krzysztofanglik 02.02.2015 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Robiłem ostatnio remont łazienki i kupiłem komplet baterii Kludi Bozz. W wannie mam wylewkę z perlatorem. Gwint M24. Chcę się pozbyć perlatora bo jest on mało sensowny w baterii wannowej (woda leci wolniej i głośniej). Chciałbym uzyskać gładki i jednolity strumień wody (gładki tak, żeby woda się nie rozbryzgiwała na boki). Kiedyś w domu miałem takie baterie ale to były jakieś stare egzemplarze z lat 80, woda leciała sobie idealnie równym i gładkim strumieniem, i strumień wyglądał jakby to była rurka ze szkła. Taraz w ofercie nie mogę znaleźć nigdzie tego typu końcówek, wszystkie są z perlatorami. Czy ktoś z forumowiczów może podpowiedzieć gdzie taką końcówkę do wylewki wannowej mogę dostać? Link do mojej wylewki Kludi Bozz: http://www.kludi.com/uploads/tx_mmsddproductimport/xml/Content/IM0008696.PDF PozdrawiamKrzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 03.02.2015 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Końcówkę w sensie, że wykręcisz perlator a wkręcisz taką "gładką"? To obawiam się, że marne szanse, w życiu takiego antyperlatora nie widziałem. Możesz teoretycznie spróbować stworzyć coś z samego perlatora, wywalając z niego sitka, a zamiast nic wkładając jakąś rozetkę, która wyrówna spływ wody, ale efekty mogą być różne. Natomiast samych wylewek bez perlatorów już fabrycznie jest trochę, więc jeśli bardzo ci zależy, to może idź tą drogą? Pierwsza z brzegu z netu: http://static2.skapiec.pl/2598819-1-1-5-tres-cuadro-wylewka-wannowa-z-kaskadnc-w-kolorze-chrom-107181-107181.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofanglik 03.02.2015 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Jarek, dzięki za odpowiedź. Chodzi o wkręcaną końcówkę (wylewka jest dobrana od kompletu z całą resztą więc nie będę jej zmieniał).Z sitkiem kombinowałem - wewnątrz jest idąc od góry cieniutkie sitko zabezpieczające przed zanieczyszczeniami, ogranicznik przepływu w postaci przegrody z kilkoma dziurkami, sitko które może się lekko poruszać góra dół i dwa sitka mocowane na stałe lekko obrócone względem siebie. Próbowałem różnych kombinacji i zawsze strumień był poszarpany i nierówny, sitka/rozetki muszą być odpowiednio zaprojektowane żeby uzyskać gładki przepływ. Może ktoś inny spotkał się z czymś takim? Na rynku przecież musi coś takiego istnieć. Kiedyś w domu robiłem "testy" i dobry efekt dawało założenie kawałka materiału na koniec wylewki (np skarpetki;p). Odnośnie wylewki na zdjęciu przepływ nie jest napowietrzony ale nie jest też "gładki", widać że woda lekko się rozbryzguje. PozdrawiamKrzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofanglik 17.02.2015 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Prowizoryczne rozwiązanie udało mi się uzyskać: wyjąłem ogranicznik przepływu i na sitku założyłem kawałek fizeliny (ręcznika fizelinowego). Czy nikt z forumowiczów nie zna lepszego rozwiązania (dostępnego komercyjnie)? Przecież na rynku musi istnieć coś takiego, szczególnie że perlatory w wannie są pomysłem bezsensownym (przynajmniej według mnie) PozdrawiamKrzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts