Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Babie Lato w Królestwie Pruskim

Recommended Posts

Rafałek, macie super domek i super dziennik. Ja niestety nie prowadziłam dziennika, ale muszę się zastanowić nad ewentualnym poprowadzeniem go wstecz.

Jestem zachwycona Waszymi oknami - są przepiękne, a ponieważ jestem na etapie szukania okienek do swojego domku to oczywiście mam pytanko o namiar tel. na fabryczkę. Może i do mnie by się wybrali :D

A co do płytek to macie z żonką taki sam gust jak my z mężem. Dokładnie te same płytki (łazienka i WC) wybraliśmy do naszego domku.

Pozdrawiam

Asia

• Odpowiedzi 540
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I instalator nie czepiał się żadnych metrów po bokach, dobrze rozumiem? Pozwól, że zapytam cię jeszcze o wielkość kotłowni (wymiary) i jakie miałeś ogrzewanie przewidziane w projekcie.

I jeszcze jedno mnie 'udrzyło': chcesz mieć kominek z płaszczem wodnym. Po co skoro masz piec na drewno w kotłowni? Pytam, bo mój mąż się wścieka, że jak się nam uda zamontować takiego Fex'a to będzie miał dwa piece, w tym jeden w salonie. Może jest jakaś zaleta tego rozwiązania?

I instalator nie czepiał się żadnych metrów po bokach, dobrze rozumiem? Pozwól, że zapytam cię jeszcze o wielkość kotłowni (wymiary) i jakie miałeś ogrzewanie przewidziane w projekcie.

I jeszcze jedno mnie 'udrzyło': chcesz mieć kominek z płaszczem wodnym. Po co skoro masz piec na drewno w kotłowni? Pytam, bo mój mąż się wścieka, że jak się nam uda zamontować takiego Fex'a to będzie miał dwa piece, w tym jeden w salonie. Może jest jakaś zaleta tego rozwiązania?

Nikt się o nic nie czepiał. Wymiarów nie pamiętam, ale jest zwężona o 0,5 m w stosunku do pierwowzoru. Miała być olejowa i zmniejszyliśmy o zbiorniki na olej.

Chcemy mieć kominek, bo nadaje on klimat domowi. To taki bajer który robi atmosferę i powoduje że jesienią kiedy za oknem szaro i brzydko patrzysz w ogień i robi CI się weselej. A czemu z płąszczem... Bo chcemy połączyć przyjemne z pożytecznym. Jak przepalę w kominku to będę miał i ciepło w całym domu bez rozprowadzania powietrza, i będę miał ciepłą podłogę tam gdzie podłogówka i będę miał ciepłą wodę do mycia i wszystko za jednym zamachem. FEX będzie na zimę i jesień kominek ma inną funkcję, nie jest podstawowym ogrzewaniem, ma pełnić rolę pomocniczą. w ogrzewaniu domu. Bajer i funkcjonalność w jednym. I włąśnie przez to, że jest to bajer nie montujemy go teraz, bo żyć bez niego można, al pieniedzy na niego (i nie tylko) nie mamy :cry:

Jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości to chętnie odpowiem na pytania.

Jeszcze cie z tą kotłownią pomęczę, bo też bym chciała takiego FEX'a ale u mnie w projekcie jest grzanie gazem (zatem mała kotłownia), w dodatku w warunkach konieczność stosowania 'paliwa ekologicznego', więc czekam na decyzję urzędasów. Możliwe, że cię o to już pytałam w innym wątku, ale czy takie ustawienie pieca wynikało ono z ekonomii tzn. nie marnowania miejsca w kotłowni czy po prostu w inny sposób nie dało się go tam umieścić nawet gdyby stał sobie samotnie? I jak byś mógł to podaj chociaż przybliżone parametry kotłowni.

Marzeno - kotłownia ma obecnie 2,2x2,35. Kocioł stoi od ścieny z oknem (bok) w odległości 20 cm, a z tyłu ma ok 40. Przed kotłem jest ok. 90 cm co przy górnym załadunkiem jest odległoscią całkiem wygodną.

Co do ekologicznego paliwa... hmmm a czy ropa lub gaz jest bardziej ekologiczne? Drewno ma stosunkowo krótki okres powrotu do obiegu, dzięki ciągłości występowania lasów (przynajmniej w naszym kraju) bilans CO2 jest na minus (większy przyrost niż wycinamy, a las dobrze wiąże dwutlenek węgla). Jako opał zużywamy najczęściej drewno najmniej wartościowe które i tak powstaje w procesie pozyskania. Więc co jest bardziej ekologiczne? Węgiel, gaz czy olej opałowy?

• 3 weeks później...
Rafałku, to Ty potrafisz zrobić meble ??????? :o

Poczytaj http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=39156

Wychodzi na to, że jeśli ktoś ma lekkie pojęcie i smykałkę to zrobi. Stolarzem to ja nie jestm, ale coś tam już wypociłem. Popatrz na meble kuchenne - to nie jest jakieś skomplikowane... Tylko skąd ten czas. :roll: :cry:

Rafałek, gratulacje!! Zmiany widzę olbrzymie. Tempo piorunujące. Jedno pytanie- czy te panele nie wychodzą przypadkiem w cenie deski barlineckiej?? :o Są bardzo ładne ale 86pln/m??

Za drzewka najchętniej bym Cię zabiła- szczególnie tego dąbczaka- jak mogłęś :cry:

Ale domek za to wygląda jak domek- drzwi, płytki, łazienki. Naprawde fajnie wyszły te kafle.

Pozdrawiam i trzyam kciuki za przeprowadzke. :p

Rafałku, ale z Ciebie romantyk!!!!

Aż chce się tam zamieszkać, tak u Ciebie pięknie!

Wszystko mi się podoba! A dachówka tak różne ma odcienie....inny kolor w słońcu, inny w cieniu....Już nie pamiętam....jaka to dachówka????

Chętnie bym Ci coś poradziła, tylko nie bardzo kumam o co chodzi???/

Tak tak - z tą dachówką to bardzo ciekawe zjawisko, sam się już kiedyś nad tym zastanawiałem. Tylko co najciekawsze to zwykła cementówka a wygląda interesująco...

Co do dylematów to chodzi tylko o grubość gzymsów. Obecnie wystają na 2 cm. Czy to nie mało? Czy grubsze nie byłyby lepse - wyraźniejsze? Ale na to mamy jesczze czas...