Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Babie Lato w Królestwie Pruskim

Recommended Posts

• Odpowiedzi 540
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Witam wszystkich Forumowiczow! Bezposrednio zwracam sie do Rafałka dzieki ktoremu rozpoczalem budowe domu. Tak, tak buduje Babie Lato! Jest super, obecnie mam juz sciany zewnetrzne i szykuje sie do stropu. W zwiazku z tym pytanie do wszystkich budujących Babie Lato: czy ktoś w tym projekcie stosował strop typu Terriva? Jezeli tak to bardzo proszę o info, czy faktycznie w miejscach gdzie na poddaszu opierają się belki wylewaliście monolit, czy też na całej powierzchni robiliście terrive tylko w jakiś sposób wzmacniano ją w tych miejscach gdzie opierają się te nieszczęsne słupy? Pozdrawiam, Jagi1

Na wstępie witam Wszystkich i przepraszam za milczenie, ale:

1. Jakoś nie dostawałem powiadomień, że coś się tu dzieje

2. Masa pracy w pracy i dookoła domu. Może teraz, jak wszystko zaczyna zwalniać przed zimą nadrobię trochę zaległości i coś opiszę i pokażę.

meserchmit - dużo się działo, ale jeszcze więcej będzie się działo. Ja też się trochę forumowo opuściłem, ale szykuję się do wyjścia w teren... biurokracja jakoś mi nie leży 8)

Aga J.G - pięknie to ujęłaś - tak wciągnął a ja jak tylko mogę brnę w niego coraz dalej :D

arluka - już tłumaczę.

Na okna zbiłem ramy na które naciągnąłem troszkę grubszą folię malarską. Rama miałą jeszcze pionową lub poprzeczną poprzeczkę i zbita byłą z obrzynów i resztek desek. Folia wywinięta do środla i gęsto przymocowana zszywkami tapicerskimi. Całość dobrze przetrwałą zimę, mrozy, śniegi i wiatry i chronoiła ekipy, gdyż tamta wiosna jakoś nie chciała przyjść do nas... jedne z drzwi na taras zastawiłem resztką pustaków, wejściowe zabiłem dechami i na to folia. Garażu nie zabezpieczałem tylko wykonałem solidniejsze drzwi między domem a garażem, zawiasy wstawiłem tak by nie można było drzwi wystawić - chyba, że rozbijając je. Wejście z garażu na strych zabezpieczyłem solidną klapą blokowaną sztabą z ceownika.

Do garaży śniegu nienawiało - szeroki okap sprawił się na medal. Jeśli coś jeszcze niejasne - pisz, a postaram się pomóc.

jagi1 - nie mam terrivy, ale płyty. Myślę, że w Twoim przypadku sprawę powinien rozważyć architekt/konstruktor przyadaptacji stropu albo zmyślny kierownik budowy. Nie jestm w tym biegły, ale może w tych miejscach wystarczy u Ciebie zastosować 2-3 belki albo wylać fragmenty. To tylko takie ogólne przemyślenia. Pamiętaj że na tych słupach opiera się znaczna część dachu który w tym projekcie jest dość spory, a śnieg zimą będzie mocno go wyciskał.

Możesz popytać ludzi z wątku jaki podałęm w Twoim wątku o babim lecie.

Pozdrawiam

PS. Jeśli macie kłopot z dostępem do mnie polecam GG lub e-maila. Jeśli ktoś pragnie mnie ujrzeć lub pogadać możemy umówić się na SKYPE

Kosztów dokłądnie nie pamiętam, ale zewnętrzne i wewnętrzne kosztowały coś około 3 tys. Same wewnętrzne około 2, ale są grubsze i inaczej wykończone (zaokrąglone).

Parapety wewnętrzne mają 3 cm grubości, a zewnętrzne 2 cm. Zewnętrzne nają od spodu podfrezowany rowek który tworzy taki kapinos.

Ceny parapetów obejmują montarz. Montowane na klej. Przy montarzu zewnętrznych trzeba pamiętać by miały lekki spad na zewnątrz. Parapety są wpuszczone w podcięcia okien.

Co do ceny - mogą być duże rozbieżności w zależności od materiału - my staraliśmy się wybrać z tych tańszych, ale i tak było z czego wybierać.

Po roku użytkowania przyznaję, że był to dobry wybór.

• 2 months później...