genezyp 31.01.2015 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2015 Witam,Pisze do was z takim zapytaniem - mam WM wykonaną z rur spiro (wiem, wiem musi być głośna) w której projektant zamiast tłumików zastosował dwa odcinki (jakieś 1,5m) przewodów elastycznych (jak twierdzi nie było miejsca na zastosowanie tłumików, a bez tego instalacja będzie dudnić). Jak się jednak w praktyce okazało wspomniane odcinki są najgłośniejszym elementem całej instalacji. Cała reszta jest niesłyszalna (wszystko izolowane wełną 3cm). Szum, szczególnie w rurze nawiewowej, już na drugim biegu nie jest dla mnie akceptowalny. Stąd moje pytanie - czy moge w tym miejscu wstawić odcinki sztywnych rur? Czy bez takich elastycznych odcinków instalacja faktycznie będzie przenosić drgania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 03.02.2015 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Witam, Pisze do was z takim zapytaniem - mam WM wykonaną z rur spiro (wiem, wiem musi być głośna) w której projektant zamiast tłumików zastosował dwa odcinki (jakieś 1,5m) przewodów elastycznych (jak twierdzi nie było miejsca na zastosowanie tłumików, a bez tego instalacja będzie dudnić). Jak się jednak w praktyce okazało wspomniane odcinki są najgłośniejszym elementem całej instalacji. Cała reszta jest niesłyszalna (wszystko izolowane wełną 3cm). Szum, szczególnie w rurze nawiewowej, już na drugim biegu nie jest dla mnie akceptowalny. Stąd moje pytanie - czy moge w tym miejscu wstawić odcinki sztywnych rur? Czy bez takich elastycznych odcinków instalacja faktycznie będzie przenosić drgania? Witaj, Masz prostą sprawę, jeżeli Ci projektował projektant i WM została wykonana zgodnie z projektem to napisz pismo do projektanta, że instalacja nie funkcjonuje prawidłowo. Jak się okaże że był błąd to powinien usterkę usunąć na własny koszt. Pzdr. Janek ps. z tego co napisałeś to nic nie można doradzić. Za mało danych o całej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genezyp 04.02.2015 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Aktualnie założyłem, że prędkość powietrza w kanałach to 3,7 m/s, dlatego nie potrzeba raczej stosować żadnych tłumików. Elastyczny element zostanie zastąpiony sztywnym, izolowanym kanałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbbmzg 20.02.2015 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Już zastąpiłeś? Jak wrażenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genezyp 11.03.2015 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Kanał podmieniony. Cel został osiągnięty. Na wspomnianym odcinku wentylacja jest niesłyszalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbbmzg 15.03.2015 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Czyli masz zrobioną całość na sztywnych spiro i cicho? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 17.03.2015 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 A czemu miało by być głośno?Wszystkie obiekty użyteczności publicznej takie jak teatry, centra kongresowe, filharmonie robione są na płaskich kanałach blaszanych i spiro.I jest cicho.Nic nie dudni, trąbi itp.Jeśli prędkości się zgadzają to nie ma prawa nic szumieć.Jesli centrala nie generuje hałasu, to również nie będzie się nic niosło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts