Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe a regulator pieca i termoregulator

vipenzo

Recommended Posts

Witam.

Chciałbym zaciągnąć wiedzy na temat ogrzewania podłogowego, a dokładnie jego użytkowania. W poprzednim miesiącu ogrzewanie (Saunier Duval ISOFAST 21 CONDENS) chodziło ustawione na 37 stopni na kotle i podłączonym rozdzielaczu z pompą KAN-therm na "stałe". Teraz doszedł regulator pokojowy (powieszony w przedpokoju) oraz termoregulator z antystopem na rozdzielaczu z pompą KAN-therm. Obecnie jest ustawione na 19 stopni. Zużycie gazu nawet większe w porównaniu do poprzedniego miesiąca a efekt cieplny o wiele mniej przyjazny. Czy ten termoregulator to dobry pomysł? Dlaczego efekt cieplny się pogorszył przy większym zużyciu gazu?

Proszę o wasze uwagi.

Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedź.

Edytowane przez vipenzo

Jak możesz to przerób ten sterownik do pieca, aby zastosować pogodówkę - uzależnienia temp zasilania od temp zewnętrznej.

Bo jak masz tak jak teraz (sterownik stałotemperaturowy) to lepiej zastosuj elektrozaworyna pętlach sterowane sterownikiem pokojowym. Będzie Ci wtedy wyłączał jedną pętlę, a nie całą podłogę. Osobiście widziałem jak takie sterowanie bez pogodówki działa i nie wiem jak instalatorzy mogą coś takiego robić w przypadku ogrzewania podłogowego. Podłoga długo stygnie i długo się nagrzewa, to nie jest jak grzejnik.

Dzięki za odpowiedź.

Jak możesz więcej podpowiedzieć - przerobić sterownik?

Mam regulator modulacyjny - Saunier Duval EXACONTROL E 7 C. Czy sterowanie podłogówką można zrobić z poziomu kotła, może to byłby najlepszy wybór przy moim kotle ISOFAST 21 CONDENS.

PS. to chyba już wiem czemu mój piec osiągał 75 stopni gdy w zadanej temp była tylko 19 (jeszcze tam nie mieszkamy) ten termoregulator z antystopem na podłogówce go dławił - dobrze myślę?

Pozdrawiam

Ja niedawno kupiłam SD Isotwin condens, grzeje nim podłogi w całym domu i jeden grzejnik w garażu. Wszystko chodzi na pompie piecowej na sztywno połączonej z rozdzielaczem. Sprawę zaczynałem odwrotnie niż u Ciebie. Docelowo mają być elektrozawory na rozdzielaczu sterujące poszczególnymi pomieszczeniami. Obecnie mam tylko kocioł i czujkę pogodową. Sama pogodówka jest w bebechach kotła. Dokupiłem czujkę, ustawiłem kocioł i odpowiednią krzywą i wszystko działa bardzo dobrze na wszystkich pętlach otwartych. Dom się wygrzewa spalanie systematycznie spada. SD zazwyczaj mają pogodówke już w sobie. Sprawdź czy twoj kocioł ma. Jeżeli tak dokup czujkę i po sprawie.

Nie znam tych kotłów. Pogodówkę masz tutaj: http://www.saunierduval.pl/dla-uzytkownikow/produkty-i-systemy/automatyka-pogodowa-3468.pl_pl.html

Tylko czy ona pasuje do Twojego kotła??

Kociołek Twój moduluje w zakresie 6,6-26,7 baaardzo szeroki. Ma wysoką moc minimalną co przy małym odbiorze ciepła będzie CI powodowało mnóstwo startów. Nie wie jaką masz powierzchnię, ale jesli to nowy dom, to ten kocioł jest z 2 razy przewymiarowany.

Pasować będzie. To taki sam jak mój tylko ma jeden zasobnik.

http://www.saunierduval.pl/dla-uzytkownikow/produkty-i-systemy/isofast-21-condens-3588.pl_pl.html

Kocioł ma duży zakres bo potrzebuje mocy do grzania CWU, ma tylko mały zasobnik(i). Jeżeli potrzebuje duży wydatek CWU to jest to optymalne rozwiązanie. Ja ograniczyłem moc max CO do 8kW. Chodzi na 5,4-8kW. Jeżeli miał by duży zasobnik to można o nim mówić przewymiarowany jeżeli nie to po co te słowa?

Ja niedawno kupiłam SD Isotwin condens, grzeje nim podłogi w całym domu i jeden grzejnik w garażu. Wszystko chodzi na pompie piecowej na sztywno połączonej z rozdzielaczem. Sprawę zaczynałem odwrotnie niż u Ciebie. Docelowo mają być elektrozawory na rozdzielaczu sterujące poszczególnymi pomieszczeniami. Obecnie mam tylko kocioł i czujkę pogodową. Sama pogodówka jest w bebechach kotła. Dokupiłem czujkę, ustawiłem kocioł i odpowiednią krzywą i wszystko działa bardzo dobrze na wszystkich pętlach otwartych. Dom się wygrzewa spalanie systematycznie spada. SD zazwyczaj mają pogodówke już w sobie. Sprawdź czy twoj kocioł ma. Jeżeli tak dokup czujkę i po sprawie.

Hej, tak sprawdzałem ten kocioł ma już sensor, muszę tylko dokupić czujkę - ale instalator odradzał. Dodam, że regulator modulacyjny mam zamocowany na korytarzu na piętrze. Wcześniej jest ogrzewana klatka schodowa i dwoje drzwi, wejściowe i wewnętrzne.

Dzięki za informację.

Wiem, wiem. U mnie też te kabelki na razie tylko wiszą a wszytko chodzi w miarę równo co powoduję moją irytację. Wiesz takie dziwne uczucie gdy wszystko działa ok lub lepiej niż sie zakładało(bo nie ma jeszcze wszystkich elementów) i w związku z tym pewnie zaraz sie spier...i. Te elektrozawory juz zaczynam traktować jako pewnego rodzaju bajer, już nie mus niezbędny do prawidłowego działania CO. Zobaczymy czy za rok nie dojrzeje do wiszących kabelków i nieczynnego bajpasu. :bash:

Dodam, że jak włączyłem na pracę stałą ten termoregulator (ST-17c) to trochę hałasuje i słychać pracującą całość. To normalny objaw? Czyli podsumowując za co się zabrać?

Dziś dokonałem zmian:

- zmniejszyłem moc kotła z 20 kW na 10 kW,

- włączyłem ten termoregulator (ST-17c) na stałe - czuć cieplejszą podłogę i inne powietrze.

Dzięki, z góry za wszystkie podpowiedzi.

PS. a ten sensor zewnętrzny pogodówki zakładać (bo instalator i sprzedawca mi odradzali).

Musisz założyć, jeśli byś chciał grzać według krzywej grzewczej. Wtedy temp zasilanai będzie uzależniona od temperatury zewnętrznej.

Tą krzywą zazwyczaj się ustala ręcznie - w zależnośći od budynku. Dla podłgówki to celuj w -0,2 03 lub 0,4 i przesunięcie musisz też dobrać odpowiednio. Nie wiem jak działa u Ciebie ten sterownik, bo będziesz miał czujknik temp zewn i czujnik temp wewn. Ten czujnik temp wewnętrznej może co najwyżej wspomagać algorytm pieca w celu lepszego dopasowania krzywej. Ale to zapewne jest zapisane w instrukcji obsługi. Do działania podłogówki czujnik temperatury wewnętrznej jest zbędny, chyba że jako wspomaganie jak pisałem wyżej.

Mój instalator też mówił, że pogodówka jest beeee, uparłem się i to była bardzo dobra decyzja.

Na początek poczytaj:

http://www.budujemydom.pl/kotly-i-podgrzewacze/18345-ustawienie-regulatora-pogodowego

http://www.viessmann.pl/content/dam/internet-pl/prasa_o_nas/Instalacje%20-%20Regulacja%20pogodowa.pdf

..i wiele innych Dr Google.

Edytowane przez saturnv
Dodanie linków

Rozumiem, pójdę i ja tą drogą i zainstaluję taki sensor. Widzę, że nie jest to jakiś mega duży koszt.

Oki a co zrobić z tą moją podłogówką? Pompa na tym termoregulatorze ma chodzić na stałe, czy coś zupełnie innego założyć, dodam że jesteśmy na etapie wykończenia. Ogólnie słychać tą podłogówkę jak pracuje, a chodzi non stop. Czy to normalne?

- zmniejszyłem prędkość pracy pompy i jest lepiej (z III na II), ale to nie jest jeszcze tak ciche mimo wszystko.

Pozdrawiam

Edytowane przez vipenzo

Mam jeszcze pytanko odnośnie podłogówki. Dziś był u mnie elektryk, który zakładał ten termoregulator ST-17c, mówił aby on był włączony przez co podłogówka nie będzie się tak szybko wychładzać, bo pracuje non stop a jak piec nie pracuje to podaje chłodną wodę- ma rację? Jak to wygląda w praktyce?

PS. Przyjrzyjcie się proszę mojej rozdzielni, czy jest ona prawidłowo wykonana (jak zasilanie jest u góry to czemu jest na niebiesko, i czy termostat z kapilarą jest dobrze przymocowany?).

PS1. Założyć samo-odpowietrznik na podłogówce?

PS2. Czy grzejniki i podłogówka na jednym zasilaniu i powrocie do pieca to dobre rozwiązanie? (5 grzejników: 2x1036W, 1x800W, 1x680W i 1x450W)

Pozdrawiam.

Poniżej zamieszczam zdjęcia:

1.jpg2.jpg3.jpg

Edytowane przez vipenzo

W mojej podłogówce elektryk tak podpiął pompy, że uruchamiają się tylko w momencie, gdy palnik grzeje wodę. Nie wiem jak to technicznie jest wykonane, bo elektryk ze mnie żaden.

W każdym razie działa to wyśmienicie. Jest ciche bo pompki pracują gdy to jest niezbędne. Woda nie krąży w podłodze, więc nie wychładza wody. Nie zużywa niepotrzebnie prądu. Kocioł nie taktuje.

Same zalety.