Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Babie Lato w Królestwie Pruskim

Recommended Posts

• Odpowiedzi 540
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rafałek - dopiero trafiłam na Twój dziennik. Taakie oczy miałam :o :o :o przy lekturze początku. Wy się z tą działką w czasoprzestrzeni przemieściliście... Dobrze, że moja działka była pod innym zaborem, tam mniej skrupulatnie księgi prowadzili...

Myślałam, że to my mieliśmy schody w urzędach, ale teraz widzę, że głupoty plotłam. Szczęka mi opadła i jeszcze tam leży... A ten Powolniak to się chyba sklonował, albo go sklonowali, bo nikt inny nie chciał w urzędzie pracować. Bo w naszym też jest...

Aż się boję czytać dalej :D

BabaB

baba_budowniczy - Powolniak już nie pracuje - wyleciał na pysk... przynajmniej inni mają lepiej. KW to mój ulubiony temat, nikt kto się z podobnymi nie zetknął nie chce wierzyć... samo życie. Jednak same księgi są piękne, szkoda, że tak już zniszczone i kartki latają... (a potem panienka mówi o powadze sądu...). Podobały mi się też stwierdzenia typu: "no tu coś po niemiecku jest napisane...", a jak się to panience tłumaczyło na polski to mówi, że moje tłumaczenie nic nie warte, a sama języka ani ani. Nie chodzi by moje było podstawą do czegokolwiek, ale warto się choćby orientować w tym co się robi. Do tego dochodzi brak przepisów i profilaktyczne odrzucanie wszystkiego co tylko może wymagać minimum wysiłku. Niech się martwi petent... :evil: Jak na razie to odpukać i oby było tak dalej...

Wodociąg owego czasu był zakłądowy... więc co mam Ci więcej napisać... :D Firma dbała o swojego pracownika. Od Listopada (może października) przekazaliśmy wodociąg jakiejś spółce, ale co tam, przyłącze już jest więc mam to gdzieś. Jednak jakość wody się pogorszyła (przedtem była z włąsnej głębinówki, obecnie zalatuje niekiedy chlorem - ostatnio sporadycznie). Za to ciśnienie, że aż miło. Koszty przyłącza to koparka i rura (wąż). Nawet studzienki nie trzeba było robić. Przyszedł Pan z wodociągu, podpisał umowę i chciał zaplombować wodomierz. Ze spokojem przyjął wiadomość, że nie ma co blombować, bo wodomierz ściągnięty, a zawór zakopany w ziemi na zimę...

A po połudiu... wielkie plany ogrodowe, bo to już 9 kwietnia, a ja jeszcze nic nie mam posiane... a dzieciaki już czekają za zielonym groszkiem i innymi przysmakami - tylko jak ja na to wszystko znajdę czas?

Ja nie mogę zielony groszek :roll: :roll: :roll: dzieciaki wiedzą co dobre :wink: :p

Koniecznie musi być posiany - inne rzeczy mogą poczekać :p :wink:

Tak tak, a wszystko przez tą wiosnę co to przychodzi z poslizgiem... A dziś to nawet była moja mama na działeczce i pouczała co mam źle i co jeszcze do zrobienia...

Ale groszek już posiany razem z rzodkiewkami i sałatą. I zauważyłęm, że mięta zaczyna wyłązić z ziemi... będziemy popijać ją w upalne dni :D

I macie nawet wlasną miętę :roll:

A czy to coś dziwnego? Mamy i lubimy... mam nadzieję, że w tym roku nie przymarzną kwiaty na czerwonej pożeczce. W ubiegłym roku przyszedł przymrozek i większość obleciała, wyszło mniej z całości niż normalnie z jednego krzaka :cry: , a lubimy zimą popijać sok z porzeczki. Latem świetny kompocika jabłkowo-porzeczkowy lub jabłko z miętką :lol:

Czytając dziś Twój dziennik , byłam pod nieustającym wrażeniem!! :o Początkowe kłopoty z księgą, batalia o swoje, później piękne zdjęcia Waszego zakątka-rozpoczęcie budowy, powstający domek i związane z tym perypetie.....Ładnie to wszystko wyszło. :lol: Poza tym piękne masz zdjątka....Jestem pod wrażeniem....

Witka.

Do tego zrobiłęm starymi ścieżkami objazd hurtowni i obeznałem ceny cementu i wapna. Cement wyszedł po 360 zł za tonę, wapno po 424. Ceny najniższe w okolicy, Ciekawe ile wy obecnie płacicie? Pochwalcie się proszę w komentarzach... Mogę mieć cement po 340 ale dopiero za 2 tygodnie... Poczekam, przyda się, do tego czasu biorę ten po 360.

Cement 340zł za tonę; wapno 390zł za tonę - ceny z końca marca, hurtownia w Gnieźnie.

Niestety, nie tak dawno (właśnie jakoś na przełomie luty-marzec sprawdzałem i też były niższe. Teraz w okolicy jakoś się zrobiło drożej, wszyscy się uśmiechają, że sezon się zaczyna. Co robić, przecież nie kupię kilku ton z Gniezna - cement ma tylko 60 dni ważności, a do tego dojdą koszty transportu... :cry:

Witam.

Ala - rewelacyjna; zawsze najfajniejsze zabawy były na placach budowy albo w ruinach.

Mam hopla :roll: na punkcie brzóz, strasznie mi sie podobają. Mąż nie chce słyszeć :cry: ...spadające liście, grabienie...to go zniechęca.

Drzwi antywłamaniowe pierwsza klasa. Dają poczucie lekkości, wtapiają sie w otoczenie. Jesteś dekoratorem wnętrz? :wink:

Tygrys na działce to podstawa, można spać spokojnie jak ma się taką ochronę.

Czyli u was caly czas do przodu. I tak trzymać. :p Fajny kociak i pierwsze kwiateczki. :p :p Rany przypomnialo mi się jak w dzieciństwie biegalam po takie same do orzechowego zagajnika i tyle bylo frajdy przy tym bo zawsze pojawialy się jako pierwsze u nas. Dobrze, że Ala ma zainteresowania marynarskie a nie ogrodnicze bo u nas zawsze szybko znikaly- oczywiście zrywane do bukiecików dla mamy :wink:

Zdjęcia super a może by tak jeszcze jakieś się pojawily w niedlugim czasie :-?