santoszwp.pl 01.01.2016 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 Jako montażysta powiem Wikęd bardziej podchodzi. Dużo ułatwień mają, wszystko pasuje się "na zero". Jeśli mam montować naświetle górne do ościeżnicy Termo, to nawet dali kawałek badyla aby ładnie wszystko się spasowało i nie ruszało. KMT też ma dobre produkty ale jeśli montażysta jest niechlujny to wyjdzie kaszana, bo fabryka zrobiła drzwi i tyle. Wikęd do tego jakby chciał jeszcze myśleć za montażystę i daje sporo ułatwień i opcji regulacji. Choć na plus za KMT zaliczyć trzeba cenę ościeżnicy z przekładką, która w Wikędzie jest kila złotych droższa. Wikęd nnie ma ościeżnicy z przekładką chyba że mówisz o aluminiowej. Jeśli chodzi o stalową tzw termę, to jedyna taka ościeżnic opatentowana zresztą jest w posiadaniu KMT, stalowa z przekładką, w dodatku cieplejsza od aluminiowej. Jeśli chodzi o opinię to trudno wyrazić jednoznaczną, znam montażystów którzy chwalą KMT i przeklinaja Wikędą ale znam też takich którzy mówią odwrotnie, co osoba to opinia, ale tak jest z każdą firmą i praktycznie w każdej branży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 01.01.2016 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2016 Witam Wikęd nnie ma ościeżnicy z przekładką chyba że mówisz o aluminiowej. Jeśli chodzi o stalową tzw termę, to jedyna taka ościeżnic opatentowana zresztą jest w posiadaniu KMT, Nieprawda, nie tylko KMT ma takową stalowa z przekładką, w dodatku cieplejsza od aluminiowej. Jeśli chodzi o opinię to trudno wyrazić jednoznaczną, znam montażystów którzy chwalą KMT i przeklinaja Wikędą ale znam też takich którzy mówią odwrotnie, co osoba to opinia, ale tak jest z każdą firmą i praktycznie w każdej branży Stal cieplejsza od aluminium - raczej ciężko w to uwierzyć - to dlaczego okien nie robi się stalowych tylko aluminiowe ??? A co do opinii to tak właśnie jest, każdy ma swoich ulubionych dostawców i drzwi i okien i materiałów montażowych itd. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 04.01.2016 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Oświeć proszę - kto jeszcze ma stalową ościeżnicę z przekładką termiczna - dla własnej ciekawości chciałbym wiedzieć. Odnośnie drugiej części Twojego wywodu to może zobrazuję to zdjęciem z katalogu KMT: http://iv.pl/images/82805352157959195914.jpg http://iv.pl/images/76754966321947725304.jpg Właśnie na podstawie tych danych twierdzę, że oscieżnica stalowa Terma jest cieplejsza niż oscieżnica aluminiowa Energy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 04.01.2016 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Witam [email protected] - więc te suche dane katalogowe pozwoli wyciągnąć Panu takie wnioski ???No to na podstawie tych danych trochę matematyki:1 fotka - dlaczego wymiana ościeżnicy ma inny wpływ przy skrzydle pełnym i przeszklonym ?przy skrzydle pełnym ościeżnica aluminiowa jest "gorsza" o 0,18 a przy przeszklonym o 0,102 fotka podobnie - to jak ta różnica jest 0,13 czy może jednak 0,04 ??? Do swojej opinii musisz dodać - "na podstawie danych firmy KMT" - która tak zupełnie na marginesie jest producentem ościeżnic stalowych i kupuje aluminium od innego dostawcy. Co do innego producenta ościeżnicy stalowej z przekładką tworzywową - Mar-Tom Jędrzejów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 04.01.2016 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Witam [email protected] - więc te suche dane katalogowe pozwoli wyciągnąć Panu takie wnioski ??? No to na podstawie tych danych trochę matematyki: 1 fotka - dlaczego wymiana ościeżnicy ma inny wpływ przy skrzydle pełnym i przeszklonym ? przy skrzydle pełnym ościeżnica aluminiowa jest "gorsza" o 0,18 a przy przeszklonym o 0,10 2 fotka podobnie - to jak ta różnica jest 0,13 czy może jednak 0,04 ??? Do swojej opinii musisz dodać - "na podstawie danych firmy KMT" - która tak zupełnie na marginesie jest producentem ościeżnic stalowych i kupuje aluminium od innego dostawcy. Co do innego producenta ościeżnicy stalowej z przekładką tworzywową - Mar-Tom Jędrzejów. Pozdrawiam Aż tak szczegółowo tego nie rozkminiałem, moze na te dane wpływ ma skrzydło, trudno też wypisywać U dla każdego rodzaju przeszklenia, pewnie też inne U bedzie dla drzwi 80ek a inne dla 100ki, niemniej firma pewnie posiada aprobaty, certyfikaty zwłaszcza jesli sa to rozwiązania opatentowane. Jeśli chodzi o Mar Tom - nie wiedziałem, ale profil tej oscieżnicy jest bardzo podobny do termy z KMT, ciekawe czy jak sie dopatrza to nie zrobią dymu - w końcu maja ochronę patentowa. Dzieki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 19.09.2016 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2016 Też się dziwiłem patrząc na te dane Ud drzwi KMT. Ostatnio sprzedawca z jednego sklepu mnie zagiął. Dlaczego chce Pan Termo, które jest stalowe?! Lepiej aluminiową Energy. Są dane od producenta które mówią tak a nie inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 20.09.2016 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Dlaczego zagiął? Bo nie rozumiem.. Tu nie tyle chodzi o materiał, co przekladkę termiczną - ciągłość materiału "jest zimna", Przekładka z materiałow słabo przewodzących ciepło poprawia termikę. A z drugiej strony - coś mi się wydaje ze oscieżnica ze stali jest "cieplejsza" niż z aluminium (zimnego). ZObacz ramki międzyszybowe w oknach: ramkę ze stali nierdzewnej zalicza się do ciepłych, a aluminiowa to czyste zło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 20.09.2016 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2016 Nie chwytam do końca - przecież Termo w Wikędzie nie jest stalowe tylko aluminiowo-kompozytowe tak samo jak energy 60 w KMT.Aluminium w ościeżnicy Termo nie ma za zadanie ograniczyć przewodzenie ciepła a usztywnić kompozyt który bardzo słabo oddaje ciepło na zewnątrz. Poza tym działa na zasadzie kieszeni powietrznej. Stąd choćby w TermoPrestige próg jest dawany po ościeżnicę a nie do niej jak w Termo. Ma ją zamknąć jeszcze od dołu.Ościeżnice Termo, energy 60, Termo Prestige (to samo tylko grubsza pisząc ogólnie) mają szereg cech o których się nie pisze w katalogu a każdy montażysta aż się cieszy jak to montuje. Sztywno, prosto, nic nie lata jak galareta (nie czarujmy się - nie zawsze montujemy energy czy termo). Wymaga więcej precyzji w montażu ale to raczej ze względu na skrzyło i ilość połączeń pomiędzy skrzydłem a ościeżnicą z racji choćby zamka hakowego jak w Wikędach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 21.09.2016 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Tylko w KMT płaci się za to, żeby mieć gorszy parametr Ud Kto mi pomoże to zrozumieć. Kolejna dziwna rzecz to próg Passive, który jest wykonany z jednego kawałka metalu. Czemu zatem jest passive? Zero izolacji, itp. Na tą chwilę wybór pada na: - Drzwi wejściowe: KMT passive + ościeżnica Passive i poszerzenie dolne. - Drzwi do kotłowni: Wikęd Premium + Termo Mam nadzieję, że to będzie dobry wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 24.09.2016 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2016 Chyba nie do końca mnie zrozumiałeś. Nie zawsze liczy się parametr Ud. To tylko wyraża ile dany materiał przepuści ciepła przez 1m2 w laboratorium. Dodaj do tego brak szczelności drzwi i psu w tyłek idzie całe to przewodzenie ciepła. Termo Prestige ma sztywną ościeżnicę alumioniowo-kompozytową. Zamek hakowy który mocno dociska skrzydło do ościeżnicy od strony zamka (tam zazwyczaj są problemy z dociskiem w "standardowych" drzwiach).Jako człowiek z jako-takim doświadczeniem powiem Ci abyś nie starał się patrzeć tylko na parametr U bo marketingowcy (o których pisał Fin w innym wątku) nie śpią. Jest szereg cech gdzie nie masz śladu informacji w katalogu a dobry montażysta powie Ci o nich jakby sypał z rękawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 26.09.2016 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 To KMT Passive mocno przepuszcza powietrze względem Wikęd TP? Wydaje mi się, że najwyższy model też powinien być dopracowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.09.2016 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Kiedy pytałem na stoisku KMT o przepuszczalność powietrza, to wywołałem zdziwienie, przecież wszyscy nauczyli się tylko wartości U.. Wikęd coś podaje (szczerze nie pamiętam czy kl. 3 czy 4) ale to ciągle niewiele mowi (na pewno o niebo lepiej niż kl. 2 jaką mają podstawowe serie drzwi). Tu należałoby pytać o realne wartości, jakie są wyrażane parametrem przepuszczalność odniesienia Q.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alter2000 02.12.2016 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 (edytowane) A mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak KMT osiąga wskaźnik Ud na poziomie Terma 0.92 i Passive 0.57 przy tej samej szerokości skrzydła? W opisie róznic nie widać, więc skąd taka poprawa parametrów? Edytowane 2 Grudnia 2016 przez alter2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alter2000 02.12.2016 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 (edytowane) Chyba nie do końca mnie zrozumiałeś. Nie zawsze liczy się parametr Ud. To tylko wyraża ile dany materiał przepuści ciepła przez 1m2 w laboratorium. Dodaj do tego brak szczelności drzwi i psu w tyłek idzie całe to przewodzenie ciepła. Termo Prestige ma sztywną ościeżnicę alumioniowo-kompozytową. Zamek hakowy który mocno dociska skrzydło do ościeżnicy od strony zamka (tam zazwyczaj są problemy z dociskiem w "standardowych" drzwiach). Jako człowiek z jako-takim doświadczeniem powiem Ci abyś nie starał się patrzeć tylko na parametr U bo marketingowcy (o których pisał Fin w innym wątku) nie śpią. Jest szereg cech gdzie nie masz śladu informacji w katalogu a dobry montażysta powie Ci o nich jakby sypał z rękawa. Czy to znaczy, że KMT nie mają tego systemu dociśnięcia drzwi i wypadają gorzej niż Wikęd? Jak w takim razie osiągają lepszy parametr Ud, skoro bada się kompletne drzwi? Zastanawiam się nad zakupem Passive lub Termo Prestige. Z tego co widzę grubsze Wikęd TP mają gorszy parametr cieplny niż KMT Passive i jest to trochę zastanawiające. Edytowane 2 Grudnia 2016 przez alter2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.12.2016 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 KMT ma dodatkową uszczelkę na środku (po dłuższym czasie namysłu doszedłem do wniosku że to raczej "wypełniacz" przestrzeni, bo do niczego ona nie dolega;)Dodatkowo - skrzydło ma przekładkę termiczną oraz stosują własnąm stalową ościeżnicę z przekładką (w stosunku do ciepłego ALu w Wikędzie może to dawać dodatkowe plusiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alter2000 04.12.2016 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Finlandia, czyli cała przewaga bierze się z przekładki skrzydła KMT, której nie ma Wikęd i jest to aż tak poważna poprawka, że KMT ma lepsze parametry pomimo mniejszej o 10 mm grubości skrzydła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 04.12.2016 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 Wg mnie realnie więcej może dać inna ościeżnica niż ta przekładka, ale to tylko intuicja. Dużo większe zaufanie mam do Wikęda niż KMT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alter2000 04.12.2016 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2016 A co myślisz o KMT w takim razie? Wstępnie byłem na nich zdecydowany, bo parametry lepsze i cena nieznacznie, ale też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 05.12.2016 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Moim interesem jest mieć święty spokój by móc posiedzieć na forum a nie jeździć po reklamacjach: zamówić, zamontować i zapomnieć a nie martwić się co i kiedy ma się zepsuć. Więc pod tym kątem kieruję się zaufaniem. Ale też nie jest tak, że jak ktoś z moich klientów chce KMT to mu odmawiam. Mają dokładny wymiar 100cm - czasem przy wymianie 101 od Wikęda jest za dużo. Mają pewne kolory w głębokiej strukturze - może dopasować np. do bramy.. Ale też w tej chwili czekam 7 tydzień na ich drzwi (wszystko zgodnie deklarowanymi terminami - ale ja "biedaczek" nieopatrznie wpisałem klientowi 6.. . bo konkurencja mimo podobnych założeń zawsze wyrabia się wcześniej). Także - to nie są problemy. Narzekam na ich klamki - parę musiałem wymienić (czyli dwukrotny kurs do klienta - bo dostały dziwnych nalotów - a nie wszystkie wady wyszły w trakcie 24 miesięcy gwarancji i to znowu są koszty, bo wielu klientów ma ode mnie dużo większe oczekiwania niż sztywne zasłanianie się terminami). I takich drobiazgów mógłbym wymienić jeszcze więcej ale nie są one na tyle istotne, by klient, który chce KMT miał ich u mnie nie kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alter2000 05.12.2016 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Czyli kupując Wikęd Twoim zdaniem mniej ryzykuję w kwestii ewentualnych niedoróbek czy jest to jednak porównywalne? Gdybyś miał doradzać, jako niezależny specjalista: Wikęd TP czy KMT Passive? Na której marce masz więcej reklamacji i których drzwi więcej montujesz? Widzę, że masz praktyczną wiedzę, więc pozwól, że pomęczę trochę pytaniami:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts