somnambulik 30.01.2015 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2015 WitamZapewne nie piszę w tym dziale co potrzeba więc z góry proszę o wybaczenie:)Mam na działce kilka dębów do wycinki. Chciałbym Z bali robić ławy i stoły do ogrodu. Czy można domowymi sposobami /posiadam dużo narzędzi /pociąć bale na grube deski. Słyszałem że można zamówić też tartak mobilny. Może orientujecie się gdzie taki stacjonuje w okolicach Grodziska? I ostatnie pytanie. Czy jeżeli mam już deski to mogę od razu sklecić ławy czy muszą najpierw wyschnąć? Wielkie wielkie dzięki za odpowiedzp!!!! pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 31.01.2015 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Witam Zapewne nie piszę w tym dziale co potrzeba więc z góry proszę o wybaczenie:) Mam na działce kilka dębów do wycinki. Chciałbym Z bali robić ławy i stoły do ogrodu. Czy można domowymi sposobami /posiadam dużo narzędzi /pociąć bale na grube deski. Słyszałem że można zamówić też tartak mobilny. Może orientujecie się gdzie taki stacjonuje w okolicach Grodziska? I ostatnie pytanie. Czy jeżeli mam już deski to mogę od razu sklecić ławy czy muszą najpierw wyschnąć? Wielkie wielkie dzięki za odpowiedzp!!!! pozdrawiam serdecznie.Zależy jakie te dęby, chodzi o wielkość. Stare, tzn odpowiednio duże to robota dla tartaku. Młode to problem, bo mają stosunkowo dużo większe naprężenia wewnętrzne co skutkuje skręcaniem przy przecieraniu. Trzeba dobrać długość materiału do przetarcia a to robota dla tracza z doświadczeniem. Samemu, na jakiejś pilarce z dużą tarczą można spróbować ale bezpieczne to nie jest. Deski musisz ułożyć w sztaple z przekładkami, pomalować końce jakąś farbą nie przepuszczającą powietrza i pary (olejna?) i poczekać dwa - cztery lata aż doschnie. Możesz oczywiście też zamówić przetarcie z suszeniem. To może być opłacalne pod warunkiem, że drzewa są proste i tarcica z nich uzyskana będzie dobrej jakości. Dla byle czego nie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
somnambulik 31.01.2015 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Wielkie dzięki za odpowiedź!Dęby mają średnicę około 100 - 140 centymetrów. Są idealnie proste na wysokość około 4 m4 lata czekania??? Toż to wieki. A jakbym zrobił te ławy i postawił na wolnym powietrzu pod wiatą to mogłyby się poskręcać ? Mógłbym też je mocno czymś zaimpregnować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 31.01.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Wielkie dzięki za odpowiedź! Dęby mają średnicę około 100 - 140 centymetrów. Są idealnie proste na wysokość około 4 m 4 lata czekania??? Toż to wieki. A jakbym zrobił te ławy i postawił na wolnym powietrzu pod wiatą to mogłyby się poskręcać ? Mógłbym też je mocno czymś zaimpregnować. Pozdrawiam1m średnicy? I dostałeś zgodę na wycinkę? Jest duża szansa, że to bedzie dobry materiał na schody, deski podlogowe i podobne. Szkoda tego na ławki do ogrodu. Lepiej sprzedaj tę dębinę przed przetarciem lub po przetarciu i kup na ławki jakiś modrzew. Wieki wytrzyma nawet jeżeli kupisz troche gorszy tzn tańszy. Robienie ławek z mokrej dębiny... Staną ci dęba. Możesz zlecić suszenie komorowe. Troszkę gorsze niż naturalne ale nie trzeba czekać czterech lat. Moim zdaniem jednak ławki to zmarnowanie tego materiału. Szkoda po prostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
somnambulik 03.02.2015 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Oooops...trochę namąciłem:) naturalnie chodziło mi o obwody. Czyli odpuszczam te ławy. A czy można sprzedać ścięte pnie ale mokre tzn po ścince? A może rozsądniej jakos to przykryć i poczekać? Wielkie dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 04.02.2015 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Oooops...trochę namąciłem:) naturalnie chodziło mi o obwody. Czyli odpuszczam te ławy. A czy można sprzedać ścięte pnie ale mokre tzn po ścince? A może rozsądniej jakos to przykryć i poczekać? Wielkie dzięki za odpowiedź. Metr obwodu - metr średnicy. Drobna różnica. To już nie gwarantuje odpowiedniej jakości tarcicy. Nie wiem czy warto bawić się w robienie desek z tego. Kupę roboty z obróbką z suszeniem również. Trudno coś doradzić. Pogadaj w tartaku, może coś wymyślą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
somnambulik 06.02.2015 23:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Dzieki wielkiePozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts