mcml 30.01.2015 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 Witam Potrzebuję pomocy, dobrej rady. A mianowicie jak w temacie, mam za niską wysokość pomieszczeń i muszę obniżyć poziom podłogi poniżej izolacji poziomej ściany. Jak to zrobić?Obecnie izolacja pozioma znajduje się na ławie fundamentowej, ściana fundamentowa wykonana jest z bloczków betonowych i zaizolowana dystyrbitem z obu stron (od zew. pomalowana 3 razy od wew. 2 razy), docieplenie wykonane jest z XPS o grubość 10 cm, a na to dana jest folia. Kolejna izolacja pozioma położona jest między ścianą fundamentową, a ścianą wykonaną z Porotermu 25 cm. Izolacja wykona z foli o grubości 1 mm i szerokości 50 cm.Ściana fundamentowa jest wyniesiona na około 50 cm ponad poziom gruntu. To co chce zrobić to obniżyć poziom podłogi (zerowy) poniżej izolacji poziomej ścian o około 15 cm. Folia izolacyjna wystaje jakieś 15 cm wewnątrz budynku. Na myśl przychodzi mi: wywinięcie foli do dołu, założenie pod nią folii izolującej podłogę, następnie cienka warstwa XPS i przymocowanie do ściany na kołki, na to tynk lub deska zdobna. Proszę o pomoc czy taki rozwiązanie ma sens, jak ewentualnie można zrobić to lepiej? Czy konieczne jest wykonywanie izolacji poziomej poniżej poziomu podłogi? Bo w tym momencie pozostaje chyba tylko iniekcja ścian fundamentowych. Czego wolałbym uniknąć. Z góry dziękuję za wszystkie rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 31.01.2015 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Nie masz wyboru, ale folia ze ściany fundamentowej powinna być szczelnie połączona z folią poziomą tak, aby wilgoć wpływała do gruntu a nie pod styropian.Te dwie folie mają mieć zakład przynajmniej 10cm i nie można tego dziurawić a najlepiej sklejać odpowiednim lepiszczem.Pilnuj, aby tej wystającej spod ściany folii nie poobrywali idioci tynkarze, hydraulicy i tym podobnej maści fachowcy-znający się TYLKO na swoim fachu:sick: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.01.2015 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Jak chcesz zapewnić wieloletnią szczelność połączeń tej foli i jak chcesz ją przymocować do ściany fundamentowej i nałożyć na nią tynk ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati0201 02.02.2015 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 miałem ten sam problem . u mnie był problem większy . Budynek z lat 70 . izolacji( papy ) było bardzo mało tam gdzie chciałem połączyć papa się łamała . Ja zamiast foli położyłem papę ( wanna ) Jak co to można zawsze zrobić Iniekcję fundamentów poniżej poziomu posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcml 05.02.2015 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Dzieki za rady.Mati0201 czy u Ciebie to sie sprawdziło? Czy robileś iniekcje? Ja myśle o wysypaniu 30 cm piachu i 20 cm tlucznia pod chudziaka zeby dodatkowo zmniejszyc podsiakanie kapilarne. Mam nadzieje że pomoże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati0201 05.02.2015 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Dzieki za rady. Mati0201 czy u Ciebie to sie sprawdziło? Czy robileś iniekcje? Ja myśle o wysypaniu 30 cm piachu i 20 cm tlucznia pod chudziaka zeby dodatkowo zmniejszyc podsiakanie kapilarne. Mam nadzieje że pomoże... Czy się sprawdza okaże się za rok dwa . Jak na razie budynek jest nie ocieplony , brak wełny na poddaszu , dom się wygrzewa , jeszcze wentylacja nie do końca wykonana . (wilgoci nie brakuje średnio 60% przy temp 20-21 ) Co do piachu czy gruzu on nie zabezpieczy przed podciąganiem wody . Dobrze oraz szczelnie wykonana hydroizolacja zatrzyma podsiąkanie . Można jeszcze wykonać drenaż budynku od wewnątrz oraz zewnątrz . Ja na "chudziaka " wyłożyłem papę zakładki zgrzałem palnikiem . Najlepiej papa termozgrzewalna. Musi być wywinięta na ścianę połączona z hydroizolacją poziomą fundamentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcml 06.02.2015 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 A w jaki sposób zakryłeś papę na ścianie? Normalnie tynkiem czy jakoś inaczej? Nie wiem czy tynk będzie się trzymał... Gdzieś wyczytałem, że najpierw powinno się nałożyć normalną zaprawę cementową na siatce tynkarskiej a dopiero potem tynk?Jak to dobrze zabezpieczyć żeby tynk nie odpadał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati0201 06.02.2015 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 tak jak pisałem . Ja użyłem papę termozgrzewalna zgrzałem ją porządnie aż wtopiła się w fundament . . U mnie tynki to cementowo wapienne zarzucane metodą tradycyjną . Miejscami jest go aż 15 cm . Teraz żałuję że nie dałem od środka styropianu .Przy grubości 10 cm od środka oraz 20 cm od zewnątrz niezłą lodówkę bym zrobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 06.02.2015 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 A która papa nadaje się do WEWNĄTRZ pomieszczeń pobytu ludzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati0201 06.02.2015 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 dałem zwykłą termozgrzewalną. nie posiadam podłogówki po całości posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 06.02.2015 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 tak jak pisałem . Ja użyłem papę termozgrzewalna zgrzałem ją porządnie aż wtopiła się w fundament . . U mnie tynki to cementowo wapienne zarzucane metodą tradycyjną . Miejscami jest go aż 15 cm . Teraz żałuję że nie dałem od środka styropianu .Przy grubości 10 cm od środka oraz 20 cm od zewnątrz niezłą lodówkę bym zrobił Sorki ale po co dawałeś 15cm tynków ?? No chyba nie miałeś tak równych ścian ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati0201 07.02.2015 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Sorki ale po co dawałeś 15cm tynków ?? No chyba nie miałeś tak równych ścian ? No tak takie byly nie równość ., Budynek remontowany z lat 70 , wykonawca robił to na totalną odpierduchę . ja skułem cały stary tynk i na nowo porządnie chciałem to zrobić . Te 15 cm to w niektórych miejscach wychodziło . Tynkarz załamywał ręce ale dotrwał do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 07.02.2015 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Ok rozumiem. Ocieplanie od środka to nie jest taki super pomysł ( chociaż czasami jedyny możliwy ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DSQ 10.02.2015 01:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Witam Na myśl przychodzi mi: wywinięcie foli do dołu, założenie pod nią folii izolującej podłogę, następnie cienka warstwa XPS i przymocowanie do ściany na kołki, na to tynk lub deska zdobna. Chyba, że te kołki już powyżej folii. Z góry dziękuję za wszystkie rady. Tak na pewno nie, żeby dziurawić to kołkami, bo to wtedy nie będzie żadna izolacją, chyba że kołki już ponad folią. Problem w tym, że folii nie da się kleić. Jedynie co możesz zrobić to dać ją na zakład i skleić jakąś porządną taśmą PVC na czas montażu aż ją częściowo dociśnie do ściany wylewka. Jeżeli tam będzie pod spodem tylko niewielka wilgoć to wystarczy, ale jakby się zrobiło bardziej mokro, to już jest ryzykownie. Poza tym idealna szczelność w narożach jest prawie niewykonalna. Na ten pas 15 cm ściany od wewnątrz ja bym dla pewności nałożył najpierw szlam typu Schomburg Aquafin 2k/m. Wtedy nawet jeżeli tam podejdzie wilgoć to taki szlam polimerowy jest barierą wytrzymującą dużo wyższe ciśnienie negatywne w mokrych piwnicach poddawanych renowacji w ten sposób i nawet gdyby ta połączona folia nie była gdzieś wystarczająco szczelna to dalej powinno być sucho. Taki szlam nie jest tani (wyjdzie ok. 40 zł/ m2 przy grubej warstwie) ale taki pas to nie jest jakaś wielka powierzchnia a jest to znakomity materiał. Potem na to ta folia jak poprzednio. Folii się nie da otynkować, ale zakładam, że powyżej wylewki posadzki nie będzie ona wystawać więcej niż 10 cm, więc jakby z tynku powyżej wypuścić siatkę do mokrych tynków, to powinno się na tym trzymać spokojnie. Możliwe, że klej-pianka Tytan EOS, którą da się kleić styropian niemal do wszystkiego, nawet do papy i twardego PVC, przyklei też płytę g-k albo cienki styropian do tej folii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts