JTKirk 01.04.2015 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 lukasza - masz duzo racji w tym co piszesz...przy czyms takim od razu powinna się zapalić ostrzegawcza czerwona lampka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorSeb 01.04.2015 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 lukasza - masz duzo racji w tym co piszesz... przy czyms takim od razu powinna się zapalić ostrzegawcza czerwona lampka.... Dobrze, to teraz poproszę jak pastuch krowie: Czy tak naprawdę to nie muszę obawiać się, ze powietrzna pompa nie poradzi sobie w większe mrozy i nie ma sensu przepłacać dodatkowo za odwierty? Przepraszam, że nie rzucam tu wyliczeń, kombinacji cyfr i ogólnie mało profesjonalna jestem ale to mój pierwszy dom i dopiero się uczę. Przy 3 obiecuję, że się poprawię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 01.04.2015 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Dobrze, to teraz poproszę jak pastuch krowie: Czy tak naprawdę to nie muszę obawiać się, ze powietrzna pompa nie poradzi sobie w większe mrozy i nie ma sensu przepłacać dodatkowo za odwierty? Przepraszam, że nie rzucam tu wyliczeń, kombinacji cyfr i ogólnie mało profesjonalna jestem ale to mój pierwszy dom i dopiero się uczę. Przy 3 obiecuję, że się poprawię... To zależy co rozumieć pod pojęciem "większe mrozy"? Jeżeli nie mieszkacie w miejscu gdzie tygodniami utrzymują się mrozy poniżej -25st, to raczej nie ma się czego obawiać. U mnie taka pompa pracuje już drugi sezon i z powodzeniem daje radę. Najniższa temp z jaką się mierzyła to -19st w styczniu 2014 i wszystko było OK. W domu utrzymuję cały czas >23st, rachunki mam bardzo przyzwoite i gdybym miał drugi raz wybierać to bez zastanowienia byłaby to pompa powietrzna. Na prawdę ie widzę żadnego sensu w przepłacaniu za drogie kolektory gruntowe, a gdy w grę wchodzą jeszcze jakieś pozwolenie i biurokracja to już w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 01.04.2015 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 ja najniższą zanotowaną temperaturę miałem -21C przez kilka godzin....od wprowadzenia, czyli trochę ponad 5 lat. Dzisiaj prawdopodobnie wziąłbym p-w (mam gruntówkę - DZ poziome) - chociaż gruntówka ma niepowarzalna zaletę - nikt mi nic nie "zabezpieczy" ani nie uszkodzi vide http://forum.muratordom.pl/showthread.php?232823-Dajmy-szans%C4%99-firmie-Danfoss Dor&Seb - jak będzie mocy brakować, to sobie w ostateczności PC załączy grzałki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorSeb 01.04.2015 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Dzięki, o to chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyoz 01.04.2015 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Co myślicie o pompie samsung ehs na stronie producenta pojawiła sie inforamacja:Praca w funkcji grzania przy -25 st. C. i niżej!Sterowanie przez wi-fi z telefonu i internetu!Nowa inwerterowa pompa obiegu wodnego!Nowy lepszy model procesu odszraniania!Nowa udoskonalona praca w funkcji QUAIET!Obsługa dodatkowego zaworu mieszającego! Funkcja osuszania i wstępnego wygrzewu podłogi!Nowy sterownik! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 01.04.2015 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Kiedyś nawet chciałem 'zająć się" S ale coś mi tam nie pasowało już nie pamiętam co dobre rozwiązanie S to możliwość podłączenia do inst freonowej jednostek klimatyzacyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 02.04.2015 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Dzięki, o to chodziło Tylko jeszcze raz jak powietrze woda to nie Nibe pompy producentów kotłów też są dziwnie mniej wydajne chyba po to by użytkownik kupił kocioł jako źródło szczytowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 02.04.2015 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Tylko jeszcze raz jak powietrze woda to nie Nibe pompy producentów kotłów też są dziwnie mniej wydajne chyba po to by użytkownik kupił kocioł jako źródło szczytowe to samo chciałem napisać mkm - nie pamiętam kto to pisał, może nawet ty, ale nie raz padło sformułowanie, że niektórzy producenci (specjalnie) tak konstruuja pompy p-w żeby do tego kupić w pakiecie dodatkowe urządzenie szczytowe, jakby chcieli udowodnic, że taka pc nie może sama ogrzać domu. Z tego co pamiętam, to były tutaj wymieniane urządzenia V i N właśnie popraw mnie jeśli się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 02.04.2015 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 to samo chciałem napisać mkm - nie pamiętam kto to pisał, może nawet ty, ale nie raz padło sformułowanie, że niektórzy producenci (specjalnie) tak konstruuja pompy p-w żeby do tego kupić w pakiecie dodatkowe urządzenie szczytowe, jakby chcieli udowodnic, że taka pc nie może sama ogrzać domu. Z tego co pamiętam, to były tutaj wymieniane urządzenia V i N właśnie popraw mnie jeśli się mylę Dodam jeszcze DD przy - 15 koniec pracy jak stare on off bez evi Nie wiem kto jeszcze o tym pisał ale ja na pewno chociaż nie powinienem jako instalator co to tylko naciąga klientów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyoz 02.04.2015 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Kiedyś nawet chciałem 'zająć się" S ale coś mi tam nie pasowało już nie pamiętam co dobre rozwiązanie S to możliwość podłączenia do inst freonowej jednostek klimatyzacyjnych Jak mozesz napisz co Ci nie pasowało bo mam ofertę tańszą niż na panasa o 2 tys. zł a z mojego punktu widzenia niczym się to nie różni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 02.04.2015 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Jak mozesz napisz co Ci nie pasowało bo mam ofertę tańszą niż na panasa o 2 tys. zł a z mojego punktu widzenia niczym się to nie różni. Po trzech albo czterech latach to już naprawdę nie pamiętam. Coś mi się tam kołacze ale nie jestem pewien że chyba chcieli wysyłać kogoś na uruchomienia czyli klient np. dzwoniąc z sprawą gwarancyjną do mnie tak naprawdę musiałby czekać aż ja ściągnę serwis S nie pasował mi taki łańcuszek wolę bezpośrednio odpowiadać za swoją "robotę". Odnośnie ceny to 2tyś na takiej instalacji to nic można zaoszczędzić choćby na zbiorniku to Ty będziesz ponosił koszty eksploatacji więc tania instalacja zwykle = droga eksploatacja. Ja bym skupił się na szczegółach oferty jaki zbiornik, rozdzielacze, ile rury na ogrz. podłogowe, przekroje rurociągów (wew. nie zewn.),czy styropian czy sama folia itd. Co do różnych pomp to najłatwiej sprawdź moc i cop przy -15 Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 04.04.2015 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Znalazłem fajną stronkę z instalacjami OZE. W niektórych instalacjach są podane dane właściciela i pewnie po umówieniu się można podjechać i zobaczyć. http://www.repowermap.org Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts