Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

hałasujący "tłumik akustyczny"

Recommended Posts

Witam,

Pisze do was z takim zapytaniem - mam WM wykonaną z rur spiro (wiem, wiem musi być głośna) w której projektant zamiast tłumików zastosował dwa odcinki (jakieś 1,5m) przewodów elastycznych (jak twierdzi nie było miejsca na zastosowanie tłumików, a bez tego instalacja będzie dudnić). Jak się jednak w praktyce okazało wspomniane odcinki są najgłośniejszym elementem całej instalacji. Cała reszta jest niesłyszalna (wszystko izolowane wełną 3cm). Szum, szczególnie w rurze nawiewowej, już na drugim biegu nie jest dla mnie akceptowalny. Stąd moje pytanie - czy moge w tym miejscu wstawić odcinki sztywnych rur? Czy bez takich elastycznych odcinków instalacja faktycznie będzie przenosić drgania?

Witam,

Pisze do was z takim zapytaniem - mam WM wykonaną z rur spiro (wiem, wiem musi być głośna) w której projektant zamiast tłumików zastosował dwa odcinki (jakieś 1,5m) przewodów elastycznych (jak twierdzi nie było miejsca na zastosowanie tłumików, a bez tego instalacja będzie dudnić). Jak się jednak w praktyce okazało wspomniane odcinki są najgłośniejszym elementem całej instalacji. Cała reszta jest niesłyszalna (wszystko izolowane wełną 3cm). Szum, szczególnie w rurze nawiewowej, już na drugim biegu nie jest dla mnie akceptowalny. Stąd moje pytanie - czy moge w tym miejscu wstawić odcinki sztywnych rur? Czy bez takich elastycznych odcinków instalacja faktycznie będzie przenosić drgania?

Witaj,

Masz prostą sprawę, jeżeli Ci projektował projektant i WM została wykonana zgodnie z projektem to napisz pismo do projektanta, że instalacja nie funkcjonuje prawidłowo. Jak się okaże że był błąd to powinien usterkę usunąć na własny koszt.

Pzdr.

Janek

ps.

z tego co napisałeś to nic nie można doradzić. Za mało danych o całej instalacji.

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

A czemu miało by być głośno?

Wszystkie obiekty użyteczności publicznej takie jak teatry, centra kongresowe, filharmonie robione są na płaskich kanałach blaszanych i spiro.

I jest cicho.

Nic nie dudni, trąbi itp.

Jeśli prędkości się zgadzają to nie ma prawa nic szumieć.

Jesli centrala nie generuje hałasu, to również nie będzie się nic niosło.