kveldulv 01.02.2015 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 Cześćużytkuję przydomową oczyszczalnię od 13 miesięcy. Tylko 2 osoby. 2 studzienki, zbiornik 2000 L.Od wczoraj zauważyłem, że woda zaczęła słabo spływać z toalety oraz z prysznica.Dzis zajrzałem do kanalizacji. Okazał się, że stoi woda w studzienkach/rurach. W drugiej studzience, bliżej zbiornika, dodatkowo zebrane było sporo nieczystości. Otworzyłem też pokrywę od zbiornika, ale tam mam wrażenie że jest tylko woda. Tzn poziom wody jest wysoki, bo aż do samej góry zbiornika, ale nie w kominie.Sprawdzając zawartość zbiornika deską nie wyczułem żadnych stałych nieczystości. Podejrzewam, że zapchany jest odcinek między studzienką a zbiornikiem.I teraz pytania: 1. jak sprawdzić stan oczyszczalni, żeby stwierdzić, że jest już zapchana? 2. jakim sposobem przepchać rurę? próbowałem sprężyną do przepychania, ale nie udało mi się, ciężko ją utrzymać w takiej niskiej pozycji w studzience.3. czy wylewając dużo wody do ścieków jest szansa, że coś przepchnę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leprechaun 01.02.2015 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2015 (edytowane) Witam. Myślę, że lepiej poprosić moderację o przeniesienie, połączenie z tematem http://forum.muratordom.pl/showthread.php?206423-Eksploatacja-biologicznej-oczyszczalni-wymiana-do%C5%9Bwiadcze%C5%84 Przydało by się podać z jaką oczyszczalnią mamy do czynienia. Z jakim sposobem odprowadzenia ścieku i jak to jest zrobione. Rodzaj podłoża. Jak z wodami gruntowymi.Stawiam na zwykłą drenażówkę i odprowadzenie tunelami względnie drenażem. Spadło trochę śniegu. Ogólnie mokro i zimno. Coś się zapchało, zarosło albo woda wysoko. Wstaw przynajmniej najprostsze fotki. Edytowane 1 Lutego 2015 przez Leprechaun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kveldulv 02.02.2015 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Oczyszczalnia dość standardowa grawitacyjnie wszystko spływa grunt był sprawdzany przed uruchomieniem, jest chłonny ze zbiornika wyprowadzone są 3 drenaże, podsypane kamieniami i agrowłókniną takiej marki mam system jak poniżej http://allegro.pl/oczyszczalnia-szambo-marseplast-2000-l-drenaz-4-os-i4963633399.html wezwałem już ekipę z wodociągów, ale chyba wolałbym coś poradzić sam, mniejszym kosztem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leprechaun 02.02.2015 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 (edytowane) Tu deko podobny problem http://forum.muratordom.pl/showthread.php?206423-Eksploatacja-biologicznej-oczyszczalni-wymiana-do%C5%9Bwiadcze%C5%84&p=6747499&viewfull=1#post6747499 Nie wiem ile masz czasu na grzebanie by cię nie zalało. Sprawdź gdzie masz filtry jeżeli są i w jakim stanie. Jaki masz dostęp do drenażu by go sprawdzić. W podanym przez ciebie linku piszą o wkładzie filtracyjnym. Gdzie on jest i jaki jest jego stan. Poletko a poletko to też różnica. Przydał by się jakiś schemat i opis jak to masz zrobione. Stawiam na zarżnięty drenaż. Ewentualne roztopy dodają swoje. Nic nie piszesz o dawkowaniu bakterii i czy coś zalatywało brzydko. Czy zbierał ci się tłuszcz. Sprawdzałeś wcześniej co się dzieje w zbiorniku, studzienkach czy zamontowałeś i zapomniałeś. Przeszukaj forum. Nie znam się kompletnie na drenażowych ale ludzie opisywali tu różne przeboje. Oczyszczalnia dość standardowa grawitacyjnie wszystko spływa grunt był sprawdzany przed uruchomieniem, jest chłonny ze zbiornika wyprowadzone są 3 drenaże, podsypane kamieniami i agrowłókniną. Ten drenaż jest obsypany wokoło czy tylko pod spodem. Ile tego żwiru pod spodem i jak szeroko. Gdzie dano agrowłókninę. Tak czy siak proszę o zdanie relacji po ewentualnej wizycie wodociągów. Niech wypompują zbiornik i studzienki. Szukaj potem ewentualnych nieszczelności. Komuś lewa woda dostawała się przez właz bo był za nisko. Edytowane 2 Lutego 2015 przez Leprechaun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kveldulv 03.02.2015 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Problem rozwiązany. Sam sobie nie poradziłem. Była dziś ekipa z wodociągów. Przepchali odcinek między studzienką a zbiornikiem. Niestety na tym odcinku mam przy łączeniach 2 kolanka 135st. Prawdopodobnie to one stanowią problem. Nie polecam montowania kolanek w takich sytuacjach Pytanie przy okazji mam o ten kosz nakładany z góry do włazu zbiornika. W koszu są kamienie w jakiejś siatce. Co chyba służy jako filtr... Jak to w ogóle działa? Podobno trzeba to przepłukiwać. Czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leprechaun 03.02.2015 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 W teorii działa. Trzeba czasem tam zajrzeć i faktycznie wyjąć i przepłukać. Kolejne pytanie co było treścią zatkania. To mogłoby być wskazówką do przeciwdziałania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kveldulv 04.02.2015 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2015 Jedyne rzeczy, które mogły się przyczynić do zatkania (które pamiętam) to ręczniki papierowe lub ściereczki jednorazowe do mycia toalet.Jednak były one używane rzadko i w niedużych ilościach. Natomiast zszokowało mnie to, że panowie z wodociągów, którzy przyjechali do mnie na "awarię" po raz pierwszy mieli do czynienia z przydomową oczyszczalnią w naszej gminie!!! Dziwi mnie to, tym bardziej, że z tego co wiem, mała część gminy posiada łącze kanalizacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts