Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry,

Jestem zainteresowany projektem Nasturcja ARD - http://pracownia-projekty.dom.pl/ard_nasturcja_1_paliwo_stale_ce.htm -

Szacowane koszty budowy domu do stanu developerskiego to 140 000.

Czy uważacie że wybudowanie domu w stanie developerskim jest możliwe w takiej kwocie?

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Nigdy... za 140 tyś można wybudować SSO, nie deweloperski, stan deweloperski szacuje się na ca 2000 zł/m2 . Co przy powierzchni liczonej po podłogach na ok 150 m2. powinno dać ok 300 000 zł za, kwota w zależności od wybranych materiałów i nakładu pracy własnej może się zmienić, ale będzie to ten rząd kosztów...

Dzień dobry,

Jestem zainteresowany projektem Nasturcja ARD - http://pracownia-projekty.dom.pl/ard_nasturcja_1_paliwo_stale_ce.htm -

Szacowane koszty budowy domu do stanu developerskiego to 140 000.

Czy uważacie że wybudowanie domu w stanie developerskim jest możliwe w takiej kwocie?

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

" marketing dzwignią handlu " !

szacunkowy - " taki, który nie jest określony dokładnie i daje tylko ogólne wyobrażenie na jakiś temat " ( Wielki słownik języka polskiego )

http://www.wsjp.pl/index.php?id_hasla=28191

... mam wrażenie, że tutaj nawet tego " ogólnego wyobrażenia " nie ma.

Nigdy... za 140 tyś można wybudować SSO, nie deweloperski, stan deweloperski szacuje się na ca 2000 zł/m2 . Co przy powierzchni liczonej po podłogach na ok 150 m2. powinno dać ok 300 000 zł za, kwota w zależności od wybranych materiałów i nakładu pracy własnej może się zmienić, ale będzie to ten rząd kosztów...

ty tak powaznie czy dla zgrywy? mnie budowa nie wyjdzie nawet 2000/m ale do zamieszkania, no nie liczac mebli. dom 140m plus garaz 36, calosc wyjdzie 340. a wcale nie robilem najtaniej, okna drewniane, po calosci parkiet, sam kominek kosztowal 17 a dach 80, z rzeczy ktore zrobilem sam, elewacja, tj welna z siatka i klejem, elektryka i sufit, tj welna i stelaz z gk bo dom parterowy z drewnianym stropem bez poddasza uzytkowego.

poza tym zauwaz ze w linkowanym projekcie powierzchnia to 125m, dom stodola z dwuspadowym dachem. u mnie jest dach z 3 polaczonych kopert, 3 lukarny, 3 kominy i nadbitka ze struganyni krokwiami.

takze uwazam ze maly, prosty dom mozna spokojnie postawic za 250tys a z duza iloscia wlasnej pracy nawet mniej

moim zdaniem to kwota wyssana z palca - albo zupełnie nie obejmująca robocizny. Ja już wydałam ok. 200 tyś, a do stanu deweloperskiego brakuje mi jakieś 20 tys na bank.

Zwróć też uwagę, że biura architektoniczne podają koszt budowy bez kosztu przyłączy, bez kosztów adaptacji projektu (z wszystkimi badaniami, wyrysami, mapami, projektami branżowymi - ok. 10 tys.), bez ogrodzenia ani jakiegokolwiek zagospodarowania działki (czyli masz dom, ale wokół bagno pobudowlane). I bez wielu innych kosztów "okołobudowlanych" również (choćby toaleta i jej serwis, albo garaż-blaszak na materiały).

Zanim się zdecydujesz na konkretny projekt - poproś ze dwie firmy ogólnobudowlane o wycenę prac z materiałem do stanu deweloperskiego. Potem odejmij sobie zysk firmy i zobaczysz, jakie koszty zostaną :)

Jeśli chodzi o ogrodzenie to działka jest już ogrodzona, blaszak też stoi. Tego nie wliczam w koszta. Jednak myślę, że metodą gospodarczą może udałoby się wybudować do stanu developerskiego domek za 200-220 tys. No nie wiem, myślę jeszcze nad innymi projektami, które pokazałem w innym poście: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?234712-Pomoc-w-wyborze-projektu-rady-oipinie-Ma%C5%82y-tani-w-budowie-dom

Proszę doświadczone osoby o opinie i porady.

Pozdrawiam

... dolicz do tego jeszcze zagospodarowanie, media, przyłącza, ...

podstawowe dane dot. kosztów budowy obiektów oddanych do użytkowania w ostatnim kwartale podaje GUS :

http://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/przemysl-budownictwo-srodki-trwale/budownictwo/cena-1-m2-powierzchni-uzytkowej-budynku-mieszkalnego-oddanego-do-uzytkowania,8,1.html

... dotyczy to budynków mieszkalnych wielorodzinnych, tym samym odejmując +/- 1/5 - 1/6 tych kwot, wychodzi, ze koszt realizacji budynku mieszkalnego jednorodzinnego ( do zamieszkania ! ) oscyluje w granicy 3000,-zł / m2 P.U. ( domu bez udziwnień i " fajerwerków " na dachu, czy " rozszalałej " bryły budynku. )

Tym samym 100m2 P.U. to koszt 300 000,-zł, powyżej 100m2... odpowiednio.

Pozdrawiam

mnie budowa nie wyjdzie nawet 2000/m ale do zamieszkania, no nie licząc mebli. dom 140m plus garaż 36, całość wyjdzie 340. a wcale nie robiłem najtaniej, okna drewniane, po całości parkiet, sam kominek kosztował 17 a dach 80, z rzeczy które zrobiłem sam, elewacja, tj wełna z siatka i klejem, elektryka i sufit, tj wełna i stelaż z gk bo dom parterowy z drewnianym stropem bez poddasza użytkowego.

No ale piszesz, że większość prac robiłeś sam, bo miałeś na to czas i umiejętności. Poza tym strop drewniany, brak poddasza, znacznie obniża koszty. Radzę ostrożność inwestorom planującym rozpoczęcie budowy... bywa, że kasa się skończy a budowa w polu, stoją takie domy i niszczeją... lepiej koszty przeszacować niż kredytu konsolidacyjnego szukać ...

Strop drewniany nie wymaga zakupu belek, bloczków i zbrojeń, nie wymaga szalowania i zalewania betonem; brak ścianki kolankowej nie wymaga zbrojenia, szalowania i murowania no i betonu do zalewania tejże ścianki nie potrzeba... koszt dachu nie ma korelacji z posiadaniem stropu lub jego brakiem, gdyż zależnie od zastosowanej dachówki i np. pełnego deskowania albo obróbek z blachy może być znacznie droższy niż ten sam dach z membraną i tanią dachówką betonową...

Witam, :)

Jesteśmy na etapie załatwiania pozwolenia na budowę i adaptacji projektu Nasturcja 2.

Szukałam projektu o prostej bryle,odpowiednim rozkładem pomieszczeń, dachu dwuspadowym. Ten projekt spełnił nasze oczekiwania, z drobnymi zmianami.

Myślę że w kwocie 120,000 - 140,000 zmieszczę się na SSZ.

podobnym projektem jest projekt DOM ZA ROGIEM i spora ilość osób budujących, (i my byliśmy zainteresowani tym projektem, ale znalazłam w ostatnim momencie Nasturcję 2), tylko szkoda, że nikogo nie mogę znaleźć na forum którzy już budują, ale myślę że grono powiększy się.

My zaczynamy pewnie w lato - wszystko zależy od uzyskania PNB.

Budowa - Stara Wieś k. Nadarzyna

pozdrawiam:)

Edytowane przez Siarzewscy

• 4 months później...
  • 7 months później...
  • 6 months później...
  • 2 weeks później...
Mamy już fundament :D. zmiany w projekie są. :lol: : Zewnętrznie: zamiast balkonu będzie daszek ( oczywiście zostaje okno balkonowe tylko z balustradą). Wewnętrznie: schody bezpośrednio na górę z wiatrołapu przu wejściu do garażu, łazienka powiększona kosztem spiżarni (spiżarnia wydzielona w kotlowni, w kotłowni małe okno bez drzwi na zewnątrz - piec gazowy) zmieniłam też trochę ścianki dzialowe na dole tzn garderobę wydzieliłam pod schodami z kawałkiem przedpokoju i tam jest wejście do małego pokoju - ciężko to wytłumaczyć (kurcze i nie mogę załadować zdjęć, albo coś robię nie tak):confused::???: na górze prawie nic tylko troszkę ścianki działowe ;) Edytowane przez Nasturcja 2