rogas2000 01.02.2015 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Witam.W tym roku planowałem położenie kostki, a w przyszłym wykonanie ocieplenia i elewacji. Jednak zacząłem się zastanawiać, czy jest to dobra kolejność.Otóż mieszkam w domu z lat 90-tych i nadszedł czas na remonty. Na podjazd, chodnik i wokół domu jest wylany beton, który planuję skuć (wystaję on około 20cm nad poziom gruntu i dochodzi do poziomu fundamentu). Słyszałem, że wykonując ocieplenie styropianem powinienem zejść poniżej poziomu gruntu, tak aby ocieplić również fundament. Jednak jeśli położyłbym najpierw kostkę byłoby to niemożliwe. W związku z tym pomyślałem, aby kostkę odłożyć na przyszły rok i przyjąć taką kolejność:1. Skuć cały beton2. Wykonać ocieplenie, elewację i pomalować dom3. Położyć kostkęCo o tym sądzicie? Czy lepiej robić tak, czy jednak nie martwić się tym i w tym roku położyć kostkę, a w przyszłym zrobić elewację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniutekg 21.02.2015 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Im więcej zaizolujesz tym lepiej dlatego dużo osób izoluje całe fundamenty pionowo. Twoja kolejność jest prawidłowa z pkt widzenia robót. Nie zapomnij tylko ten styropian jakoś zabezpieczyć przeciwwilgociowo w gruncie. Co do moich sugestii to zasyp wykopy dużo wcześniej przed ułożeniem kostki żeby ten grunt się mógł trochę uleżeć i zagęścić. P/S Jeśli tak chcesz kostkę w tym roku to możesz zrobić izolacje tych fundamentów i wyjść ten 1 m nad poziom terenu i ułożyć tą kostkę. P/S 2 Najlepiej robić kotkę po wykonaniu elewacji z uwagi, że może się ona (kostka) zniszczyć/zarysować/upaćkać bo na staranność ekipy raczej nie ma co aż tak liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts