Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont generalny mieszkania 54 m2 z lat 50tych

zzoo

Recommended Posts

Dzień dobry,

Czeka mnie generalny remont mieszkania, które od początku było może jedynie odświeżane (lata temu). Kamienica z 1956 roku, a więc cegła, na podłogach parkiet lub wylewka pod linoleum. Na mieszkanie o pow 54 m2 składają się dwa pokoje (18 i 17 m2), dwa przedpokoje z pawlaczami, kuchnia i łazienka. Zakres prac jest na tyle duży, że tak naprawdę nie wiem jak mam się do tego wszystkiego zabrać. W planach mam:

1) wymianę instalacji elektrycznej, dodanie kontaktów - obecnie na całe mieszkanie jest jeden bezpiecznik, instalacja nie była nigdy wymieniana

2) remont łazienki - wyrzucenie wanny/zamiana na prysznic z brodzikiem, umywalka w blacie, wymiana kafelków, malowanie, wylewka żywiczna na podłogę

3) remont kuchni - planuję meble w zabudowie, wymiana kafelków i podłogi (tu też wylewka żywiczna), malowanie

4) przedpokoje - obecnie jest stary parkiet, którego chyba nie da się uratować, więc tu też przyda się wylewka żywiczna, poza tym malowanie, wymiana drzwi i ościeżnic, wymiana drzwi do pawlaczy, renowacja zabudowanej w ścianie szafy

5) pokoje - cyklinowanie podłóg, malowanie.

6) ściany i sufity - tynki są stare, podczas zeszłorocznej próby odmalowania stara farba odpadała. Chciałabym usunąć stare warstwy farby, wygładzić ściany i odmalować wszystkie pomieszczenia.

7) renowacja parapetów - trzy parapety wewnętrzne z lastryko, chcę je wyszorować i odmalować

8) wyburzenie fragmentu ściany o grubości 20 cm, (fragment 190 cm) - być może jest to ściana nośna, ale wyburzenie dotyczy tylko kawałka (zostanie ok 170 cm), więc chyba da się to zrobić dobudowując nadproże - fachowiec jeszcze się nie wypowiedział.

9) poszerzenie trzech otworów drzwiowych (cienkie ściany działowe)

Było u mnie dwóch panów od remontów, oczywiście ceny samej robocizny tak się różniły, że zdębiałam. Nie wiem, czy powinnam najpierw zrobić projekt u architekta (mam zaprzyjaźnionego, więc policzy taniej, ale to też jakiś wydatek), w ogóle nie wiem za co się zabrać :)

Potrzebuję porad od kogoś, kto niedawno robił u siebie taki remont, oraz namiarów na ekipy (z referencjami!). Nie stać mnie na współpracę z kimś, po kim trzeba będzie poprawiać pracę - chcę zrobić raz, tak żeby wystarczyło na lata.

Edytowane przez zzoo