Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolektory słoneczne- problem

lustrzana

Recommended Posts

Dzień Dobry

Od roku mam solary słoneczne (płaskie 3 szt na dachu) i jakiś czas temu pojawił się problem.

Od początku pięknie grzały wodę w zbiorniku, natomiast od jakiegoś czasu mam taką sytuację, ze woda w zbiorniku na termometrze dolnym ma tylko 16-20st, solar rozgrzany w słoneczny dzień tak jak teraz np. 125stC a temperatura wody w zbiorniku ani drgnie.

Dodatkowo pojawił się wyciek z dolnego zaworu bezpieczeństwa. Kilka litrów na 3dni.

Temperatura na termometrach czerwony 20st, niebieski 60st.

Pompka ustawiona na 1bieg.

Na ciśnieniomierzu obok automatyki a przed naczyniem wzbiorczym ciśnienie niespełna 1atm.

Mam wrażenie, ze równocześnie pojawił się wyciek z dolnego zaworu i brak grzania wody w zbiorniku.

Zbiegło się to z podniesieniem ciśnienia w instalacji wodnej przeze mnie do ok 4atm.

Czy jakieś sugestie?

Pozdrawiam

Prawdopodobnie uszkodzeniu mogło ulec naczynie przeponowe. Brak poduszki powietrznej spowodował, że płyn w instalacji nie miał się gdzie rozszerzyć i został wypuszczony przez zawór bezpieczeństwa ( powinno być naczynie wyłapujące wypływ z zaworu bezpieczeństwa).

Trzeba sprawdzić naczynie, sprawdzić czy pojemność jest dobrze dobrana, nastawić odpowiednie ciśnienie i przepłukać oraz odpowietrzyć instalację.

Serdecznie dziękuję za naprowadzenie mnie.

Pompa działa.

A czy konieczna będzie wymiana glikolu?

Rozmawiałam z serwisem przed chwilą jeszcze. Proponują przepłukanie i odpowietrzenie instalacji z wymianą glikolu i dobicie powietrza do naczynia.

Wyciek może być spowodowany zbyt wysokim ciśnieniem w instalacji (mam ok. 4 barów). Proponują założenie reduktora.

Myślałam o obniżeniu ciśnienia w instalacji głównej o 1 bara - to mogę zrobić sama, ale resztą chyba musi zająć się serwis.