Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekreacyjny kominek w salonie

stefan_ems

Recommended Posts

Panowie.Kominek rekreacyjny a wy już przeginacie:p.W rekreacyjnym zasada Baturki także obowiązuje?;).Bohuniu powiedz mi ja cię wysłucham ale bez generalizowania ,że u ciebie można a u innych nie oczywiście w myśl zasady"palę mądrze".Np.Mam mokre-wilgotne-niesezonowane drewno.Właśnie była dostawa.Wycinka była tydzień temu.Przywieziono mi 8mp.Mam w drewutni jeszcze 0,3mp.Nagle zrobiło się zimno.Idę rozpalić.Co mam zrobić według ciebie przy założeniu ,że ty masz taki sam układ drewniany;) jak ja tyle ,że różnimy się....no właśnie technologią budowy naszych palenisk.Jak postąpisz a rozpalić mus.:wiggle:

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przecież napisałem dokładnie tak jak w opisie. Najpierw suche drewno, potem co chcesz. Właśnie dlatego że produkt znam. Dostarczony przez Unico do mojego laboratorium, testowany był w rożnych warunkach. Napisałem tylko trochę bardziej precyzyjnie niż w Twojej zdawkowej, niepełnej i lakonicznej informacji.

Urządzenie funkcjonuje wykazując zakładane przez Wojtka parametry, po wytworzeniu warstwy żaru, przez którą następnie kieruje się gazy spalinowe z porcji dokładanego wtórnie opału. Warstwa żaru to nie podpałka w ilości powszechnie rozumianej, tylko właśnie ok 10 kg spalonego drewna.

Jeszcze raz cytat z opisu, bo są problemy z zrozumieniem:

możliwość stosowania drewna o wyższej wilgotności (niezalecana, po rozpaleniu suchym opałem)

LITOŚCI ..... z tym testowaniem

Edytowane przez bohusz

Panowie.Kominek rekreacyjny a wy już przeginacie:p.W rekreacyjnym zasada Baturki także obowiązuje?;).Bohuniu powiedz mi ja cię wysłucham ale bez generalizowania ,że u ciebie można a u innych nie oczywiście w myśl zasady"palę mądrze".Np.Mam mokre-wilgotne-niesezonowane drewno.Właśnie była dostawa.Wycinka była tydzień temu.Przywieziono mi 8mp.Mam w drewutni jeszcze 0,3mp.Nagle zrobiło się zimno.Idę rozpalić.Co mam zrobić według ciebie przy założeniu ,że ty masz taki sam układ drewniany;) jak ja tyle ,że różnimy się....no właśnie technologią budowy naszych palenisk.Jak postąpisz a rozpalić mus.:wiggle:

W takiej sytuacji dzwonię i zamawiam brykiet drzewny. Dostawy w naszym rejonie jak trafisz do 2 godzin...

W takiej sytuacji dzwonię i zamawiam brykiet drzewny. Dostawy w naszym rejonie jak trafisz do 2 godzin...

Jest odpowiedź jest alternatywa.Kiedy się czepiać to się czepiać i analizować problem.Ale nie czepiajcie się zdrowej informacji.Tak robiłem jak zacząłem czytać co proponujecie.Wyszło z czkawką ale na dobre.;):).Nie zrobiłbym identycznie ....ponieważ mam brykiet w razie kataklizmu w chałupie.;)

Edytowane przez niktspecjalny

Fajnie NIKT, że nie nazwałeś mnie durniem i czytasz z zrozumieniem zdroworozsądkowym.

Miłej i spokojnej niedzieli

Odpowiadasz konkretnie i sensownie.Tak widziałbym u siebie i to sprawdziłem to dlaczego mam ci pokazywać,że są inni inaczej ,którzy jak zawsze są ponad tymi co chcąc nie chcąc by im nie nawsadzawszy używają bardziej dyplomatycznej rozgrzewki technicznej.;).Jest dobrze.To też ludzie.Widzisz nawet foreścik inaczej prawi.:);).Wiesz jaka to frajda cały czas w natarciu.Ale kiedyś i lufa w krzakach u nich będzie.:D.

Edytowane przez niktspecjalny
krzaki

Odpowiadasz konkretnie i sensownie.Tak widziałbym u siebie i to sprawdziłem to dlaczego mam ci pokazywać,że są inni inaczej ,którzy jak zawsze są ponad tymi co chcąc nie chcąc by im nie nawsadzawszy używają bardziej dyplomatycznej rozgrzewki technicznej.;).Jest dobrze.To też ludzie.Widzisz nawet foreścik inaczej prawi.:);).Wiesz jaka to frajda cały czas w natarciu.Ale kiedyś i lufa w krzakach u nich będzie.:D.

Zapomniałem wcześniej spytać. Nie spotkałeś gdzieś ENIA na forum. Bo ja jakoś nie mam szczęścia a ciekawy to facio i taki jakiś tajemniczy jeżeli chodzi o pochodzenie ;)

Zapomniałem wcześniej spytać. Nie spotkałeś gdzieś ENIA na forum. Bo ja jakoś nie mam szczęścia a ciekawy to facio i taki jakiś tajemniczy jeżeli chodzi o pochodzenie ;)

:D:D:D:D:D:D.Jak zauważyłeś jest niedziela a ja po śniadaniu wybieram się to moich Zamkowych Tarasów.Jeśli mnie czasami rozpraszasz i wnerwiasz to powiem w rozbawianiu jesteś nader zajefajny.

Nie jezdem upoważniony by przywoływać tą samą osobę.Od tego są jej plenipotenci.;):lol2::lol2::lol2:.Jeśli tu chciałeś mnie ubawić to zrobiłeś to.

Mnie tylko jedno dziwi, że Kolega Inwestor na rurkach ogrzewania podłogowego chce kominek stawiać, ale co ja tam laik, nabity w butelkę przez branżę kominkarzy mogę wiedzieć. I tylko szkoda pieniędzy w błoto wyrzucać, zamiast kupić coś co rzeczywiście daje ciepło, niezależnie od planów eksploatacyjnych. Oczywiście nie namawiam na piec kaflowy, bo to pewnie zarówno wyobraźnię Żony jak i tutejszych kominkarzy przekracza, ale chociaż na kozę.

Mnie tylko jedno dziwi, że Kolega Inwestor na rurkach ogrzewania podłogowego chce kominek stawiać, ale co ja tam laik, nabity w butelkę przez branżę kominkarzy mogę wiedzieć. I tylko szkoda pieniędzy w błoto wyrzucać, zamiast kupić coś co rzeczywiście daje ciepło, niezależnie od planów eksploatacyjnych. Oczywiście nie namawiam na piec kaflowy, bo to pewnie zarówno wyobraźnię Żony jak i tutejszych kominkarzy przekracza, ale chociaż na kozę.

Rurki ogrzewania podłogowego dobrze jest zalać kilkucentymetrową szlichtą z betonu, zanim się zacznie na nich cokolwiek ustawiać...Stół, szafę, Stary kufer czy kominek...Pieca kaflowego nie radzę, bo trochę ciężki. Ale nie z powodu rurek, tylko z powodu zwykle kładzionego pod nimi styropianu...