szkutnik 02.02.2015 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Witam Mam pytanie odnośnie instalacji COA wiec remontuje swój stary domek i mam kilka problemów z instalacja CO. Dom ma dwa pietra i na pierwszym piętrze w 3 pomieszczeniach są kaloryfery, a w łazience będzie podłogówka, planuję też podłogówkę zrobić w jeszcze jednym pomieszczeniu na górze z tym że tutaj się waham ponieważ będzie tam podłoga drewniana i nie wiem czy da się w prosty sposób obniżyć temp tylko w tym obwodzie. Pyt.1 jak obniżyć temp podłogi w tym pomieszczeniu w stosunku do innych gdzie będą płytki. Na parterze planuję zrobić wszędzie podłogówkę i 1 grzejnik w związku z tym mam pytanie: Pyt nr 2 Czy układ taki że w kotłowni są dwa rozdzielacze , jeden do grzejników(gorą dół) i jeden do całej podłogówki (tez góra i dół)jest OK?Pyt nr 3 Jaki tani dobry rozdzielacz zastosować do podłogówki, kocioł będzie kondensacyjny. Sprawę widzę tak że na grzejnikach temp reguluje zaworami termostatycznymi a podłogówka będzie regulowana czujnikiem pokojowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 21.02.2015 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 W pomieszczeniu w którym planujesz obniżyć temp. podłogi możesz zastosować termostat z czujnikiem temp. podłogi: http://pl.kan-therm.com/system_kan_therm/automatyka_sterujaca_kan_therm/bezprzewodowy_termostat_lcd_kan_therm_smart.html Upewnij się że parkiet/panele które chcesz zastosować mogą być zastosowane w instalacji ogrzewania podłogowego. Jeśli zastanawiasz się nad zakupem TANIEGO rozdzielacza do OP to poczytaj lepiej posty innych użytkowników którzy próbowali zaoszczędzić 50-100 PLN na jednym rozdzielaczu lub kombinowali ze złożeniem takiego urządzenia we własnym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 21.02.2015 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Witam Mam pytanie odnośnie instalacji CO A wiec remontuje swój stary domek i mam kilka problemów z instalacja CO. Dom ma dwa pietra i na pierwszym piętrze w 3 pomieszczeniach są kaloryfery, a w łazience będzie podłogówka, planuję też podłogówkę zrobić w jeszcze jednym pomieszczeniu na górze z tym że tutaj się waham ponieważ będzie tam podłoga drewniana i nie wiem czy da się w prosty sposób obniżyć temp tylko w tym obwodzie. . Czemu pod posadzką drewnianą chcesz obniżyć temperaturę, kiedy powinno być odwrotnie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 28.02.2015 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Bywa tak że producent parkietu ogranicza temp. powierzchni podłogi aby zapewnić długą i trwałą eksploatację produktu (możliwy warunek gwarancji) - wówczas termostat z ograniczeniem temp. powierzchni podłogi jako priorytet sterowania jest wręcz niezbędny, poza tym przy drewnianych wykładzinach podłogowych nie zaleca się stosowania temp. wyższych niż 29st. C (średnice, rozstawy, przepływy i temp. zasilania powinny być tak dobrane i wyregulowane aby nie przekraczać tej temp.). Jeśli przy takich temp. powierzchni podłogi nie zapewniamy wymaganej temp. w pomieszczeniu wówczas należy wspomagać się źródłami dodatkowymi np. grzejniki pracujące na parametrach ogrzewania podłogowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.02.2015 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Bywa tak że producent parkietu ogranicza temp. powierzchni podłogi aby zapewnić długą i trwałą eksploatację produktu (możliwy warunek gwarancji) - wówczas termostat z ograniczeniem temp. powierzchni podłogi jako priorytet sterowania jest wręcz niezbędny, poza tym przy drewnianych wykładzinach podłogowych nie zaleca się stosowania temp. wyższych niż 29st. C (średnice, rozstawy, przepływy i temp. zasilania powinny być tak dobrane i wyregulowane aby nie przekraczać tej temp.). 29 oC ???, w obecnie budowanych i odpowiedniu ocieplanych domach taka temperatura to abstrakcja. Najwyzsze temp posadzki które wychodziły mi z obliczen to ok 26 oC, najczesciej jest to 24-25 oC. Czy my dyskutujemy o standarcie ocieplen sprzed 15 lat? Owszem zdarzały sie temp ok 28 oC ale tylko dla łazienek dla 24-25 oC temp wewm. przy -20 oC na zewnątrz, co przy wykonczeniu gresem nie stanowi problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts