę twierdze, ze ona totalnie po 5tygodniach by sie nie nadawała... poprostu cały czas mam pełne plamy mokrego betonu... za jakies 3 tygodnie (czerwiec) mam mieć zakładana PC i zastanawiam sie, czy jeszcze czekać z włączeniem wygrzewanie wylewki, czy spokojnie włączać i grzać przez kolejny miesiąc...

We wrześniu chciałem sie wprowadzać, wiec czekać zbytnio nie chce.. ale bez wariactwa, by mi wilgoć podłogi nie uszkodziła...

Dom obecnie ma odpalona rekuperacja na maxa.

Czy dłuższe wygrzewanie moźe byc potrzebne? Czy raczej 28dni załatwi totalnie wilgoć?

Ostatecznie po konsultacji z kierownikiem budowy i wykonawcą najpierw za 2-3 tygodnie założę PC i wygrzeje. Przy okazji pytanie PC to Panasonic acquarea, ma ona program wygrzewania posadzki. Wiem, że i tak później powinno się sprawdzać wilgotność ale jak poczytałem nie jest to takie proste i jednoznaczne. Czy po takim wygrzewaniu dla świętego spokoju można zapuścić PC jeszcze dodatkowo na tydzień lub dwa i bez obawy kłaść parkiet?

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 4 weeks później...