rafal.sz 30.01.2015 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Witam, Jestem przed budową domu i staram sie wybrać jak najrozsądniejsze żródło ciepła do mojego domu.Problem polega na tym że jestem zielony w temacie pomp ciepła. Próbowałem zorientować sie na róznych forach odnośnie powietrznej pompy ciepła, ale nigdzie nie moge znaleść urzytkowników takich pomp i ich opini na ten temat. Moze moge liczyć na waszą pomoc. Dom budowany tradycyjnym sposobem- porotherm 25, styropian 20 a moze nawet 25, okna 3 szybowe, dom z użytkowym poddaszem 130 m2, 1) czy powietrzan pompa ciepła wystarczy do ogrzewania domu przez cały okres zimowy, plus ewentualnie kominek z płaszczem wodnym dla ewentualnego sporadycznego wspomagania. Czy moze pompa powietrzna może służy jedynie jako wspomaganie do ogrzewania?2) czy w okresie zimowym jej wydajność nie jest zbyt niska, a co za tym idzie koszty z byt wysokie aby ogrzewac dom tylko za jej pomocą.3) czy taka pompa daje mozliwośc do ogrzewania wody uzytkowej. 4) jaki jest koszt całkowitej instalacji. 5) czy konieczne jest ogrzewanie podłogowe czy np w sypialniach mogą być grzejniki?6) i oczywiscie czy ktoś korzysta z powietrznej pompy przez cały rok i moze napisać swoje spostrzezenia i uwagi? Zgóry dziekuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 30.01.2015 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Witam, Jestem przed budową domu i staram sie wybrać jak najrozsądniejsze żródło ciepła do mojego domu. Problem polega na tym że jestem zielony w temacie pomp ciepła. Próbowałem zorientować sie na róznych forach odnośnie powietrznej pompy ciepła, ale nigdzie nie moge znaleść urzytkowników takich pomp i ich opini na ten temat. Moze moge liczyć na waszą pomoc. Dom budowany tradycyjnym sposobem- porotherm 25, styropian 20 a moze nawet 25, okna 3 szybowe, dom z użytkowym poddaszem 130 m2, 1) czy powietrzan pompa ciepła wystarczy do ogrzewania domu przez cały okres zimowy, plus ewentualnie kominek z płaszczem wodnym dla ewentualnego sporadycznego wspomagania. Czy moze pompa powietrzna może służy jedynie jako wspomaganie do ogrzewania? 2) czy w okresie zimowym jej wydajność nie jest zbyt niska, a co za tym idzie koszty z byt wysokie aby ogrzewac dom tylko za jej pomocą. 3) czy taka pompa daje mozliwośc do ogrzewania wody uzytkowej. 4) jaki jest koszt całkowitej instalacji. 5) czy konieczne jest ogrzewanie podłogowe czy np w sypialniach mogą być grzejniki? 6) i oczywiscie czy ktoś korzysta z powietrznej pompy przez cały rok i moze napisać swoje spostrzezenia i uwagi? Zgóry dziekuje za pomoc Na tym forum znajdziesz wszystkie odpowiedzi na Twoje pytania. Szukaj i czytaj. We wielkim skrócie: 1. TAK. NIE. 2. NIE 3. TAK 4. ? 5. Podłogowe 6. Pełno tu takich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.01.2015 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Użytkowników powietrznych masz tutaj mnóstwo. Czytaj. Przede wszystkim zrezygnuj z grzejników ale nie tylko ze względu na pompę ale przede wszystkim ze względu na komfort życia. Grzejniki to przeżytek i badziew.W skrócie masz wyżej odpowiedzi na swoje pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 30.01.2015 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Użytkowników powietrznych masz tutaj mnóstwo. Czytaj. Przede wszystkim zrezygnuj z grzejników ale nie tylko ze względu na pompę ale przede wszystkim ze względu na komfort życia. Grzejniki to przeżytek i badziew. W skrócie masz wyżej odpowiedzi na swoje pytania. Co za ocena, podziwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 30.01.2015 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Z tym badziewem grzejników można się spierać, mają swoje zalety a komfortu wcale nie psują gdy pracują z temp 45st przez większość roku.A klimakonwektory czyli takie grzejniki z mechanicznymi wentylatorami to też badziew i przeżytek ? Z 1, 2 i 5 odpowiedzią to można się spierać bo to zależy od wielu czynników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.01.2015 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 (edytowane) Z tym badziewem grzejników można się spierać, mają swoje zalety a komfortu wcale nie psują gdy pracują z temp 45st przez większość roku. A klimakonwektory czyli takie grzejniki z mechanicznymi wentylatorami to też badziew i przeżytek ? Z 1, 2 i 5 odpowiedzią to można się spierać bo to zależy od wielu czynników. Klimakonwektory uważam również za zbędną ciekawostkę. 1,2,5 odpowiedziane są jednoznacznie. Jeśli ktoś ma jakieś zastrzeżenia do tych odpowiedzi to znaczy,że dokonał złego wyboru mocy grzewczej pompy,zakupil slaba technicznie pompe i ma spaprana instalacje i podlaczyl pompę do grzejników. Jak wiadomo pompa ciepła jest to urządzenie niskotemperaturowe i będzie różnica w sprawności między zasilaniem 30st.C a 40st.C tym bardziej w duże mrozy. Edytowane 30 Stycznia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 30.01.2015 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Doprawdy konieczne jest podłogowe ogrzewanie ? A co powiesz tym, którzy mają PC w mieszanym lub na samych grzejnikach, zwykłe lub z wtryskiem czynnika - nie koniecznie HT ? A 1 i 2 to już sam wspomniałeś - zależy jaka pompa, bo niektóre nawet drogie i markowe według relacji użytkowników odpadają już < -7 st., i tu nawet nie mowa o złym doborze mocy.A pojęcie "zbyt wysokie koszty" to jest już zupełnie względne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 30.01.2015 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Klimakonwektory uważam również za zbędną ciekawostkę. 1,2,5 odpowiedziane są jednoznacznie. Jeśli ktoś ma jakieś zastrzeżenia do tych odpowiedzi to znaczy,że dokonał złego wyboru mocy grzewczej pompy,zakupil slaba technicznie pompe i ma spaprana instalacje i podlaczyl pompę do grzejników. Jak wiadomo pompa ciepła jest to urządzenie niskotemperaturowe i będzie różnica w sprawności między zasilaniem 30st.C a 40st.C tym bardziej w duże mrozy. Wiesz, zazwyczaj omijam takie wpisy jak te twoje dwa ostatnie. Ciekaw jestem ile badziewia by w twoim domciu znalazł. Ty myślisz że ludzie domy budują od momentu kiedy pierwsza PC powstała ? wcześniej w lepianka się mieszkało, ja budowałem w 97 r. o podłogówce to ktoś tam słyszał, że gdzieś ktoś ją zrobił i to w łazience by po ciepłej podłodze chodzić, mam grzejniki alu z atestem na miedź, masz pojęcie jaki to był rarytas, pomijając instalacje na miedzi. I wreszcie jaką masz alternatywę w takim domu jak gazociągu brak, podpowiedz mądralo co byś wybrał, by normalnego człowieka z torbami nie puścić, albo z łopatą do piwnicy. Guzik wiesz, wymądrzasz się tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.01.2015 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Ktoś się pyta o nowy dom a nie już wybudowany. Czaisz różnicę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 30.01.2015 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Jasne przeoczyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 30.01.2015 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Witam, Jestem przed budową domu i staram sie wybrać jak najrozsądniejsze