fiesta4711 03.02.2015 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Statecznosć jakiego zbocza chcesz sprawdzać? nachylenie terenu to 14stopni, piaski gliniaste mają kąt tarcia wewnętrznego na poziomie 20stopni. Także żadnego osuwiska nie będzie. fiesta4711 jeżeli za domem chcesz ścianę oporową która trzyma grunt na wysokości prawie 3m to będzie sporo kosztowała (spore wykopy, spore żelbety, drenaż za ścianą, izolacje). Wiem, że koszty będą wysokie, ale jak trochę posiedziałem na mojej działce i popatrzyłem z góry na rozlewisko Warty na odległość kilkunastu kilometrów, to mi serce urosło. Poniosę te koszta. Oczywiście nie lekceważę sobie uwag, pojeżdżę też po sąsiadach, którzy już mieszkają tam na skarpie i popytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 03.02.2015 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 (edytowane) Statecznosć jakiego zbocza chcesz sprawdzać? nachylenie terenu to 14stopni, piaski gliniaste mają kąt tarcia wewnętrznego na poziomie 20stopni. Także żadnego osuwiska nie będzie. fiesta4711 jeżeli za domem chcesz ścianę oporową która trzyma grunt na wysokości prawie 3m to będzie sporo kosztowała (spore wykopy, spore żelbety, drenaż za ścianą, izolacje). ja nie twierdzę, że trzeba od razu liczyć. byćmoże znający się na rzeczy na podstawie jednego dostatecznie długiego otworu oceni to od ręki. jeśli atelega na podstawie informacji z 1 posta (rozpoznanie wyjdzie niewiele ponad 1m poniżej ławy) może podpisać się pod posadowieniem to problem z głowy. Edytowane 4 Lutego 2015 przez zibuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts