Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Babie Lato w Królestwie Pruskim

Recommended Posts

• Odpowiedzi 540
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rafał,

Przede wszystkim gratulacje w związku z powiększeniem się rodzinki - ponoć pojawienie się trzeciego to nie tak duży szok jak drugiego :lol: - nic na ten temat nie wiem - mam dopiero dwójkę.

Oglądałem zdjęcia z Twojego dziennika budowy - ten Pan prowadzący konia, przypomina mi byłego lesniczego z leśniczówki Czapliniec znad Barlina - ale to pewnie złudzenie...

...a w wolnej chwilce przypominam sie z prośbą kilka postów wyżej

Opisywałem licowanie murłaty ze cianą kolankową, ale z zewnątrz.

Sprawę wykonałem bardzo prymitywnie, ale dość skutecznie. Patrząc z góry na murłatę zmierzyłem szerokość uskoku. Dopasowałem właściwy styropian. Styropian po prostu przybiłem długimi gwoździami do murłaty. Uzyłem duuużych podkładek - na oko średnicy trochę wiekszej niż 5 zł. Z zewnątrz wkleiłem siatkę ale tak, że zachodzi lekko na mur. Całość prac wykonałem jeszcze przed deskowaniem dachu. teraz byłoby to tródniejsze.

Jesli masz jeszzce jakieś pytania - pisz. Postaram się to wyjaśnić. Jeśli chcesz wykonam jakieś fotki, ale za dużo widać nie będzie.

Aga J.G i Ivonesca - tak tak.. dobrze widzicie - na wiosnę jak co 4 lata zostalismy podstępnie zaatakowani przez bociana... ech - trzeba było strzelać albo co? a teraz... jestem coraz bardziej szczęśliwy w końcu bedzie kto miał pracować na naszą emeryturę 8)

zaintrygowały mnie słowa "jak co 4 lata" zastanawiałam sie ileż to razy były te 4 lata 8) 8) 8)

pozdrawiam

...a w wolnej chwilce przypominam sie z prośbą kilka postów wyżej

Opisywałem licowanie murłaty ze cianą kolankową, ale z zewnątrz.

Sprawę wykonałem bardzo prymitywnie, ale dość skutecznie. Patrząc z góry na murłatę zmierzyłem szerokość uskoku. Dopasowałem właściwy styropian. Styropian po prostu przybiłem długimi gwoździami do murłaty. Uzyłem duuużych podkładek - na oko średnicy trochę wiekszej niż 5 zł. Z zewnątrz wkleiłem siatkę ale tak, że zachodzi lekko na mur. Całość prac wykonałem jeszcze przed deskowaniem dachu. teraz byłoby to tródniejsze.

Jesli masz jeszzce jakieś pytania - pisz. Postaram się to wyjaśnić. Jeśli chcesz wykonam jakieś fotki, ale za dużo widać nie będzie.

Temat licowania murłaty od zewnątrz mam załatwiony :D mam wysuniety styropian od ocieplenia az do połaci dachu, a w powstałą wnękę chce włożyć wełne,

Iinteresuje mnie natomiast licowanie od wewnątrz, jakies doświadczenia ?

pozdrawiam

m.

Od wewnątrz... zobacz ostatnie fotki w dzienniku. Ścianki kolankowe mam przesynięte do środka. Solidny stalarz i płyty GK. Nie chcielismy podnosić ścianki kolankowej bo poddasze i tak duże. Był problem w szczytach gdzie mamy inny kąt dachu i wyższą kolankową (tak było w projekcie. W obawie przed pekaniem połączenia kolankowej z częścią na wysokości murłaty całość do skosu wyłozyliśmy płytą i po kłopocie.

• 8 months później...
OOOOOOOOOOOOOOO !!!!!!!!!!!!!!!! Jestem pod ogromnym wrażeniem Państwa zacięcia w budowaniu domku! Jest przepiękny! Zachwyca mnie sposób pisania przez Pana tego Muratorskiego Dziennika budowy! :) Sedrecznie gratuluję całej rodzinie wymarzonego domu! GratulujĘ też pociech, a szczególnie tej najmłodszej :) To cudowny prezent na nowy dom :) ŻYCZĘ, ABYŚCIE BYLI BARDZO SZCZĘŚLIWI I myślę, że tak właśnie jest "patrząc" na Was !!!!!!!!!!

• 2 months później...