Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy obiegowe - Ciągła Praca czy konieczna?

darkstar

Recommended Posts

sterownik powinien zalączać pompę jak wychłodzi się pomieszczenie ze sterownikiem

nie wiem czy pompa kotła nie pociagnelaby całej instalacji, no ale ktoś mial fantazję

nie da się grzejnika łazienkowego wpiąc jak obwód podłogówki do rozdzielacza??

może jeszcze bardziej da się to uprościć

sterownik powinien zalączać pompę jak wychłodzi się pomieszczenie ze sterownikiem

nie wiem czy pompa kotła nie pociagnelaby całej instalacji, no ale ktoś mial fantazję

nie da się grzejnika łazienkowego wpiąc jak obwód podłogówki do rozdzielacza??

może jeszcze bardziej da się to uprościć

Zależało mi na oddzielnym sterowaniu tymi trzema obiegami więc ponoć inaczej się nie dało. Z działania jestem zadowolony. W tamtym roku kocioł spalił 1200 m3 gazu.

Gaz używany do CO. CWU i płyta gazowa w kuchni. Jedynie te pompy mi nie pasują. Każda w tej chwili pracuje na 1 biegu to jest 29W każda.

różnie można kombinować, można dać jedną pompę i sterować elektrozaworami

na lazienke pewnie wystarczyłaby pompa od cwu 3W

wymiana 3 pomp to jakieś 1100zł więc jest wydatek a miesiecznie zaoszczędzisz 25zł, czyli 44 miesiące grzania żeby się zwróciło, czyli ze 6 lat, chyba że ktoś odkupi te stare

Pompy tzw elektroniczne to pompy bezdławnicowe tzn konstrukcje w których sprzęg silnika z wirnikiem jest magnetyczny. W odróżnieniu do pomp zwykłych gdzie silnik ma wał uszczelniony simeringami i po drugiej stronie wału jest wiatrak - jest to zwykły silnik prądu przemiennego. Pompy bezdławnicowe mają wyższą sprawność z 2 względów - właśnie sprzężenie bezdławnicowe oraz mają magnesy stałe w wirniku cyt "silnik komutowany elektronicznie. Jego podstawę stanowi silnik synchroniczny z wirnikiem z magnesu stałego"

tu jest fajny art.

http://www.instalator.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=3475%3Apompy-bezdlawnicowe-energooszczdne-instalacje&Itemid=158&lang=pl

W każdym razie mam zwykłą pompę 25/60 w kotle i zużycie prądu (kocioł+ pompa) mierzone watomiarką gniazdkową przedstawia się 50W 65W 75W (1,2,3 bieg).

Zakładając że pomiar jest prawdziwy - moc pompy szacuję na 25/40/55W. Zauważyłem że przy stanie stabilnym instalacji pompa wyrabia na 1 biegu (230m2 podłogówki)

Zakładając pobór nawet 30W pompy daje to 0,72kw/h/dobę czyli 0,468PLN i przy sezonie grzewczym 150 dni - 70PLN, Elektroniczna pewnie by pobrała z 10W czyli 23zł/sezon. Oszczednosc około 50zł rocznie.

Gdybym miał wybór wybrałbym pompę elektroniczną, ale nie mialem wyboru bo pompa jest w kotle i nie da się jej wymienić. Tak czy inaczej majątku nie stracę na pracy zwykłej pompy a zwrot z inwestycji pompy elektronicznej to kilka lat.

• 9 months później...

Witam

Nowy sezon się zaczął a ja nadal nie rozwiązałem swojego problemu dlatego podnoszę ten post jeszcze raz. Może miedzy czasie urodził się podobny problem do mojego i ktoś już znalazł na jego rozwiązanie. Na razie jedynym rozwiązaniem jakie widzę oprócz wymiany pomp pobierających mniej prądu wstawić programator i ustawić czasowe załączanie tych 3 pomp.