Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Babie Lato w Królestwie Pruskim

Recommended Posts

• Odpowiedzi 540
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Teraz to i ja się z tego śmieję, ale szczególnie przy KW nie było mi chwilami do śmiechu. Najbardziej wnerwiające w tym był absurd i totalny brak zainteresowania urzędasów - zapisy są głupie ale za to święte.

W tym kraju nigdy nic nie będzie dobrze - sądy są niezawisłe, ale merytorycznie beznadziejne. Znam przypadek gdzie geodeta zafałszował podkłądy geodezyjne przez co sprzedał na lewo ziemię nie należącą do niego. Sprawa w sądzie trwałą kilka lat i "umarła" bo się przedawniła - a facet ciągle jest biegłym sądowym...

Z WZiZt mało brakowało a bym facetowi nawalił - powstrzynywało mnie tylko to, że to i tak by nic nie zmieniło. Przy mnie okłamywał ludzi w żywe oczy i nic. A prawie każdemu chce robić praojekt - projekty są potem takie, że fachmany nie wiedzą o co chodzi - często kończy projekt razem z domem...

Babie Lato - bardzo ładny projekt. Nasz DM-6079 jest bardzo podobny, tylko trochę mniejszy, ale my mieszkamy we dwoje (dzieciaki już prawie na swoim). Dach nas nie kosztował strasznie drogo, ale to dlatego, że mamy blachodachówkę. Pewnie, że ładniej by wyglądała dachówka ceramiczna, tylko ta kasa.

Za to teraz jesteśmy bardzo szczęśliwi, mimo, że jeszcze do końca sporo pracy zostało.

Życzę Ci powodzenia i pozytywnych myśli, które b. pomagają.

dołączam do grona zachwyconych:)

widzę, że mam szczęście, ze mieszkam dalej od Prus niż Wy. Projekt Babiolatowy bardzo mi sie podoba (planuję też taki kupić).

Jestem przekonany, że sobie poradzicie, a Wasza działeczka - cudo - dbajcie, zeby jak najwięcej drzewek zostało

• 4 weeks później...
Gość M@riusz_Radom

Zdjęcia !!! Nic tak nie działa na czytelnika jak możliwość zobaczenia tego o czym czyta..

To taka sugestia, wszystkie dzienniki budowy zawierające sporo zdjęć czytam"od deski do deski" ;)

• 2 weeks później...

rafalek dom naprawde jest bardzo ladny. Nie wiem jak to sie stalo , ze wczesniej nie widzialam tego projektu. Dopiero jak przeczytalam Twoj dziennik i zobaczylam zdjecia zainteresowalam sie projektem. Bardzo mi sie podoba.Nawet skontaktowalam sie juz z biurem w sprawie Babiego Lata.Musze przyznac , ze wszystkie informacje o jakie pytalam a nawet wiecej ,dostalam juz nastepnego dnia. Mam pytanie odnosnie salonu , czy nie jest troche maly. Patrzac na projekt wydaje sie , ze dom jest przestronny i jasny. I sama juz nie wiem , czy jak sie zdecyduje na ten projekt to budowac z poddaszem , bo zawsze chcialam dom parterowy.

Zycze powodzenia w dalszym budowaniu.

bonnie

bonnie - salon ma 27 m2 i jest połączony z jadalnią. My mamy w tym miejscy wystający podciąg (strop z płyty i do tego chciałem by optycznie była granica między tymi pomieszczeniami), Razem daje to dość dużą przestrzeń (jest to subiektywne odczucie). Najlepiej poszukać najbliższego takiego domu w swojej okolicy i go zwiedzić (tych jest już kilka/naście, a może i więcej) w Polsce.

Co do poddasza to wcale nie trzeba go robić. Moszesz zrobić strop drewniany, ale uważam to za mało rozsądne rozwiązanie (chodzi mi o kratownicę). Takie poddasze daje możliwości do dalszego rozwoju w miarę potrzeb. Nasz sąsiad bardzo nam go zazdrości - on ma kratownicę i dość wysoki strych, teraz by zrobić górę trzeba przerabiać cały strop a to duże koszty i bałagan w całym domu.

Co do kosztów. Z bardzo wstępnych wyliczeń stan surowy otwarty wychodzi nam wstępnie około 500 zł za m2. W tym mamy wymutowane działówki poddasza, ścianę 3W czyli ocieplenie już nas nie interesuje, zrobione oba tarasy. Dachóka betonowa, ale za to pełne deskowanie, a i w tych kosztach mamy okna dachowe (7 sztuk).

Pozdrawiam

rafalek-projekt , ktory ja widzialam to salon mial cos ok. 24m2 i dlatego wydawalo mi sie to troche malo , ale jest jeszcze jadalnia co razem daje powierzchnie ok. 34m2 . Wiem , ze najlepiej jest zobaczyc juz wybudowany dom , ale ja nie mam takiej mozliwosci . Czy juz wiesz

ile bedzie Ciebie kosztowala budowa tego domu ?

Jezeli chodzi o poddasze to masz racje , troche szkoda go nie zrobic.

Zawsze sie przyda. Czekam na dalsze zdjecia domu i serdecznie pozdrawiam.

bonnie