gorpaw 02.02.2015 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 WitamWczoraj hydraulik podłączył wkład kominkowy z płaszczem wodnym po instalację co. z piecem dwufunkcyjnym. mam do Państwa pytanie czy dobrym rozwiązaniem z jego strony było podłączenie jedną pompą dwóch wężownic w zasobniku 250 l. ? W takim przypadku temperatura wody użytkowej oraz temperatura w inst. grzewczej będzie taka sama. Bardzo proszę Was o podpowiedź czy nie powinien dać osobnej pompy na c.w.u. aby można było sterować osobno temp. wody użytkowej jaki i temp. ogrzewania. Bardzo pilnie proszę o podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orcio_kr 02.02.2015 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 ja mam np. jedna pompe do CWU i kaloryferów, a za nią jest zawór który rozdziela wode na te dwie instalacje - można nim dowolnie regulować ile ma iść w jedna rure a ile w drugą, minus jest taki że to zawór ręczny i nie da sie go sterować ze sterownika tylko trzeba zejść do kotłowni (ale w sezonie grzewczym nie mam takiej potrzeby) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorpaw 02.02.2015 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 ja mam np. jedna pompe do CWU i kaloryferów, a za nią jest zawór który rozdziela wode na te dwie instalacje - można nim dowolnie regulować ile ma iść w jedna rure a ile w drugą, minus jest taki że to zawór ręczny i nie da sie go sterować ze sterownika tylko trzeba zejść do kotłowni (ale w sezonie grzewczym nie mam takiej potrzeby) Proszę powiedzieć w jaki sposób można regulować wysokość temperatury tym zaworem rozdzielającym na dwóch obiegach ( c.w.u. oraz na grzejniki ) ? Czy nie lepiej jest zamontować dodatkową pompę oraz wymiennik ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 03.02.2015 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Potrzebny byłby schemat Twojej instalacji, żeby można było coś powiedzieć. To, co opisujesz, wcale nie musi być błędem. Temperaturę wody kierowanej na CO i CWU różnicuje się za pomocą zaworu mieszającego, dzięki któremu możemy mieć wyższą temperaturę na kotle niż w układzie. Zasobnik CWU podpięty jest przed tym zaworem (trójdrożnym lub czterodrożnym), układ CO - za.Na przykład: kocioł (kominek z PW) rozgrzewasz do 80 st., w kaloryfery idzie 45, w zasobnik CWU 70. Takie cuda umożliwia ten zawór.Podaj więcej szczegółów instalacji. To bardziej problem hydrauliczny niż kominkowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.02.2015 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 (edytowane) Nie chcę za bardzo namieszać ale macie jakieś-trochę inne podłączenia.Mam wymiennik płytowy.Pompa przed,pompa za nim do ZCWU. Zawór trójdrożny gdy chcę grzać tylko wodę w ZCWU albo trochę wodę trochę grzejniki albo samo CO.Pompa w PG i pompa nazywam do szybkiego mycia rąk ,której nie włączam bo studzi wodę w ZCWU no i pompa solarowa w okresie wiadomo jakim. Edytowane 3 Lutego 2015 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 03.02.2015 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Czyli Zasobnik Ciepłej Wody Użytkowej grzejesz przez wymiennik płytowy ? Zawór trójdrożny odcinający ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.02.2015 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Czyli Zasobnik Ciepłej Wody Użytkowej grzejesz przez wymiennik płytowy ? Zawór trójdrożny odcinający ? Tak zasobnik grzeję przez wymianę na wymienniku płytowym.Pompa poza obiegiem kominka włączy się wtedy gdy przekroczy nastawę na sterowniku 52 stC..Pracy i zależności jednym nad drugim czyli pracy wymiennika płytowego tłumaczyć nie muszę.Uważam to rozwiązanie za bardzo skuteczne.Wymiennik 26 kW a wkład 24 kW. Zawór trójdrożny to taki zawór który ma regulację ręczną przepustowości medium przezeń płynącą.Domownicy wiedzą jakiej nastawy użyć by mechanicznie doprowadzić stan domu w ogrzewanie CO czy grzanie ZCWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorpaw 05.02.2015 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2015 Mam do Was jeszcze wielka prośbę o Wasze mądre rady.U mnie "pseudohydraulik" chciał zrobić instalację kominka z PW aby jedna pompa ładowała wodę do zasobnika z dwoma wężownicami na grzejniki oraz C.W.U i wtedy bez możliwości regulacji temp wody na grzejniki oraz użytkowej ( chciał iść po najniższej lini oporu ). Ja chcę aby była możliwość ww. regulacji temp. Moje pytanie jest taki czy zastosować wymiennik ciepła oraz pompę na zasobnik c.w.u , pompę obiegową oraz pompę pierwotnej strony wymiennika ciepła. Prosze mi podpowiedzieć ile przewodów trzeba poprowadzić do sterownika przy kominku z kotłowni gdzie znajduje się zasobnik z pompami ? Na moje myślenie to chyba trzy przewody do zasilania pomp oraz przewód od czujnika w zasobniku od c.w.u . ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moniskaja 10.10.2016 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2016 Witam serdecznie,Mamy już zainstalowany kominek z płaszczem wodnym + bufor 750 l + sterownik Tatarek. Wszystko wydawałoby się działać dobrze - ciepła woda jest bardzo szybko, grzejniki grzeją, podłogówka też ale jest jeden problem - woda na powrocie do kominka jest poniżej 55 st C ;( Najprawdopodobniej wina zaworu Hertz, który powinien puszczać wode na kominek o temp conajmniej 55 st C. Hydraulik twierdzi że zawór otwiera sie dopiero przy tej temp.Tylko dlaczego termometr zamocowany na rurze powrotnej nie wskazuje powyżej 38-40 st C ;/ Czy może być ten zawór odwrotnie zainstalowany? A może ktoś mógłby mi wskazać zawór który będzie spełniał swoje zadanie?Z góry dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts