malux20 22.03.2015 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 a przy tych ogniwach nie ma jakiś pułapek typu nowe akumulatory co kilka lat?mi koszt 18,5 tys nie pasuje zupełniemam za to na 10 lat prądu na cały dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zachar72 22.03.2015 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Nie wiem czy mnie pytałeś ale 18.000 po odjęciu dotacji. Dla mnie to koszt energii na 9 lat. Tylko weź pod uwagę, że po 9 latach masz już tylko zysk, a te 18.000 to jest w twoim sprzęcie a nie wydane do ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 22.03.2015 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Weź pod uwagę, że w zimie ogniwa są dużo mniej wydajne niż w lecie. Do tego doliczyć trzeba koszty przeglądów, serwis, może ubezpieczenia. Po 10 latach ogniwa mogą być do wymiany, a na pewno są mniej wydajne niż nowe (mają taką właściwość, że po pewnym czasie ich skuteczność spada).Ich opłacalność jest dla mnie wątpliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 22.03.2015 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 10 lat to wyraźna przseada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 22.03.2015 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 jabloch cały tekst brzmi tak: Mam wstępną wycenę Pompy na 30k i tak samo panele więc razem 60k. Po dofinansowaniu mój koszt to 42, 45k. Tylko panele w 2016 roku bo wtedy gwarantowane stawki za sprzedaż do ZE 0,65 gr. Instalacja paneli 4,5 kW Faktycznie masz raję z tymi liczbami , przeoczyłem , reszta i tak błędna .Zachar72,brzmi trochę jakby zachar był powiązany fotowoltaiką. Choć z lektury raczej wiem że tak ne jest. Wycena jest wstępna , poczekajmy ,a jaka będzie końcowa i jakim będzie wynik końcowy instalacji ( chodzi wynik kosztów instalacji i kosztów zysków) życzę powodzenia , tylko Zachazr 72 ,zdejmnij różowe okólary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 22.03.2015 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Oczywiście, że sprawa izolacji jest priorytetem. I tego też się trzymam. Oczywiście nie zrobię ze starego domu, domu pasywnego, ale zbliżyć się do tego mogę. Pisałem wcześniej, że obecnej zimy moje poddasze (po remoncie z dobrą izolacją) było mało co ogrzewane. Mam tam jakieś 55m2. Grzejnik na korytarzu mały, w łazience i po jednym w dwóch sypialniach. W łazience grzał cały czas, na korytarzu sporadycznie a w sypialniach praktycznie w ogóle się nie grzały (mam automaty założone) i temperatura 21*C to jakie to mogą być koszty? Większość ogrzewania pochłania dół, który jest przed remontem i mocno niedocieplony z podłogami drewnianymi, pod którymi jest gleba. Jeżeli to porządnie ocieplę to jaki to może być koszt ogrzewania? Panele jak mówiłem 4,5 kW 30.000 - dotacja = 18.000 w kredycie 1% do 15 lat. I to nie jest tak, że wytwarzasz energię i ją wykorzystujesz, tu się liczy ile zużyjesz i ile oddasz. Koszty i zyski bilansuje co 6m ZE. Opłaca się to np. przy zużyciu na poziomie 30% resztę odsprzedajesz. Poczytajcie forum o fotowoltaice. Panele w 2016 roku bo wtedy gwarantowane ceny odsprzedaży na 15 lat 0,75 lub 0,65 gr. jbloch tak woda jest w tych 4 tonach węgla. Poza sezonem grzewczym chodzi bojler na prąd. Pompa powietrzna ciepła pobierze więcej jak bojler? Być może panele fotowoltaiczne połączę z ogrzewaniem wody bo takie są rozwiązania i jeszcze z tego będę czerpał. Ja na razie jestem optymistą, a czy tym optymista zostanę na papierze czas pokaże. Z tą wodą cwu pisałem bo nie ująłeś jej w ogólnym bilansie jaki masz TERAZ w kosztach .Oczywście że pc będzie potrzebowała mniej energii niż bojler , ale zapomniałeś tej informacji podać, może twój ZAUFANY instalator zapomniał ci podać jakiś innych ważnych informacji ( raczej na pewno ZAPOMNIAŁ) o tej powietrznej pc p-w . Myślałem o czymś takim-http://najlepszekolektory.eu/zestaw-fotowoltaiczny-lg-ongrid-mocy-832-kw-inwerterem-sma-p-1980.html- w dobrym wykonaniu izolacji można się pokusić o jakieś REALNE korzyści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 22.03.2015 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 (edytowane) Nie