zzoo 31.01.2015 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 (edytowane) Dzień dobry, Czeka mnie generalny remont mieszkania, które od początku było może jedynie odświeżane (lata temu). Kamienica z 1956 roku, a więc cegła, na podłogach parkiet lub wylewka pod linoleum. Na mieszkanie o pow 54 m2 składają się dwa pokoje (18 i 17 m2), dwa przedpokoje z pawlaczami, kuchnia i łazienka. Zakres prac jest na tyle duży, że tak naprawdę nie wiem jak mam się do tego wszystkiego zabrać. W planach mam: 1) wymianę instalacji elektrycznej, dodanie kontaktów - obecnie na całe mieszkanie jest jeden bezpiecznik, instalacja nie była nigdy wymieniana 2) remont łazienki - wyrzucenie wanny/zamiana na prysznic z brodzikiem, umywalka w blacie, wymiana kafelków, malowanie, wylewka żywiczna na podłogę 3) remont kuchni - planuję meble w zabudowie, wymiana kafelków i podłogi (tu też wylewka żywiczna), malowanie 4) przedpokoje - obecnie jest stary parkiet, którego chyba nie da się uratować, więc tu też przyda się wylewka żywiczna, poza tym malowanie, wymiana drzwi i ościeżnic, wymiana drzwi do pawlaczy, renowacja zabudowanej w ścianie szafy 5) pokoje - cyklinowanie podłóg, malowanie. 6) ściany i sufity - tynki są stare, podczas zeszłorocznej próby odmalowania stara farba odpadała. Chciałabym usunąć stare warstwy farby, wygładzić ściany i odmalować wszystkie pomieszczenia. 7) renowacja parapetów - trzy parapety wewnętrzne z lastryko, chcę je wyszorować i odmalować wyburzenie fragmentu ściany o grubości 20 cm, (fragment 190 cm) - być może jest to ściana nośna, ale wyburzenie dotyczy tylko kawałka (zostanie ok 170 cm), więc chyba da się to zrobić dobudowując nadproże - fachowiec jeszcze się nie wypowiedział. 9) poszerzenie trzech otworów drzwiowych (cienkie ściany działowe) Było u mnie dwóch panów od remontów, oczywiście ceny samej robocizny tak się różniły, że zdębiałam. Nie wiem, czy powinnam najpierw zrobić projekt u architekta (mam zaprzyjaźnionego, więc policzy taniej, ale to też jakiś wydatek), w ogóle nie wiem za co się zabrać Potrzebuję porad od kogoś, kto niedawno robił u siebie taki remont, oraz namiarów na ekipy (z referencjami!). Nie stać mnie na współpracę z kimś, po kim trzeba będzie poprawiać pracę - chcę zrobić raz, tak żeby wystarczyło na lata. Edytowane 31 Stycznia 2015 przez zzoo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts