stefan_ems 02.02.2015 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Witam, nie będę raczej oryginalny ze swoim wątkiem ale zdecydowałem się założyć nowy, bo nie wiem, do którego się podczepić. Jeśli to komuś przeszkadza to sorry. Żona się uparła na kominek w salonie i muszę w końcu ugryźć temat a wiedzę mam znikoma. Obejrzałem setki kominków w necie ale trudno mi którykolwiek przenieść mocami wyobraźni do salonu. Może to wina projektu - nie wiem. Poniżej rzut i dwa zdjęcia sytuacyjne. Proszę, pomóżcie mi coś wybrać i dajcie jakiś punkt zaczepienia. Od czego zacząć? Kominek ma służyć tylko rekreacyjnie od czasu do czasu. W budynku będzie WM. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 02.02.2015 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Masz doprowadzoną rurę z zewnątrz z powietrzem dla kominka?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 02.02.2015 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Masz doprowadzoną rurę z zewnątrz z powietrzem dla kominka?? Tak, oczywiście . Jest przygotowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolt 02.02.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Niewielki (mocą i rozmiarami) wkład powietrzny z pionową szybą w ciepłej, prostej zabudowie prostopadłościennej, albo też prostej, ale dwubryłowej. Tak (jak mówi Jacek Gmoch ) bym to widział. Może coś w tym stylu, lecz wyższe i węższe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.02.2015 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 (edytowane) Niewielki (mocą i rozmiarami) wkład powietrzny z pionową szybą w ciepłej, prostej zabudowie prostopadłościennej, albo też prostej, ale dwubryłowej. Tak (jak mówi Jacek Gmoch ) bym to widział. [ATTACH=CONFIG]302497[/ATTACH] Może coś w tym stylu, lecz wyższe i węższe? Może ...zacząłbym od ceny.Proszę mi wybaczyć.Marzeniem jest mieć kominek.Ktoś kto nie widzi w tym przyjemności nie ma go w ogóle.Nie na widzę powiedzenia rekreacyjny bo jakiż to kominek.Jak ten u góry???Owszem ma styl ale idzie za nim kasa.Bez DGP,PW,nawet nie koza czy kafel.Kolejny TV ale odpalany jak się włączy rekreację..Moje subiektywne i już. p.s przydałyby się przykłady Foreścika z samochodami.Kupiłem sobie wypasioną furę ale rekreacyjni będę jeździł do kościoła,mył szorował i chował w garażu.Do pracy PKS albo inny regionalny przewoźnik. Edytowane 2 Lutego 2015 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kater-acme 02.02.2015 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 (edytowane) A co jest nie tak z rekreacyjnym użyciem jakiegoś przedmiotu? Ja też robię kominek rekreacyjny. Będzie uruchamiany rzadko, tylko w celu stworzenia nastroju, bez patrzenia na koszty i przeliczania ile mnie jedno rozpalenie kosztuje. Przykład ze samochodami zupełnie nietrafiony. Bo samochody kupowane w celach rekreacyjnych to b poplularne wśród facetów zabawki. Do pracy dojeżdża taki gość Opelkiem w turbodieslu, żona ma swojego Punto / Yariskę, a jako trzecie auto gość kupuje sobie np. E36 328 do upalania. Albo jak ma nieco więcej dukatów to E92. Albo jak mieszka w juesej to Camaro/Mustanga. I co, kto mu zabroni? (nie mówię, że bogatemu bo to w sumie żadne osiągnięcie kupić E36 z 6-cylindrowym motorem albo, dla Hamerykana, kupić takiego Mustanga). I kupują bo mają taką fantazję i mogą. Albo np. zamiast auta kupują sobie wypasiony sprzęt AV albo kompa z podzespołami z najwyższej półki i do tego TV 4K. I co z tego, że używają tylko do grania i co drugi weekend? Stać ich to mają i robią z tym co chcą. Kominek w moim domu będzie kosztował mniej niż zestaw PC (kąputer, nie pumpa) jaki sobie złożę jak się wprowadzimy i ogarniemy z większością mebli i wystroju. I zarówno kominek i ten komputer będę używał nie do pracy, ale do rozrywki. I nie będzie miał, broń Swarogu, żadnych kurna płaszczy, sraszczy, DGP i innych bzdetów. Bo w moich oczach to jest właśnie zbytek z którego - sam to wiem - na 200% nie będę korzystał. Do ogrzewania będę miał kocioł gazowy z pełną automatyką ustawiony w tryb "mam w d... czy oszczędzę 10 zł czy 20 zł, ma być taka temp jak chcę". (swoją droga wcale dużo nie chcę, nie lubię mieć > 20 st). I nie będę tracił czasu na palenie, sprzątanie, wynoszenie popiołu i babranie się w syfie, i na pewno nie będę robił z salonu kotłowni. A u OP też widzę jakiś mały, wąski, pionowy wkład nie wymagający przytłaczającej obudowy, bez 3 m2 marmuru. Zresztą, tam na szeroki nie ma miejsca. Edytowane 3 Lutego 2015 przez kater-acme Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolt 02.02.2015 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 (edytowane) Chłopaki, błagam, czytajcie swoje posty, albo chociaż nabierajcie podejrzeń, kiedy "coś" Wam podkreśla tekst na czerwono. "Nie nawidzę" i "kąputer". Bez kominka robi się gorąco.Wracając do tematu - rekreacyjne kominki są OK i tyle, a to, co ów termin oznacza dla użytkownika, zależy od wielu czynników - portfela też.A może najprościej, jak się da, w stylu np. ciepłej obudowy do kratkowej Blanki? Edytowane 2 Lutego 2015 przez Bolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 02.02.2015 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 BOLT, co z tego, że ładny, skoro u mnie się go nie da wkomponować, w każdym razie trudno mi się go tam wyobrazić. Już szybciej bym tam widział jakiś mały z narożną szybą (nie wiem, czy dobrze się wyraziłem). NIKT SPECJALNY, ja nie chcę kotłowni w salonie. Chcę odpalać kominek kiedy chcę a nie kiedy muszę. Zresztą nawet się z Tobą zgadzam i pewnie bym go nie robił, tylko co robić, jak żonka się uparła? Chcesz z nią pogadać? KATER-ACME, otóż to! Mały, wąski, pionowy wkład nie wymagający przytłaczającej obudowy. Ktoś da jakiś przykład. Też nie chcę za dużo na niego wydać. Są ważniejsze i pilniejsze wydatki na budowie. Dzięki za udział w wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.02.2015 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 NIKT SPECJALNY, ja nie chcę kotłowni w salonie. Chcę odpalać kominek kiedy chcę a nie kiedy muszę. Zresztą nawet się z Tobą zgadzam i pewnie bym go nie robił, tylko co robić, jak żonka się uparła? Chcesz z nią pogadać? Dzięki za udział w wątku. Nie mam parcia na grzanie w salonie moim parowozem.Mamy różne spojrzenia na przyjemność palenia i jej korzyść ot i wsio.Pisałem co mój parowóz potrafi.Przyjemne z pożytecznym.Nie polemizowałbym z żoną bo one mają inne spojrzenie na ten komfort.Ale dla samego rozpalę rekreacyjnie to moja małża ma już większe pojęcie ponieważ nauczyła się rozmawiać z nim.Chcesz z nią porozmawiać??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolt 02.02.2015 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 No to może takie coś albo Dopiero zaczynam pracę w Paincie mam nadzieję, że pomogłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 03.02.2015 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 KATER-ACME, otóż to! Mały, wąski, pionowy wkład nie wymagający przytłaczającej obudowy. Ktoś da jakiś przykład. Też nie chcę za dużo na niego wydać. Są ważniejsze i pilniejsze wydatki na budowie. Thorma Alicante - mały, wąski, nadaje sie do WM i tani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 03.02.2015 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 No to może takie coś [ATTACH=CONFIG]302512[/ATTACH] albo [ATTACH=CONFIG]302513[/ATTACH] Dopiero zaczynam pracę w Paincie mam nadzieję, że pomogłem Pewnie, ze pomogłeś! Dzięki! Pierwsza wersja to chyba ta, która najbardziej będzie tu pasować. Przyjrzałem się wymiarom: 1) Przyjąłem długości szyby kominka (na czerwono) 50 cm i 25 cm, w ogóle nie sprawdzając jeszcze, czy jest coś takiego na rynku. 2) Nie ukrywam, ze od komina chciałbym zabrać jak najmniej miejsca (wymiar 67cm), żeby nie być za blisko przejścia salon-kuchnia (wymiar 94cm). 3) Długość (wymiar 90cm) też tylko tyle, ile konieczne, żeby przykryć jeszcze widoczne instalacje. I teraz pytanie: Jaki wkład i o ile trzeba skorygować te wymiary? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 03.02.2015 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Thorma Alicante - mały, wąski, nadaje sie do WM i tani Świetnie się prezentuje. Godny uwagi. Nie wiem tylko, czy dać sobie w zwiazku z tym spokój z ta szybą narożną (?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kater-acme 03.02.2015 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 My kupiliśmy, i będziemy niedługo instalować, Thoma Valencia. Od Alicante różni się tylko frontem. Obudowa u nas będzie W 1,5 m x Sz 0,9 x G ok. 0,8. Mniejszej nie bardzo się da bo trochę luzu (z 15 cm od korpusu do płyt) musi być, no chyba żeby jeszcze z kilka cm niższą zrobić, ewentualnie na szerokość nieco zmniejszyć, ale tam i tak dużo się nie ugra. Nad wkładem przyjdzie kratka luft 0,8 x 0,09, a wlot będzie z boku, w postaci 2 kratek 0,4 x 0,09. I jeszcze miejsce na drewienko o szerokości Mniejszy chyba jest jeszcze BEF 450, żeliwny, ale o nowoczesnym wyglądzie. Ale wymiary to już sam porównaj Z tym, że BEF jednak zauważalnie droższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 03.02.2015 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 (edytowane) Witam.Stefan ... na Twoim miejscu darował bym sobie jakikolwiek kominek i postawił ładny piecyk - słupek z narożną szybą ...Kater ... kratka wylotowa jaką planujesz pokrywa zaledwie ok. 50 % faktycznej powierzchni jaka powinna być na wylocie ... przy wkąłdzie jaki masz (bardzo wysoka temperatura spalin na wylocie) będziesz generował w obudowie temperatury rzędu 200 stopni ... po pierwszym paleniu będzie już to widać na suficie ...Pozdrawiam. Edytowane 3 Lutego 2015 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 03.02.2015 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 (edytowane) My kupiliśmy, i będziemy niedługo instalować, Thoma Valencia. Od Alicante różni się tylko frontem. Obudowa u nas będzie W 1,5 m x Sz 0,9 x G ok. 0,8. Mniejszej nie bardzo się da bo trochę luzu (z 15 cm od korpusu do płyt) musi być, no chyba żeby jeszcze z kilka cm niższą zrobić, ewentualnie na szerokość nieco zmniejszyć, ale tam i tak dużo się nie ugra. Nad wkładem przyjdzie kratka luft 0,8 x 0,09, a wlot będzie z boku, w postaci 2 kratek 0,4 x 0,09. I jeszcze miejsce na drewienko o szerokości Mniejszy chyba jest jeszcze BEF 450, żeliwny, ale o nowoczesnym wyglądzie. Ale wymiary to już sam porównaj Z tym, że BEF jednak zauważalnie droższy Dzięki. Tylko te wymiary. Ten już jest o wiele "grubszy" niż proponowany przez misiupl. Poszukam wymiarów i zobaczę. Witam. Stefan ... na Twoim miejscu darował bym sobie jakikolwiek kominek i postawił ładny piecyk - słupek z narożną szybą ... Kater ... kratka wylotowa jaką planujesz pokrywa zaledwie ok. 50 % faktycznej powierzchni jaka powinna być na wylocie ... przy wkąłdzie jaki masz (bardzo wysoka temperatura spalin na wylocie) będziesz generował w obudowie temperatury rzędu 200 stopni ... po pierwszym paleniu będzie już to widać na suficie ... Pozdrawiam. Hmm... , domyślam się, ze masz doświadczenie i obok Twojej propozycji po prostu nie można przejść obojętnie. Tylko sprawiać sobie piec w salonie? Nie wiem. To nie ten styl. Naprawdę ciężko mi będzie znaleźć odpowiedni wkład do zabudowy? Np. coś takiego: ... tylko dopasować do moich realiów(?). Zdjęcie pewnie Tobie znajome. Pzdr. Edytowane 3 Lutego 2015 przez stefan_ems dopis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 03.02.2015 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Mały, wąski, pionowy wkład nie wymagający przytłaczającej obudowy. Ktoś da jakiś przykład. Też nie chcę za dużo na niego wydać. Są ważniejsze i pilniejsze wydatki na budowie. Wpisz w przeglądarce na mojej stronie "alicante" lub "valencja" niskobudżetowe, płytkie i o dziwo szczelne wkłady z przyłączem powietrza. a jak masz ciut większy budżet to sprawdź wkład co się zowie "Malvik" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 03.02.2015 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 A kup sobie od nas jakieś piecyki np; Mendolo 3S , Lugo akum , Evora akum itd.[ do wyboru 35 kolorów ceramiki lub 2 kamienie piaskowiec himalajski albo steatyt] Ewentualnie kominek w stylu : Grodzisk Turkus , MK 06 średnica 70 cm [ 100kolorów do wyboru , montaż 2 dni ] kliknij na rysunek zobacz bogate wnętrze ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolt 03.02.2015 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 (edytowane) Sprawdź wkład UNICO Hermes 12, bardzo fajny kawałek żelastwa z wyłożeniem ceramicznym, rozmiary bardzo kompaktowe, które dałyby możliwości manewru w Twoim wypadku. Aż szkoda, że firma z nie rozwija tego malutkiego wkładu, przydałby się taki w wersji bez popielnika i szczelny. Edytowane 3 Lutego 2015 przez Bolt literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 03.02.2015 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 A co jest nie tak z rekreacyjnym użyciem jakiegoś przedmiotu? Ja też robię kominek rekreacyjny. Będzie uruchamiany rzadko, tylko w celu stworzenia nastroju, bez patrzenia na koszty i przeliczania ile mnie jedno rozpalenie kosztuje. Przykład ze samochodami zupełnie nietrafiony. ...............Do ogrzewania będę miał kocioł gazowy z pełną automatyką ustawiony w tryb "mam w d... czy oszczędzę 10 zł czy 20 zł, ma być taka temp jak chcę". (swoją droga wcale dużo nie chcę, nie lubię mieć > 20 st). I nie będę tracił czasu na palenie, sprzątanie, wynoszenie popiołu i babranie się w syfie, i na pewno nie będę robił z salonu kotłowni................ Przeglądałem to słowackie cudo.Rzadko będziesz palił i wypali ci się wszystko do końca.Alternatywa dla gazu.Już nie mówię skrajnie o odcięciu bo rusek nam z Gazpromem zamkną.Alternatywa???Jaka moc tego Słowaka???Rozumiem ,że obudowa ciepła,szamotowa itp.Czym zamierzasz palić rekreacyjnie???To nie perpetuum mobile,że nic ci nie zostanie.Wielokrotnie wysypiesz resztki na podłogę.Chałupę masz dobrze izolowaną???Forest dobrze radzi. Wybudowałeś pasywniaka jak rozumiem choć nigdzie nie widzę???Jaką masz kubaturę domu w m3.Masz może podłogówkę jeśli tak to gdzie.To pozwoli rozwiać moje wszelkie wątpliwości co do tego wkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts