Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie podlogi na parterze

ameh19836

Recommended Posts

Witam bardzo prosze o fachowa porade jak mam docieplic podloge w mieszkaniu na parterze blok jes z lat 55 -60 strop w piwnicy pod moim mieszkaniem zostal ocieplony styropianem chyba 10 cm max 15 cm ale ogrzewanie mamy wlasne co weglowe podlogi sa bardzo zimne szczegolnie rano bo w nocy nie grzejemy jak zerwie podloge do gola zyskam jakies 10 -15 cm i w te miejsce chcialbym zrobic jakies dodatkowe ocieplenie myslalem o stelazu z drewna pomiedzy albo wsypac kermazyt albo welne minenalna a to przykryc plyta osb na nia folia przeciwwilgociowa potem pianka i panele nie ukrywam ze zalezalo by mi na w miare mozliwosci na jak najtanszym rozwiazaniu

Witam bardzo prosze o fachowa porade jak mam docieplic podloge w mieszkaniu na parterze blok jes z lat 55 -60 strop w piwnicy pod moim mieszkaniem zostal ocieplony styropianem chyba 10 cm max 15 cm ale ogrzewanie mamy wlasne co weglowe podlogi sa bardzo zimne szczegolnie rano bo w nocy nie grzejemy jak zerwie podloge do gola zyskam jakies 10 -15 cm i w te miejsce chcialbym zrobic jakies dodatkowe ocieplenie myslalem o stelazu z drewna pomiedzy albo wsypac kermazyt albo welne minenalna a to przykryc plyta osb na nia folia przeciwwilgociowa potem pianka i panele nie ukrywam ze zalezalo by mi na w miare mozliwosci na jak najtanszym rozwiazaniu

Lekka konstrukcja drewniana to dobre rozwiązanie. Zamiast keramzytu zastosuj wełnę mineralną, jest znacznie cieplejsza, ponadto dla pełnego komfortu cieplnego zamiast paneli, zastosuj deski sosnowe na legarach, bez płyty OSB, Powodzenia

Dzieki z pewnoscia zastosuje welne mineralna ale jednak wole panele podlogowe i z tad jeszcze jedno pytanie poniewaz plyty osb na cale mieszkanie zuzyje 20 sztuk to jest koszt ponad 1400 zl a gdybym na legary z welna pomiedzy dal deski sosnowe zwykle bez piora widzialem juz za 7- 13 zl za metr w zaleznosci od szerokosci wtedy wydalbym tylko 350 -500 zl i na nie panele tylko moje pytanie gdzie zastosowac folie przeciw wilgociowa na deski czy pod deskami czy pod welna

Dzieki z pewnoscia zastosuje welne mineralna ale jednak wole panele podlogowe i z tad jeszcze jedno pytanie poniewaz plyty osb na cale mieszkanie zuzyje 20 sztuk to jest koszt ponad 1400 zl a gdybym na legary z welna pomiedzy dal deski sosnowe zwykle bez piora widzialem juz za 7- 13 zl za metr w zaleznosci od szerokosci wtedy wydalbym tylko 350 -500 zl i na nie panele tylko moje pytanie gdzie zastosowac folie przeciw wilgociowa na deski czy pod deskami czy pod welna

Deski mogą być, folia zawsze po cieplejszej stronie, czyli klasycznie, pod podkładem wygłuszajacym.. Pozdrawiam.

Kafelki przykleisz i do desek ale to nie jest dobry pomysł. Nie stosuj płyt kg na podłogę one są do ścian i sufitów. Proponuję w przedpokoju i kuchni dać styro, na to wylewke ( 5cm minimum) i przykleisz płytki jakie tylko chcesz i to w trwały sposób.

I słusznie, płytki wymagają sztywniejszego podkładu. Pozdrawiam

czyli moze byc styropian i na stropie w piwnicy i na podlodze w mieszkaniu ? Bo wydaje mi sie ze ta wilgoc z podloza zacznie uciekac w sciany przeciez lacza sie ze soba sciany z podloga ale jak jestes pewny ze tak sie nie stanie to tak zrobie tylko jeszcze potwierdz ze moze czy nie . Pozdrawiam i z gory dziekuje

czyli moze byc styropian i na stropie w piwnicy i na podlodze w mieszkaniu ? Bo wydaje mi sie ze ta wilgoc z podloza zacznie uciekac w sciany przeciez lacza sie ze soba sciany z podloga ale jak jestes pewny ze tak sie nie stanie to tak zrobie tylko jeszcze potwierdz ze moze czy nie . Pozdrawiam i z gory dziekuje

A skąd ta wilgoć w podłożu - stropie?

No widac cos tam jest skoro pomimo styropianu w piwnicy ciagnie od podlogi

"ciągnie od podłogi" nie należy kojarzyć z nadmierną wilgocią podłogi a z niższą temperaturą jej powierzchni.

Tak po kolei.

Po pierwsze, 10 cm styropianu pod podłogą, co całkiem przyzwoita izolacja.

Po drugie, rodzaj ogrzewania (piece) powoduje ogrzewanie wyższych partii pomieszczeń. Kiedy ciepło z pieca zaczęłoby ogrzewać podłogę, piec przestaje grzać i tak jest na okrągło. W tej sytuacji podłoga zawsze będzie chłodniejsza.

Po trzecie w Twoim przypadku posadzka powinna mieć powierzchnię dającą komfort dotyku, wówczas kontakt z podłogą jest bardziej przyjemny dla nóg. Tu nie sprawdzi się płytka czy panel, najlepszą będzie podłoga z lekkiego drewna(świerk, sosna) potraktowana olejem lub olejowoskiem.

Pozdrawiam.