lustrzana 01.02.2015 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Dzień DobryOd roku mam solary słoneczne (płaskie 3 szt na dachu) i jakiś czas temu pojawił się problem.Od początku pięknie grzały wodę w zbiorniku, natomiast od jakiegoś czasu mam taką sytuację, ze woda w zbiorniku na termometrze dolnym ma tylko 16-20st, solar rozgrzany w słoneczny dzień tak jak teraz np. 125stC a temperatura wody w zbiorniku ani drgnie.Dodatkowo pojawił się wyciek z dolnego zaworu bezpieczeństwa. Kilka litrów na 3dni.Temperatura na termometrach czerwony 20st, niebieski 60st.Pompka ustawiona na 1bieg.Na ciśnieniomierzu obok automatyki a przed naczyniem wzbiorczym ciśnienie niespełna 1atm.Mam wrażenie, ze równocześnie pojawił się wyciek z dolnego zaworu i brak grzania wody w zbiorniku.Zbiegło się to z podniesieniem ciśnienia w instalacji wodnej przeze mnie do ok 4atm.Czy jakieś sugestie?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 02.02.2015 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Prawdopodobnie uszkodzeniu mogło ulec naczynie przeponowe. Brak poduszki powietrznej spowodował, że płyn w instalacji nie miał się gdzie rozszerzyć i został wypuszczony przez zawór bezpieczeństwa ( powinno być naczynie wyłapujące wypływ z zaworu bezpieczeństwa).Trzeba sprawdzić naczynie, sprawdzić czy pojemność jest dobrze dobrana, nastawić odpowiednie ciśnienie i przepłukać oraz odpowietrzyć instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.02.2015 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 a pompa obiegowa to działa chociaż ...??? jak dla mnie to brak obiegu i się gotuje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lustrzana 02.02.2015 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Serdecznie dziękuję za naprowadzenie mnie.Pompa działa.A czy konieczna będzie wymiana glikolu?Rozmawiałam z serwisem przed chwilą jeszcze. Proponują przepłukanie i odpowietrzenie instalacji z wymianą glikolu i dobicie powietrza do naczynia.Wyciek może być spowodowany zbyt wysokim ciśnieniem w instalacji (mam ok. 4 barów). Proponują założenie reduktora.Myślałam o obniżeniu ciśnienia w instalacji głównej o 1 bara - to mogę zrobić sama, ale resztą chyba musi zająć się serwis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 03.02.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 A co to za serwis, że do kolektorów nabija 4 bary? Nie spotkałem sytuacji w domkach jednorodzinnych by było potrzebne więcej jak 2,5bara.Wymiana glikolu to niekoniecznie, ale odpowietrzenie instalacji na pewno nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 04.02.2015 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Te 4 bary to zapewne ciśnienie wody w wodociągu - brak wpływu na instalacje kolektorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 05.02.2015 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Pompa działa. A jak to sprawdziłaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lustrzana 06.02.2015 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Słyszę, ze działa. Myślę, ze najbardziej prawdopodobny ubytek glikolu ewentualnie z jakąś nieszczelnością. Bo ciśnienie na manometrze z napisem solar jest 0.Dziękuję za pomoc i tak pozostaje mi wezwać kogoś z zewnątrz:(. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts