Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie umieścić Komin do kominka?

Rakowiec

Recommended Posts

Uważam że, jesli komina jest przynajmniej 5mb to wystarczy fi 200

Przy kominku kumulacyjnym ,budując nie tylko ściany ciepłe ale i system kanałów są duże możliwości zabudowy komina tak, że gabatyty komina ustawionego w salonie nie wpływają znacząco na wielkość bryły.

Palenisko zduńskie będzie lepszym rozwiązaniem niż wkład kominkowy.

Pozdrawiam Stansiław

Edytowane przez bagi69

Zdecydowanie lepiej aby komin był z ścianą w kotłowni , oszczędzasz sporo miejsca w salonie .

Rozmiar fi 250 jest za duży , w naszych realizacjach starcza fi 180 .

Wybierz wkład przeznaczony do zabudowy niewentylowanej , zdecydowana większość wkładów dostępnych na runku musi być odpowiednio wentylowana / chłodzona ruchem powietrza , z naszej ofert są to wkłady oznaczone KV025....

Dodam jeszcze,że kominek ma być akumulacyjny -kaflowy-ale kafli mało-większość raczej tynk zduński.

Właśnie takie budujemy najczęściej , ostatnio skończyliśmy szamotowy całkiem bez kafli , wszystkie realizacje na naszej stronie są w technice ciepłej zabudowy a fragmenty bez kafli to tynkowany szamot .

Tynk zduński oraz odpowiednie kleje sprzedajemy w detalu i hurcie .

Jeżeli chcesz zaoszczędzić miejsca polecam zastosowanie systemu AKUMULACJI Mammoth , mając więcej miejsca na zabudowę możesz użyć kanałów , obydwa systemy możesz obejrzeć na naszej ekspozycji [ w sobotę z Warszawy przez Janki dojedziesz momentalnie]

Witam!

Jestem na etapie projektowania-i mam problem gdzie umieścić komin do kominka? Opcje mam naprawdę 2 i nie i wiem,którą wybrać?

1- przed ścianą nośną -bezpośrednio w salonie,czy 2-za ścianą nośną w kotłowni? Zastanawiam się też czy komin 250 starczy?

Proszę o poradę.

Jest jeszcze opcja od stropu....

Opcja od stropu bardzo mi się podoba. Tylko czy ta rura nie będzie miała za dużo złamań?

Przepraszam,ale nie wiem,co to jest przejście serwisowe?

1) Komin powinien być dokładnie nad wylotem wkładu. Staje się wówczas bezobsługowym i samoczyszczącym.

2) Jeśli za plecami kominka jest kotłownia to dobrym konceptem jest wmurowanie nadproża i nacięcie ścian przed tynkowaniem. W razie problemów z wkładem można bezboleśnie rozkuć ścianę i dostać się do niego bez niszczenia obudowy.