Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktoś współpracował z tymi firmami?

zbyszekb

Recommended Posts

Witam wszystkich. W tym roku planujemy zbudować dom drewniany. Wstepnie został wybrany projekt Milicz DW11 z bala prostakatnego z dociepleniem ścian. Ostatnie tygodnie dużo czytam. Wiem jedno, bardzo wiele zależy od firmy ekipy budujacej. Wyslalem moje zapytanie na oferteo.pl i odezwalo się kilka firm.

Oferty są różne, mniej i bardziej rozwiniete. Cenowo zbliżone.

Zwlaszcza dwie z nich są wydaje sie profesjonalne.

Stąd moje pytanie. Czy znane są Wam takie Firmy? Czy ktoś może sie podzielić swoimi doswiadczeniami. Z góry dziekuje

http://chata.nazwa.pl/index.php/technologie/budynki Pam Jan Kożuch

http://domyzbalapodlasie.blogspot.com/ Pan Romuald Ambroziak

Z mojego doświadczenia - lepiej wybrać tego, który ma własny tartak i suszarnię. O to zapytaj.

Chyba masz słabe doświadczenie w takim razieeeee..... firmy które produkcją własne drewno w Polsce nie posiadają odpowiednich warunków !! Proszę o przesłanie chodź by jeden firmy która posiada certyfikację na oferowane przez nich drewno ? :offtopic:

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Wg mnie, na forum jest sporo osób które pomagają, nie ważnie czy forum czy na żywo, jeśli ktoś przychodzi sobie jajka robić, to szybko sprowadzany jest do parteru i klepie techniczną mate. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?229691-Fundament-w-starym-budynku-drena%C5%BC-pytanie-co-dalej

nie wiadomo co dalej z tym tematem, mimo przestrzegań ... już samo prawdopodobieństwo trafienia na tylu ludzi w rzeczywistości- jest fizycznie nie możliwe.

Mamy tu architektów, konstruktorów, inwestorów, wykonawców, instalatorów etc.

Mi przygotowanie do wyboru wykonawcy zajęło 4 miesiące, i godziny czytania wątków w tym dziale Forum.

A i tak uważam, że dzisiaj podjąłbym nieco inne decyzje. Po prostu jestem bogatszy o pewne doświadczenia.

Przez jakiś czas interweniowałem i piętnowałem dziwne posty od "Zadowolonych Klientów", którzy po rejestracji wrzucali posty w stylu:

" Pan Wiesiu z Firmy Nejczer Eko Hałs" ;-) zbudował mi przepiękny dom, i jestem taki szczęśliwy, że wszystkim polecam kontakt z nim"...

Jednak ufam w Rozsądek osób, które tutaj przychodzą zasięgnąć informacji, że w rezultacie takich ordynarnych kryptoreklam domorosłych budowniczych nie będą im powierzać oszczędności swojego życia.

Z drugiej strony, jak ograniczoną wyobraźnię i niską ocenę inteligencji potencjalnych Inwestorów muszą mieć owi "wieloletni Specjaliści Budowlańcy", żeby sądzić, iż ktoś się nabierze na ich peany na temat własnych dokonań...

Jeśli o mnie chodzi to budowa domu musi być przemyślana, i na pewno nie polegałbym na opinii kilu osób z forum. Kiedy budowałem swój dom radziłem się kogo mogłem i z wieloma firmami rozmawiałem osobiście aby dowiedzieć sie jak pracują i czy warto im zaufać. Tobie polecam to samo.

Ja do tego jeszcze dodałem kilka wizyt w domach zbudowanych przez mojego wybranego wykonawcę aby pogadać z ludźmi, którzy już z nimi wybudowali, pooglądać na własne oczy, dotknąć i powąchać. Nie było to łatwe zadanie bo wybrana firma w moim regionie nie ma żadnych realizacji. Musiałem robić setki kilometrów aby odwiedzić te domy. Oglądałem stany surowe i zamknięte a także domy, w których ludzie mieszkają już pewien czas. W oparciu o internet bym raczej nie ryzykował decyzji.

Witam wszystkich. W tym roku planujemy zbudować dom drewniany. Wstepnie został wybrany projekt Milicz DW11 z bala prostakatnego z dociepleniem ścian. Ostatnie tygodnie dużo czytam. Wiem jedno, bardzo wiele zależy od firmy ekipy budujacej. Wyslalem moje zapytanie na oferteo.pl i odezwalo się kilka firm.

Oferty są różne, mniej i bardziej rozwiniete. Cenowo zbliżone.

Zwlaszcza dwie z nich są wydaje sie profesjonalne.

Stąd moje pytanie. Czy znane są Wam takie Firmy? Czy ktoś może sie podzielić swoimi doswiadczeniami. Z góry dziekuje

http://chata.nazwa.pl/index.php/technologie/budynki Pam Jan Kożuch

http://domyzbalapodlasie.blogspot.com/ Pan Romuald Ambroziak

Strony zrobione w 5 minut na darmowych serwerach. A szukanie firm do budowy domow drewnianych na jakims oferteo to juz zart. Kto powazny tam odpisze.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Chyba masz słabe doświadczenie w takim razieeeee..... firmy które produkcją własne drewno w Polsce nie posiadają odpowiednich warunków !! Proszę o przesłanie chodź by jeden firmy która posiada certyfikację na oferowane przez nich drewno ? :offtopic:

Zgadza się. W Polsce jest wiele firm budujących domy drewniane z drewna z rodzimego tartaku a to niestety nie jest najwyższej jakości materiał. Dobre firmy budują z drewna szwedzkiego C24 (nie mylić z polskim oznaczeniem bo nawet nasze c30 to jeszcze nie to samo).

Taka szwedzka konstrukcja jest suszona w komorach w temp. powyżej 65 stopni C. Taki zabieg oprócz wysuszenia drewna gwarantuje pozbycie się z nich zarodków pleśni i grzybów. Certyfikowane drewno oferuje dosłownie kilka firm w Polsce głównie na pomorzu bo tam najwięcej sprowadza się tego ze Szwecji promem do Gdyni.

Edytowane przez znawca-112