wiem czy mnie pytałeś ale 18.000 po odjęciu dotacji. Dla mnie to koszt energii na 9 lat. Tylko weź pod uwagę, że po 9 latach masz już tylko zysk, a te 18.000 to jest w twoim sprzęcie a nie wydane do ZE. [MODEROWANO] 18000 / 9 lat = 2000 pln/rok W ogóle to najpierw uzyskaj te180000 pln . Zapewniam ciebie ze po zainstalowaniu tej pc pw to te 2000 to będzie ułałmek kosztów, Edytowane 22 Marca 2015 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 22.03.2015 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 (edytowane) przy dobrze zaizolowanym domu to nie ma sensu gruntowa- tak uważam na podstawie 3 sezonów grzewczych z powietrzną ale oczywiście mój licznik i podliczniki mogą wprowadzać w błąd tymi ogniwami też jestem zainteresowany ale przy 3900 kwh rocznie cały dom to te ogniwa musiałyby sensownie kosztować na moje oko z max 10 tyś zl [MODREOWANO].Tutaj decydują tylko i wyłącznie koszty inwestycji i cop/koszty ogrzewania końcowe. Ja swoją pc gruntową śmiem twierdzić z cop lepszym twojej, zainstalowałem za 17000 pln , taniej ciebie wyniosła twoja? Edytowane 22 Marca 2015 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorSeb 31.03.2015 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Ratunku!!!! powietrzna czy gruntowa? Projekt to Atlant PS, czyli parter, 116m użytkowych, prosta bryła, 100% ogrzewanie podłogowe, no i problem, czy jak wstawimy powietrzną pompę to jak dowali mrozu przez 2 tygodnie to nie będziemy gnieździć się w salonie przy kominku bo pompa nie ogrzeje wystarczająco (jakieś 22-23st.)? Póki co to im więcej czytam, tym większy bałagan w głowie, ilu użytkowników tyle opinii. Pozdrawiam, Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.03.2015 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Ratunku!!!! powietrzna czy gruntowa? Projekt to Atlant PS, czyli parter, 116m użytkowych, prosta bryła, 100% ogrzewanie podłogowe, no i problem, czy jak wstawimy powietrzną pompę to jak dowali mrozu przez 2 tygodnie to nie będziemy gnieździć się w salonie przy kominku bo pompa nie ogrzeje wystarczająco (jakieś 22-23st.)? Póki co to im więcej czytam, tym większy bałagan w głowie, ilu użytkowników tyle opinii. Pozdrawiam, Dorota Po pierwsze,jakie obciążenie cieplne domu,jak będzie wiadomo,wtedy dobierzecie odpowiednią moc grzewczą pompy,żeby nawet przy -30st.C mogła tylko ona służyć do ogrzewania,dotyczy powietrznej. Po drugie ? Czemu przy dużych mrozach powietrzna nie będzie w stanie ogrzać domu ? Skąd takie mity ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorSeb 31.03.2015 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 wg projektu jest to Q=9 349W (z tym, że zmniejszyliśmy trochę okna w salonie i z tego co pobieżnie sprawdzałam to lekko może się ten wskaźnik zmienić) a co do tych mitów to chyba biorą się stąd, że u nas w rodzinie jest silne lobby pomp gruntowych może też dlatego, że niewiele osób ma powietrzne w okolicy. Odwiedziłam ostatnio znajomego ogrzewającego 2 rok swoje 300m pompą powietrzną Panasonic i zadowolony bardzo. Co sądzicie o tym żeby przygotować instalację pod rekuperator a podłączyć go później, czy to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 31.03.2015 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 wg projektu jest to Q=9 349W (z tym, że zmniejszyliśmy trochę okna w salonie i z tego co pobieżnie sprawdzałam to lekko może się ten wskaźnik zmienić) a co do tych mitów to chyba biorą się stąd, że u nas w rodzinie jest silne lobby pomp gruntowych może też dlatego, że niewiele osób ma powietrzne w okolicy. Odwiedziłam ostatnio znajomego ogrzewającego 2 rok swoje 300m pompą powietrzną Panasonic i zadowolony bardzo. Co sądzicie o tym żeby przygotować instalację pod rekuperator a podłączyć go później, czy to ma sens? 80 W/m2 w nowym domu to raczej nierealne. zrób OZC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 31.03.2015 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Ratunku!!!! powietrzna czy gruntowa? Projekt to Atlant PS, czyli parter, 116m użytkowych, prosta bryła, 100% ogrzewanie podłogowe, no i problem, czy jak wstawimy powietrzną pompę to jak dowali mrozu przez 2 tygodnie to nie będziemy gnieździć się w salonie przy kominku bo pompa nie ogrzeje wystarczająco (jakieś 22-23st.)? Póki co to im więcej czytam, tym większy bałagan w głowie, ilu użytkowników tyle opinii. Pozdrawiam, Dorota 22-23 st ... lubisz mieć ciepło w domu . Jakoś dziwnie nie mam zaufania do pomp powietrznych..... czyżby to od słuchania narzekań klientów którzy takowe posiadają a u nas później zamawiają kominki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 01.04.2015 04:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 to że nie masz do czegoś zaufania, to nie znaczy ze coś nie działa... a że jest na rynku dalej mnóstwo partaczy, którzy nie potrafią dobrze dobrać mocy urządzenia grzewczego do domu, to inna kwestia (i najczęstsze źródło problemów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorSeb 01.04.2015 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Co do tej temperatury to lubię kiedy jest ciepło a wkurzają mnie opowieści jak to ludzie mało opału spalą czy mało prądu zużyją a w domu 17st. i wszyscy w polarach i grubych skarpetach chodzą mój hydraulik stwierdził, że najlepsza byłaby Nibe 8kw (wystarczy podobno 6) i 2 odwierty po 100m, bo lepiej trochę przewymiarować, jednak mnie kusi powietrzna, nie ukrywam, że chodzi tu też o cenę. A bajzel jak miałam tak mam. Rzeczywiście trzeba będzie policzyć to OZC w wolnej chwili... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 01.04.2015 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 22-23 st ... lubisz mieć ciepło w domu . Jakoś dziwnie nie mam zaufania do pomp powietrznych..... czyżby to od słuchania narzekań klientów którzy takowe posiadają a u nas później zamawiają kominki ? Myślę że powinni narzekać na instalatorów którzy robią takie instalki że nawet dobre pompy się poddają. Mam nadzieję że kominki robisz lepsze od tych instalacji tzn. dobrze działające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 01.04.2015 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Co do tej temperatury to lubię kiedy jest ciepło a wkurzają mnie opowieści jak to ludzie mało opału spalą czy mało prądu zużyją a w domu 17st. i wszyscy w polarach i grubych skarpetach chodzą mój hydraulik stwierdził, że najlepsza byłaby Nibe 8kw (wystarczy podobno 6) i 2 odwierty po 100m, bo lepiej trochę przewymiarować, jednak mnie kusi powietrzna, nie ukrywam, że chodzi tu też o cenę. A bajzel jak miałam tak mam. Rzeczywiście trzeba będzie policzyć to OZC w wolnej chwili... jak hydraulik widzi (gdy nie ma warunków szczególnych) że starczy 6kW pompy A 200mb odwiertów to już bym mu podziękował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 01.04.2015 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Co do tej temperatury to lubię kiedy jest ciepło a wkurzają mnie opowieści jak to ludzie mało opału spalą czy mało prądu zużyją a w domu 17st. i wszyscy w polarach i grubych skarpetach chodzą mój hydraulik stwierdził, że najlepsza byłaby Nibe 8kw (wystarczy podobno 6) i 2 odwierty po 100m, bo lepiej trochę przewymiarować, jednak mnie kusi powietrzna, nie ukrywam, że chodzi tu też o cenę. A bajzel jak miałam tak mam. Rzeczywiście trzeba będzie policzyć to OZC w wolnej chwili... Tylko jak jednak by była pw to pamiętaj nie Nibe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 01.04.2015 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 jak hydraulik widzi (gdy nie ma warunków szczególnych) że starczy 6kW pompy A 200mb odwiertów to już bym mu podziękował. A może ma kiepskie warunki byłeś ? wiesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 01.04.2015 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) A umiesz czytać?to czytaj co napisałem w nawiasie (...) p.s. zresztą i tak bym zmienił hydraulika nawet jak ma warunki szczególne złe/kiepska gleba - bo skoro by PC 6kW miała dać radę (wg. hydraulika) to po co pchać się w 2x droższą PC gruntową z odwiertami = 200 mb jak można kupić do takich warunków powietrzną z 9kW duuuużo taniej? Sam wiesz najlepiej. Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez lukasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts