Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Babie Lato w Królestwie Pruskim

Recommended Posts

Hej rafałek

Przeczytałam Twój dziennik, czytałam i czytałam z zapartym tchem i co chwilę wołałam męża z krzykiem patrz ON MA TO CO MY CHEMY!!!, fajnie.

Mam pytanko zatem:

1. co to za kociołek ???? bardzo mi sie podoba piszesz, że masz podłogówkę, zastanawiałam się czy kocioł na drewno może obsługiwać podłogówkę???

2. Też zamówiłam bramę z KRISPOLU była teraz promocja, bałam się, że jakaś licha ta brama ale widzę, że zadowolony jesteś ??!!??

3. Co masz za okna drewniane czy PCV??? bardzo ładne są i kolor TEŻ MÓJ

pozdrowionka :D

• Odpowiedzi 540
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

1. co to za kociołek ???? bardzo mi sie podoba piszesz, że masz podłogówkę, zastanawiałam się czy kocioł na drewno może obsługiwać podłogówkę???

FE X Plus 30 kW http://www.ekokotly.com.pl/page.php?oferta=4

Kociołek trochę brzydki ale tani i całkiem przyzwoity.

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=18260&highlight=

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=35386&highlight=

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=38896&highlight=

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=18065&highlight=

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=50121&highlight=

Nie mieszkam jeszcze ale jestem po bardzo obiecujących próbach. Testy kotła opisane w dzienniku były robione w niezbyt sprzyjających warunkach (makabryczne upały). Do tego mój komin nie ma wymaganych 400cm2 tylko 314, ale efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Mam w domu 4 podłogówki (kuchnia, małą w salonie i w łazienkach). Wszystkie poza kuchnią są zasilane z grzejników przez RTL'ki. Kuchenna ma swoją RTL'kę. Wszystkie przy testach grzały całkiem przyjemnie. Instalacja jest mieszana - kocioł pracuje na układzie otwartym wraz z bojlerem. Grzejniki są w układzie zamkniętym połączonym przez wymiennik. Układ zamknięty ma sprzyjać pracy podłogówki i grzejników. W teście sprawdził się znakomicie. W przyszłości chcemy do układu otwartego wpiąć jeszcze kominek z płaszczem - jak na razie mamy tylko rury (zasilanie, powrót i przelew z kominka). Jak było widać konstrukcja jest bezpieczna, nawet przy lekkim zagotowaniu wody, na duże gotowanie jakoś nie miałem odwagi, ale jak Wam się uda to napiszcie :wink: :lol: .

Zimą będziemy palić akacją, w okresach przejściowych drewno (różne) i inne śmieci (kartony i drobne drewno). W fazie testów jest grzanie wody w lecie. Jest to całkiem mozliwe, ale wymaga dopracowania ustawień i przemyślanego rozpalania (odpowiednia ilość paliwa :wink: ).

2. Też zamówiłam bramę z KRISPOLU była teraz promocja, bałam się, że jakaś licha ta brama ale widzę, że zadowolony jesteś ??!!??

O bramie tak dokładnie ciężko coś powiedzieć. Mamy ją krótko i w zasadzie głównie używamy ręcznego otwierania (po co majstrom ułatwiać życie :wink: ). Napęd jak dla nas cichy, pilot otwiera bramę z dobrych 30 m - dalej nie testowaliśmy. Możliwość otwierania tym samym pilotem bramy wjazdowej (drugi przycisk). Ekipa która ją montowała (BARTEX z Gorzowa) sprawiła bardzo przyjemne wrażenie. Widać, że wiedzieli co robią, do tego przystępna cena. Brama otwiera się z ręki przyjemnie i dość łatwo (tak uważa nawet moja żona). O trwałości możemy porozmawiać, za rok, dwa, trzy... Mamy jednak nadzieję, że dołączymy do grona zadowolonych :D .

3. Co masz za okna drewniane czy PCV??? bardzo ładne są i kolor TEŻ MÓJ

Okna drewniane robione przez firmę KUCZ z Chrzypska Wielkiego. Temat przetestowany w okolicy. Okna drewniane (sosna) klejone na mikrowczemy. Różnica ceny do wersji bez mikrowczepów dała nam drzwi wejściowe, a przy tym kolorze połączenia praktycznie są niezauważalne - trzeba wiedzieć czego się szuka i doprze się przyglądać, a kto tak ogląda okna. Testowane na gościach i nikt nie potrafi sam nic zauważyć, poinstruowany też nie widzi róznicy.

Cena okien za m2 bez szprosów z montarzem 462,11 zł brutto czyli chyba całkiem dobra (szprosy 22 zł za pole). Montarz też całkiem całkiem (może nie to co opisuje Pchełek i jareko, ale...)

Kolor okien (farba akrylowa Sigma) podkład 2945, wierzchnia 0707 (cokolwiek to oznacza :wink: ). Szprosy - RAL 8012. Brama garażowa ten sam kolor RAL (kolor brązowy standardowy był niestety inny więc postanowiliśmy zaszaleć i zdecydowaliśmy się na dopłatę - firma (od bramy) dodałe trochę farby do bramy "na wszelki wypadek".

I to by było na tyle.

Pozdrawiam i w razie czego chętnie pomogę.

Witam Rafale

Jestem ci cholernie wdzięczna za bardzo profesjonalną odpowiedź , bardzo podoba mi sie kociołek, opisy czytałam razem z mężem i robiliśmy oczy :o jaką wiedzę posiadają ludzie, ja poszłabym do sklepu i pan powiedziałby mi że ten i ten kocioł jest najlepszy i ja bym go kupiła :cry: a tu widzę trzeba mieć nie lada wiedzę aby zrobić dobry zakup, jak dobrze napisałeś (... że kasy nie ma zbyt dużo aby kupić kocioł i jak się nie sprawdzi to wymienię ...) ja też wypłukam sie na wykończeniówkę i pewnie będę szukała optymalnych rozwiązań na ogrzanie domku, oczywiście najlepszą sprawą byłby gaz ziemny ale mogę pomarzyć ( ok 13 tyś za sieć). Opisujesz świetne rozwiązania jakie zastosowałeś tj. podłączenie podłogówki, z grzjnikami i obwodami otwartymi i zamkniętymi :wink: jestem pod wrażeniem, też tak chcę, tylko ten odwieczny problem grzania wody latem :( . Mam zatem prośbę jakbys porobił trochę fotek z instalacji co i cwu w twoim domku, wiesz kobiety lubią wizualizację :D aha jakbys mi powiedział ile wynosła Cię cała instalacja razem z kotłem ??? byłabym wdzięczna.

Oczywiście bedziemy cie jeszcze zamęczać pytaniami odnośnie instalacji, jeżeli pozwolisz bo masz wiedze nie lada :wink:

Kosztów do końca nie mam policzonych - chyba w tym tygodniu będą ostateczne rozliczenia z hydraulikiem. Jednak dużo różnych naszych pomysłów doszło w międzyczasie.

Co do wiedzy to polecam Janussz'a i Małego. Można też dzwonić w sprawie kotła do producenta - polecam Pana Jerzego Habera - zawsze wyczerpująco odpowiadał na moje wątpliwości.

Co do grzania wody latem - jeszcze tego nie przerobiłęm, ale planuję (Mały potwierdza, że jest to wykonalne) przepalanie w kotle (ale trzeba opanować ilość paliwa i ustawienia na zaworach - mieszający na mały obieg tak by nie szło w wymiennik. Do tego bojler na CWU o większych pojemnościach z dużą wężownicą. Mój ma dodatkowo podłączoną cyrkulację (trzeba poszukać odpowiedniego) bo kotłownia na jednym końcu domu a kuchnia na drugim - łazienka po drodze co powoduje, że żeby w kuchni popłynęła ciepłą woda trzeba spuściś ok 10l. Cyrkulacja CWU to rozwiązuje doskonale. Do tego odpowiednie ustawienia na sterowaniu pompą obiegową by nie wychłądzała Ci wody w zasobniku (odpowednia temperatura włączania i wyłączania pompy obiegowej ukłądu otwartego). Do tego dobrze dopasowane ustawienia zaworu mieszjącego. Do tego Bojler mam z grzałką, dzieki czemu jak wygaśnie w piecu to mogę utrzymywać temperaturę wody dogrzewając ją prądem. Mam jeszcze w zanadrzu wyprowadzone zasilanie (3 fazy) do przepływowego podgrzewacza (tak na wszelki wypadek). Mam nadzieję, że się to sprawdzi.

O fotkach już nie piszę, bo mam zaległości i niespełnione obietnice. Ale pamiętam.

Pozdrawiam

Witaj Rafale

Oczywiście znowu zaszkokowałeś mnie wiedzą na temat instalacji :o oczywiście skorzystam z porad osób, które mi poleciłeś, tylko, że obawiam się, że po kilku moich pytaniach panowie zablokują mi dostęp :D

W każdym bądź razie ja na bieżaco śledzę Twój dziennik, fotki czekam na fotki :D

Do dzieciaków wypadnie kupić chyba jakąś tanią wykładzinę... a potem to już chyba tylko chleb ze smalcem a pod choinkę dla każdego suchary i woda z cukrem...

No ale dosyć tegoi czarnowidztwa. Jak się tyle udało zrobić to nie padniemy przed metą. Za metą to i owszem, ale nigdy przed.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Rafałek a Mikołaj wam przyniesie duży wór pieniędzi i będzie dobrze :wink:

Oby do przodu :p Dasz radę :p

Trzymam kciuki 8)

Klamki super, parkiety też extra :) Nie tylko pachnie domem, ale pewnie wygląda już coraz przytulniej... ależ ja Wam zazdroszczę!

Trzymam kciuki za fundusze, nie martw się, na pewno da się jeszcze coś "wykroić" na jakieś super wykończenia :p

Pozdrawiam

YaMarzena

ps. zdjęcia, zdjęcia, zdjęcia!!!

Rafałku, oglądam sobie te Twoje zdjęcia i jestem pełna podziwu. Nie chodzi mi tylko o domek. Zastanawiam się, jak Ty dajesz radę to wszystko zaplanować. Przecież masz małe dziecko, żona na pewno Ci pomaga, ale to Ty sterujesz wszystkimi pracami. Nie chodzisz do pracy, czy nie śpisz po nocach....????? Nie mam pojęcia, kiedy znajdujesz na wszystko czas. W sklepach taki wybór, że pewnie nigdy na nic się nie zdecyduję...Jeszcze raz, gratuluję!!!

A jeżeli chodzi o wnętrze, to zazdroszczę Ci, że niedługo zamieszkasz w pięknym, przestronnym domku... Nawet nie wiesz, jak bardzo chciałabym być na Twoim miejscu.....

A u mnie TOTALNA STAGNACJA!!

jestem tak wkurzona na mojego szefa, że nawet nie chce mi się o tym pisać.... :evil:

Oj, fakt, zalatany to on jest okropnie (pewnie jak 90% tego forum). Na całe szczęście ekipę mamy super i w większości sami rozwiązują problemy, dowożą materiały itd. Tak więc nasza rola w większości polega na podziwianiu postępów na budowie, bądź wymyślaniu kolejnych etapów. Rafałek podejmuje decyzje tzw. "techniczne"-jakie ogrzewanie, instalacje itp i nadzoruje majstrów. Natomiast wszelkie wybory i decyzje wewnątrz domku szanowny małżonek pozostawił mnie (wcale nie jestem przekonana czy słusznie :wink: - to się okaże). Już nie możemy doczekać się przeprowadzki, nasze dzieci też chciałyby w końcu odzyskać rodziców :D

Śledzę Twój dziennik na bieżąco i bardzo mi się podoba Twoja budowa.

Pachnie domem u Ciebie pachnie...

Ale masz dobrze, że płytki już na ścianach. Jestem na etapie wybierania :roll: . Upatrzyłam sobie jedne, rozrysowałam, dobrze,że nie kupiłam przez internet bo jak je dzisiaj zobaczyłam na żywo poraziło mnie. Nie pozostało nic innego jak szukać innych. Internet jest w tej kwestii niezastąpiony.

Wycinka drzew była czynem dość okrutnym, ale rozumiem i zgadzam się z motywami zbrodni :wink: .

Pozdrawiam i trzymam kciuki za dalsze prace.

Skromnie mówiąc to moja dekoratorka wnętrz. Strasznie się wkurza gdy w sklepie poraz setny pyta co o tym śdzę, a co ja mam o tym śdzić, na tym etapie to ja jestem fizyczny. Mój rok już minął... Przynieś wynieś pozamiataj, idź opieprzyć majstra, powiedz im... idt itp. Ale może dzięki temu podziałowi życie jest ciekawsze. Płytkami interesowałem się do czasu wyboru grupy kolorystycznej, później było mi wszystko jedno byle w tym stylu no bo po co się drażnić jak mi na czymś aż tak bardzo nie zależy. Ma być ten kolor to będzie bo mi się podoba, a czy to będzie Opoczno, czy Tubądzin czy inny cersanit to już jak dla mnie nie gra roli. W końcu to KOBIETA dodaje duszy domostwu.

rafałek jakie masz wymiary okien w kuchni?

Okna w kuchni i pokojach mają wymiar 90x150cm Poczatkowo wydaje się, że są małe, ale dom jest bardzo jasny. Dużo światła wpada przez wykusz (tu okna mają inny wymiar), oraz drzwi balkonowe.

Mimo wysiłków (jasne płytki) cemna pozostaje łazienka, ale tu okno ma tylko 60x90 a dodatkowo jest usytuowana od północnego wschodu.

Jeśli ktoś zdecyduje się na ten projekt warto założyć okno połąciowe w łązience na poddaszu. Otwieranie będzie kłopotliwe, ale łazienka po prostu tonie w śietle i przy odpowiednim układzie można z wanny patrzeć w gwiazdy (tylko kiedy my zrobimy to poddasze? :roll: ).

Pozdrawiam

No rafałku!! ten dom pięknieje w oczach!! :D

ślicznie się zaczyna robić, bardzo ładnie wygląda wanna - a właściwie cała łazienka sie zapowiada slicznie :) i mam pytanie, jak sie robi te półeczki w WC?? takie z kafelek? czy potrzebne jest tam wymurowanie tego z cegieł? czy jakoś inaczej? chce mieć takie w kuchni, cos takiego właśnie, podświetlone, tylko nie wiem czy mam kazac murarzom murowac to z cegiel czy robi sie to jeszcze jakoś inaczej?

No a widok na jadalnie z kuchnią w tle mnie po prostu zauroczył! ale piękna przestrzen! super :D :D :D będzie rewelacyjnie!! i ten wykusz... bomba to wygląda :D halll tez bardzo przestrzenny - hmmm może uzyka mnie dlatego, ze u nas właśnie takich "przestrzeni" troche brakuja :D no... robi na mnie baaardzo dobre wrazenie a swoją drogą to Babie Lato , a przed nim Kreska byli naszymi faworytami... no co tu duzo mowic... po prostu jest pięknie :)

a parapety prezentują sie wyśmienicie!! no i w ogole te okna robią wrażenie :)

No czekam na jeszcze!!!!! :D:D:D

mundzia :)