żródło ciepła do mojego domu. Problem polega na tym że jestem zielony w temacie pomp ciepła. Próbowałem zorientować sie na róznych forach odnośnie powietrznej pompy ciepła, ale nigdzie nie moge znaleść urzytkowników takich pomp i ich opini na ten temat. Moze moge liczyć na waszą pomoc. Dom budowany tradycyjnym sposobem- porotherm 25, styropian 20 a moze nawet 25, okna 3 szybowe, dom z użytkowym poddaszem 130 m2, 1) czy powietrzan pompa ciepła wystarczy do ogrzewania domu przez cały okres zimowy, plus ewentualnie kominek z płaszczem wodnym dla ewentualnego sporadycznego wspomagania. Czy moze pompa powietrzna może służy jedynie jako wspomaganie do ogrzewania? 2) czy w okresie zimowym jej wydajność nie jest zbyt niska, a co za tym idzie koszty z byt wysokie aby ogrzewac dom tylko za jej pomocą. 3) czy taka pompa daje mozliwośc do ogrzewania wody uzytkowej. 4) jaki jest koszt całkowitej instalacji. 5) czy konieczne jest ogrzewanie podłogowe czy np w sypialniach mogą być grzejniki? 6) i oczywiscie czy ktoś korzysta z powietrznej pompy przez cały rok i moze napisać swoje spostrzezenia i uwagi? Zgóry dziekuje za pomoc Jak już zawitałeś na ten wątek ,to trzeba było zacząć od szukania i czytania. Ale żeby nie marnować papieru odpiszę Ci co wiem. Ad.1) Są dwie szkoły; falenicka i otwocka. Pierwasza mówi żeby policzyć dokładnie zapotrzebowanie domu i dobrać pompę tak, aby obleciała temperaturę do -15, a wszystko co poniżej, wspomagała się grzałką elektryczną bądź mieszkańcem w roli palacza w kotłowni. I otwocka. Ta jest dla mocno wygodnych, którzy nie chcą sobie zawracać głowy pierwszą szkołą i dobierają urządzenie do -25*C Ad.2) Wróć do ad.1. Ad.3) Nie obnażaj aż tak swojej niewiedzy. i poczytaj FM i nie tylko. Ad.4) Spytaj jak będziesz już znał moc pompy jaką potrzebujesz. Ad.5) Mogą być grzejniki, tylko nie ma to za bardzo uzasadnienia, a podrażają i niepotrzebnie komplikują instalację. Ad.6) Pompa ogrzewa mój dom trzeci sezon. Mieszkam pierwszy. Jak wykończę dom i pomieszkam dłużej to będę miał więcej do powiedzenia. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 30.01.2015 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Jak już zawitałeś na ten wątek ,to trzeba było zacząć od szukania i czytania. Ale żeby nie marnować papieru odpiszę Ci co wiem. Ad.1) Są dwie szkoły; falenicka i otwocka. Pierwasza mówi żeby policzyć dokładnie zapotrzebowanie domu i dobrać pompę tak, aby obleciała temperaturę do -15, a wszystko co poniżej, wspomagała się grzałką elektryczną bądź mieszkańcem w roli palacza w kotłowni. I otwocka. Ta jest dla mocno wygodnych, którzy nie chcą sobie zawracać głowy pierwszą szkołą i dobierają urządzenie do -25*C Ad.2) Wróć do ad.1. Ad.3) Nie obnażaj aż tak swojej niewiedzy. i poczytaj FM i nie tylko. Ad.4) Spytaj jak będziesz już znał moc pompy jaką potrzebujesz. Ad.5) Mogą być grzejniki, tylko nie ma to za bardzo uzasadnienia, a podrażają i niepotrzebnie komplikują instalację. Ad.6) Pompa ogrzewa mój dom trzeci sezon. Mieszkam pierwszy. Jak wykończę dom i pomieszkam dłużej to będę miał więcej do powiedzenia. Powodzenia. Rotan bez obrazy twojej historii nie znam ,mam kumpla który "zainwestował" w pompę i rekuperację 80tysi i już 3 lata pompa chodzi ogrzewając dom teraz już w stanie deweloperskim.Toteż trzeba mierzyć siły na zamiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 30.01.2015 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Nie kumam o co ci chodzi. Nawet gdyby mi zabrakło pieniędzy, to co?A może tak bardzo jesteś ciekaw cudzych historii? Może to cię interesuje? Proszę: Ja zainwestowałem 40 tysi. w te urządzenia. Poza tym, to nie jest związane z tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal.sz 30.01.2015 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Dzięki za odpwiedzi.Tu nie chodzi o to, bo przejrzałem to forum i fakt są informacje, ale np. jezeli chodzi o konkret, przykładowo "tak mam ja przez 3 lata chodzi bez problemu, koszty mniej wiecej takie i nie ma zastrzeżeń, ble ble ble..." to tego sie nie nzajdzie. Każdy pisze że chce zamontowac, ze jakiś znajomy ma albo coś w tym stylu. A ja chciał bym poznać konkretne informacje. np nazwę pompy i jak sie sprawuje, z kosztami i czy to np jedyne źródło...Jeżeli macie takie info to będę wdzięczny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 30.01.2015 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Ja tez przyłączam się do pytania. Ja nadal nie jestem do konca przekonany. Obawiam się, że przy dużej zimie bedzie chlodno w domu albo spore rachunki za prad. Jedne osoby zachwalają, drugie krytykuja. Przez ten tydzien spotkałem się z tyloma opiniami, że jestem w punkcie wyjscia. Duzo osob odradza mi powietrzna pompe ciepla, za to chwaląc gruntowe (u mnie to rozwiazanie nie wchodzi w gre). Jakbym miał kupic to pewnie Panasonic'a.Czy jest ktos z wlkp. kto moglby mi pokazac jak to urządzenie działa zimą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 30.01.2015 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 (edytowane) Do autora wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171750-Pompy-ciepła-powietrze-woda&highlight=powietrzna+pompa+ciepła Poczytaj, przyjrzyj się w stopkach posiadaczy PC PW jakie mają domy, jakie zużycie prądu na CO i CW. Popytaj na forum, popytaj na PW.Trochę poświęć temu czasu. Ale nic na siłę. Jak nie chcesz, to wybudujesz słaby, zacofany technologicznie, niekomfortowy dom który dopiero przy sprzedaży poprawi ci humor. Edytowane 30 Stycznia 2015 przez Rotan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal.sz 30.01.2015 22:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Spokojnie byle czego nie wybuduje, o to nie musisz sie martwić. Nie jestem w gorącej wodzie kompany. Przegladałem już to forum i przez wiekszość część jeden stara sie udowodnić drugeimu, że nie wie o czym pisze. Ale zagłębie sie bardziej moze znjade interesujace mnie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 30.01.2015 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 (edytowane) Pomijaj przepychanki. Poczytaj DB posiadaczy tego rozwiązania. Popytaj ich. Podjedź do najbliżej zlokalizowanych domów tak ogrzewanych. Inicjatywa musi wyjść od ciebie. Co do zaczepek i kłótni na FM, to sam widzisz sześć postów wyżej że "letko nie bedzie":popcorn:Poza tym wszystkim ,to zacznij od projektu, rzetelnego obliczenia OZC. dopiero po tym wybierz optymalne źródło ciepła. Budowa w Polsce to wyzwanie dla "Kowalskiego" i trzeba być mocno przygotowanym. Chętnych na twoją kasę jest wielu. Powodzenia. P.S. Coś mi link nie wyszedł. Tu poprawiam:http://forum.muratordom.pl/search.php?searchid=8723616 Edytowane 30 Stycznia 2015 przez Rotan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal.sz 30.01.2015 23:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Dzięki, mam nadzieje że jakoś sie to ogranie. P.S. teraz ten link niestety tez nie działa;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 30.01.2015 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Działa. Masz tematy związane z PC PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts