Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Babie Lato w Królestwie Pruskim

Recommended Posts

• Odpowiedzi 540
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

Z przodu 30 cm z tyłu o ile pamiętam 26. Powód był taki, że były tylko 2 "30-stki". Jak będziemy na etapie tynków to nadamy im jakiś stosowny kształt, jak na razie szkoda nam na to pieniedzy których ciągle brakuje.

Trójkątna ścian ganku jest zrobiona z płyty OSB. Może zrobię jakieś fotki i powieszę. Na to przyjdzie styropian (łatwość dorabiania gzymsików i innych takich upiekszaczy, a na to siatka i klej, Całość będzie kiedyś otynkowana.

• 2 months później...

Kocioł będzie FEX. Mam już dosyć poszukiwań.

Co do bramy - nasza ma 4,5x2.25 i wstępnie KRISPOL chce za nią ok 4,5 tys. Jednak jak się żona dowiedziała jest to cena wstępna która podlega negocjacji (urabatowieniu :D ) przy pomiarze. Pomiar zalecany po tynku. Jest to cena bez napędu.

Rafałek- moja brama u Wiśniowksiego- kasetonowa (czekoladka) mogła kosztować 6,5k gdybym nie dała ciała- ale to już z napędem, montażem i dopłata za kolor z palety RAL (ok 600pln). Biorąc pod uwage, że sam napędy kosztuje ok. 1,5k plu montaż- u nas to ok. 500pln to nie jest toi drozej niz Krispol. Nie znam opinii z Forum ale od wielu osób słszałam bardzo niepochlebne zdania nt. bram Krispolu- na przekroju panela tez zniebyt dobrze wygądało- troche czasu minęło ae chodziło o zagięcie blach co wpływa na sztywnośc i na cos tam jeszcze, a co ma znaczenie przy bramach o tak dużej szerokości jak nasze *(a ma mniejsze znaczenie w tych na jeden samochód). Dla mnie wiążącą była opinia mojego kuzyna, który wiele lat przepracował w Hormanie, jeździł na targi, montował itp. Zdecydowanie odradzał mi tę frimę, o Wisniowksim może tez nie miał najlepszego zdania- ale tu głównie o napędzie a poza tym ok. Więc w efekcie kupiłam go jednak tyle, ze z innym napedem niż oryginalny.

• 2 weeks później...
Elektryk umówiony jest za całość. Prąd, RTV, telefon, domofon, dorzuciłem LAN i też nie zrobiło na nim to wrażenia. 4 pubkty z "siłą", wyjścia na ogród. Za robociznę policzył 1200 zł (bez FV :wink: ), za pomiary, odbiory i wszystkie niezbędne pieczątki, papiery i podpisy z ZE około 400 zł. Za robotę płacimy połowę, reszta po załatwieniu formalności czyli uczciwie. Sprawdzony w okolicy i nikogo nie wyrolował, wszystko wszystkim działa. Uwaga zena bez montarzu gniazdek, ale za to obejmuje uzbrojenie 2 tablic (główna na dole w garażu i dodatkowa na górze (dla poddasza).

Nie nie pomyliłem się :D Cena słownie tysiąc dwieście zł (bez umowy bez FV, ale za to z polecenia i sprawdzony - taki lokalny fuchowicz). Jak by nie patrzeć z papierami nie przekracza 2000 zł (facet jest z zawodu elektrykiem tylko nie ma odpowiednich uprawnień). Nawet jak będzie chciał coś extra to mu chętnie dodam. Za wyprowadzenie elektryki na poddaszu wziął 200 zł więcej - stąd te 1200 zł. No i jak już piszałem, jak nie mam papierów i wszystkich pieczątek z ZE to wypłata kończy się na 600 Zł. Sam na to przystał. Przy takich cenach nie miałem sumienia się targować - no chyba, że mu wypłacę jakąś premię :D

A i jeszcze jedna uwaga - otwory pod gniazdka frezuje, a bruzdy pod kable kuje ręcznie... Do sceptyków kruchości porotermu - facet twierdzi, że tak twardego to jeszcze nie spotkał...

Ale rozumiem, że jeszcze do tego dochodzi koszt materiałów tak?

No to chyba jasne... w dzienniku przecież napisałem, że wpłaciłem w hurtowni 1000 zł zaliczki na poczet materiałów :wink: .

Tak naprawdę to koszty materiałów są tylko oszacowane. Hurtownia rabat ostateczny uzależnia od wielkości zakupów, a że w okolicy są aż dwie, a ta i tak jest najtańsza. Dowozić na bieżąco materiał z odległych źródeł to podniesienie kosztów, a plany instalacji żyją własnym życiem... :D Dziś ja mam pomysł na 3-ci punkt świetlny w garażu :roll:

A co do cen materiałów - kupowałem ostatnio gisp dla elektryka i... w

Leroy Merlin 15 kg kosztowało 12 zł, 30 tylko 17 zł ale był już ostatni worek i do tego rozdarty. Kupiłem gips na miejscu za 13,20 zł i mam jakieś takie mieszane uczucia po tej cenie za 30 kg :(

• 3 weeks później...

Rafałek!

Przeczytałam wszystko, fajny ten Wasz domek! I tempo też niezłe!! Ale jak ta zima dalej będzie taka wredna, to jak się zabierzesz za tynkowanie??

Tfu, tfu, tfu i odpukiwam w niemalowane :lol:

A sierściuch podobny do moich łobuziaków dwóch :p

• 3 weeks później...