AsiaM 29.07.2005 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 Rafałek, macie super domek i super dziennik. Ja niestety nie prowadziłam dziennika, ale muszę się zastanowić nad ewentualnym poprowadzeniem go wstecz. Jestem zachwycona Waszymi oknami - są przepiękne, a ponieważ jestem na etapie szukania okienek do swojego domku to oczywiście mam pytanko o namiar tel. na fabryczkę. Może i do mnie by się wybrali A co do płytek to macie z żonką taki sam gust jak my z mężem. Dokładnie te same płytki (łazienka i WC) wybraliśmy do naszego domku. Pozdrawiam Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 29.07.2005 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2005 Okna: Zakład Stolarski Tomasz Kucztel. 0-61 295 10 38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 03.08.2005 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2005 Witaj, rafałek. Wreszcie dotarłam do twego dziennika a w nim zdjątka z cudnego pieca FEX chyba. Czy ty go masz tak ustawionego jak na jednym zdjątku, boczkiem przytulonego do ścianki? Qurczę u mnie też by się tak zmieścił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 04.08.2005 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Pod ścianą jest dziura na około 30 cm. Za piecem około 40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 04.08.2005 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 I instalator nie czepiał się żadnych metrów po bokach, dobrze rozumiem? Pozwól, że zapytam cię jeszcze o wielkość kotłowni (wymiary) i jakie miałeś ogrzewanie przewidziane w projekcie.I jeszcze jedno mnie 'udrzyło': chcesz mieć kominek z płaszczem wodnym. Po co skoro masz piec na drewno w kotłowni? Pytam, bo mój mąż się wścieka, że jak się nam uda zamontować takiego Fex'a to będzie miał dwa piece, w tym jeden w salonie. Może jest jakaś zaleta tego rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 04.08.2005 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 I instalator nie czepiał się żadnych metrów po bokach, dobrze rozumiem? Pozwól, że zapytam cię jeszcze o wielkość kotłowni (wymiary) i jakie miałeś ogrzewanie przewidziane w projekcie. I jeszcze jedno mnie 'udrzyło': chcesz mieć kominek z płaszczem wodnym. Po co skoro masz piec na drewno w kotłowni? Pytam, bo mój mąż się wścieka, że jak się nam uda zamontować takiego Fex'a to będzie miał dwa piece, w tym jeden w salonie. Może jest jakaś zaleta tego rozwiązania? Nikt się o nic nie czepiał. Wymiarów nie pamiętam, ale jest zwężona o 0,5 m w stosunku do pierwowzoru. Miała być olejowa i zmniejszyliśmy o zbiorniki na olej. Chcemy mieć kominek, bo nadaje on klimat domowi. To taki bajer który robi atmosferę i powoduje że jesienią kiedy za oknem szaro i brzydko patrzysz w ogień i robi CI się weselej. A czemu z płąszczem... Bo chcemy połączyć przyjemne z pożytecznym. Jak przepalę w kominku to będę miał i ciepło w całym domu bez rozprowadzania powietrza, i będę miał ciepłą podłogę tam gdzie podłogówka i będę miał ciepłą wodę do mycia i wszystko za jednym zamachem. FEX będzie na zimę i jesień kominek ma inną funkcję, nie jest podstawowym ogrzewaniem, ma pełnić rolę pomocniczą. w ogrzewaniu domu. Bajer i funkcjonalność w jednym. I włąśnie przez to, że jest to bajer nie montujemy go teraz, bo żyć bez niego można, al pieniedzy na niego (i nie tylko) nie mamy Jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości to chętnie odpowiem na pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 04.08.2005 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Jeszcze cie z tą kotłownią pomęczę, bo też bym chciała takiego FEX'a ale u mnie w projekcie jest grzanie gazem (zatem mała kotłownia), w dodatku w warunkach konieczność stosowania 'paliwa ekologicznego', więc czekam na decyzję urzędasów. Możliwe, że cię o to już pytałam w innym wątku, ale czy takie ustawienie pieca wynikało ono z ekonomii tzn. nie marnowania miejsca w kotłowni czy po prostu w inny sposób nie dało się go tam umieścić nawet gdyby stał sobie samotnie? I jak byś mógł to podaj chociaż przybliżone parametry kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 04.08.2005 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2005 Marzeno - kotłownia ma obecnie 2,2x2,35. Kocioł stoi od ścieny z oknem (bok) w odległości 20 cm, a z tyłu ma ok 40. Przed kotłem jest ok. 90 cm co przy górnym załadunkiem jest odległoscią całkiem wygodną.Co do ekologicznego paliwa... hmmm a czy ropa lub gaz jest bardziej ekologiczne? Drewno ma stosunkowo krótki okres powrotu do obiegu, dzięki ciągłości występowania lasów (przynajmniej w naszym kraju) bilans CO2 jest na minus (większy przyrost niż wycinamy, a las dobrze wiąże dwutlenek węgla). Jako opał zużywamy najczęściej drewno najmniej wartościowe które i tak powstaje w procesie pozyskania. Więc co jest bardziej ekologiczne? Węgiel, gaz czy olej opałowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olkalybowa 08.08.2005 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Drzwi super. Bardzo mi się podoba jak drzwi pasują do okien, bramy garażowej. Rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.08.2005 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2005 Rafałku, i ja dołączam się do zachwytów nad Twoimi drzwiami (jak najbardziej szczerych). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 09.08.2005 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2005 Kolor drzwi i okien to ten sam kolor tej samej farby. Brama ma dobrany kolor dokładnie pod kolor szprosów które są dobrane optymalnie pod kolor okien. W stolarce jedyna różnica jest taka, że okna są sosnowe a drzwi mahoniowe i z tego wychodzi lekka różnica na fakturze drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 25.08.2005 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Domek bardzo zgrabny, okna rewelacja, drzwi też, no i te zmagania z księgami jakieś takie znajome Dziennik pierwsza klasa! Gratuluję Ci osiągnięć budowlanych i inteligencji kondydata na presidenta przewyższającego rozumkiem konkurentów pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaba_gonia 26.08.2005 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Czułam, że musi się coś ważnego dziać, że nie masz czasu luknąć do dziennika. Trzymam kciuki za przeprowadzkę! Rafałku, to Ty potrafisz zrobić meble ??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 26.08.2005 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 to by było na tyle. W palanch przeprowadzka - ale dopiero na koniec września. Dopiero Przecież to już za chwilkę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 26.08.2005 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Rafałku, to Ty potrafisz zrobić meble ??????? Poczytaj http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=39156 Wychodzi na to, że jeśli ktoś ma lekkie pojęcie i smykałkę to zrobi. Stolarzem to ja nie jestm, ale coś tam już wypociłem. Popatrz na meble kuchenne - to nie jest jakieś skomplikowane... Tylko skąd ten czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejka 31.08.2005 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Coraz bliżej przeprowadzki... Rafałku ale ci dobrze Kiedy ja wypowiem te magiczne słowa To co zaczynamy odliczanie 30 dni do przeprowadzki Jesień u ciebie pewnie będzie piękna Co do błekitnej linni to potrafi człowiekowi napsuc nerwy Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bikosa 02.09.2005 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Rafałek, gratulacje!! Zmiany widzę olbrzymie. Tempo piorunujące. Jedno pytanie- czy te panele nie wychodzą przypadkiem w cenie deski barlineckiej?? Są bardzo ładne ale 86pln/m?? Za drzewka najchętniej bym Cię zabiła- szczególnie tego dąbczaka- jak mogłęś Ale domek za to wygląda jak domek- drzwi, płytki, łazienki. Naprawde fajnie wyszły te kafle. Pozdrawiam i trzyam kciuki za przeprowadzke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 02.09.2005 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Jedno pytanie- czy te panele nie wychodzą przypadkiem w cenie deski barlineckiej?? Są bardzo ładne ale 86pln/m?? Cena zbliżona - a trwałość podobno dużo większa. Nie chcę już o tym mysleć. Mam dosyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zaba_gonia 02.09.2005 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Rafałku, ale z Ciebie romantyk!!!!Aż chce się tam zamieszkać, tak u Ciebie pięknie!Wszystko mi się podoba! A dachówka tak różne ma odcienie....inny kolor w słońcu, inny w cieniu....Już nie pamiętam....jaka to dachówka????Chętnie bym Ci coś poradziła, tylko nie bardzo kumam o co chodzi???/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 02.09.2005 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Tak tak - z tą dachówką to bardzo ciekawe zjawisko, sam się już kiedyś nad tym zastanawiałem. Tylko co najciekawsze to zwykła cementówka a wygląda interesująco...Co do dylematów to chodzi tylko o grubość gzymsów. Obecnie wystają na 2 cm. Czy to nie mało? Czy grubsze nie byłyby lepse - wyraźniejsze? Ale na to mamy jesczze czas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts