Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dalsze pytania o strop KLEINA

Jerzy Dąbczak

Recommended Posts

Witajcie dobrzy ludzie,

Mam dalsze pytania dotyczące izolacji stropu KLEINA który znajduje się pod nieogrzewanym , nieużytkowym poddaszem (zamieszczam zdjęcie) tak on wygląda po oprzątnięciu starej polepy (piasek/trociny gruz z rozebranych kominów itp.

Dzięki Waszej pomocy wiem już jakiej grubości warstwę izolacji użyć (zrobię to styropianem 30 cm / 0,037 dla tej grubości Umax = ok .0,1196) ewentualne nierówności podłoża (dołki) zniweluję keramzytem.

Lecz teraz pytanie , jako że w poprzednim pytaniu jeden z kolegów zdaje się miał jakaś poprawkę co do umiejscowienia w foli paroszczelnej prosiłbym Was o poinstruowanie mnie jak mam to zrobić tzn.

Strop Kleina a na nim po kolei co ?

Dodam że pod tym stropem będzie normalnie ogrzewane i użytkowane pomieszczenie mieszkalne no a na poddaszu temp. jak na zewnątrz- dach to deskowanie , papa, blacha.

- czy te płyty a w zasadzie bloczki styropianowe (30 cm grubości) czymś kleić (boczne powierzchnie) myślę tu o jakimś uszczelnieniu ciepło w przypadku izolacji poziomej łatwiej szczelinami penetruje z dołu do góry.

- a co na styropian ? zostawić goły???

Będę wdzięczny za każda merytoryczna poradę.

Pozdrawiamstrych mniejszy.jpg

Edytowane przez Jerzy Dąbczak