Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

regulacja ogrzewania podłogowego, czyli jak widać ogrzewanie w kamerze termowizyjnej

maxtor74

Recommended Posts

Witam!

W jakimś innym, starszym wątku widziałem dyskusję (miejscami z atakami personalnymi), gdzie kłócono się o to jak projektować instalację, i że poprawnie zaprojektowana instalacja nie wymaga rotametrów. Tutaj zamieszczam zdjęcie z kamery termowizyjnej przed regulacją i po regulacji (zdjęcia zrobione z przeciwległych krańców salonu, ale sens zachowany).

FLIR0232.jpg

FLIR0269.jpg

Nie wyobrażam sobie, aby ogrzewanie mogło poprawnie pracować tylko dlatego, że ktoś ją zaprojektował w taki czy inny sposób. Ba, nawet oglądając rotametry, nie wiele da się zrobić. Za duża niedokładność. Polecam za to kamerę termowizyjną!

Patrząc na zdjęcia z kamery termowizyjnej wydaje mi się, że woda oddaje większą część energii na pierwszych 7-10m. Pompa w moim piecu pracuje na 100%, ale zdaje mi się, że prędkość przepływu wody w mojej instalacji jest lekko za mała (niecałe 1l/min). Gdzieś znalazłem, że woda powinna przemieszczać się z minimalną prędkością 15cm/s, czyli jeśli dobrze przeliczyłem 1.1l/min. Z tego co widzę na forum, wszyscy starają się, aby ten przepływ był minimalny, aby pompa mniej prądu zużywała. Tymczasem mi wydaje się, że przepływ powinien być co najmniej 2-3l/min. W ten sposób podłoga będzie grzana bardziej równomiernie. Na pewno stracę 30W prądu, ale wydaje mi się, że grzejąc podłogę bardziej równomiernie obniżę lekko temperaturę na piecu.

Co myślicie?

Tyle pomysłów "teoretycznych". Ale jest problem techniczny. Ogrzewanie u mnie to duża instalacja. 2000m rury. Dwie kondygnacje, każda 11 pętli + drabinka do łazienki. W pomieszczeniach termostaty, w rozdzielniach moduły sterujące elektrozaworami każdego obiegu oprócz drabinek. Teoretycznie moduły sterujące mogą sterować pompą w piecu i pompą wspomagającą, ale moi instalatorzy nie pomyśleli o tym i nie połączyli ich w jeden system.

Teraz mam dylematy. Założyć dwie pompy, po jednej na rozdzielacz? Jak zareaguje piec (vitodens222f), gdy moduły sterujące zamkną wszystkie elektrozawory i wyłączą swoje pompy wspomagające, ale pozostaną otwarte drabinki w łazienkach? Może na drabinki założyć też jakiś termostat (teraz to już tylko bezprzewodowy), żeby moduł sterujący miał pełną kontrolę nad rozdzielaczem? Stanąć na uszach i połączyć moduły sterujące ze sobą i z piecem? Jeśli tak, to może dać tylko jedną pompę zaraz na wyjściu z pieca i sterować tak jak piecem?

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bardzo słuszne spostrzeżenie. W mojej firmie sprawdzamy działanie podłogówki przed montażem drewnianych posadzek, a wszystko po to aby "nie wpaść na minę".

Zdarzają się pola o niższej temperaturze, gdzie sąsiednie pola muszą nadrabiać niedobory cieplne, a drewno tego nie lubi.

Z regulacją jest pewna analogia do ogrzewania grzejnikowego, z tym że przy grzejnikach od razu czujemy efekty grzania, natomiast przy podłogówce jest jest bezwładność i mniejszy zakres temperatur, co utrudnia ocenę efektywności grzania.

Pozdrawiam.

że jest to pierwsze odpalenie podłogówki, skoro podłoga i ściany w domku mają raptem +18, czyli na jakiekolwiek sugestie trzeba poczekać tydzień, aż domek się wygrzeje i załapie normalną temperaturę

To nie jest pierwsze uruchomienie. Ogrzewanie działa od końca października i przeszło już proces wygrzewania posadzki. Właściwie czekałem już na położenie desek. Wilgotność jastrychu już dawno w zakresie pozwalającym na montaż.

Rzeczywiście w domu było dość chłodno, bo chciałem pokazać swoim instalatorom, w czym jest problem. Najprościej było to zrobić na zimnej podłodze. Po włączeniu pieca łatwo było zauważyć różnicę w działaniu poszczególnych obwodów.

Wypożyczyłem kamerę termowizyjną, bo chciałem ocenić swoją izolację. Przy okazji zobaczyłem jak "nie-działa" podłogówka. Kilka obwodów właściwie nie działało. To skłoniło mnie do częściowego powtórzenia wygrzewania posadzki. Nie muszę jej suszyć, ale koniecznie trzeba ją całą mocno nagrzać.

Wygrzewanie jest w najgorętszej fazie. Może zrobię jeszcze jedno zdjęcie kamerką tego samego miejsca, to zamieszczę je jutro. Wczoraj zrobiłem jeszcze kilka korekt, ale to już po 1/4 obrotu na rotametrze. Tylko, że i tak największy problem według mnie, to zbyt wolny obieg wody. Pewno jak dołożę pompy pomocnicze, to trochę się pozmienia.

Jaki koszt wypożyczenia takiej kamerki na dobę?

Ja mam za darmo od kolegi.

Ale rzeczywiście nie jest to tanie. Taka kamera, co ja miałem, chyba 300zł/dobe. A nawet jeszcze gorzej, bo jeśli będziesz zamawiać z dostawą kurierem, to jeszcze zapłacisz za czas transportu, czyli łącznie minimum 3 dni. Lepiej kupić kamerę sobie na stałe, bo co raz bardziej widzę, że jest to narzędzie, które powinno być w każdym domu tak jak młotek, śrubokręt czy łopata.

Ja doszedłem do takich wniosków że im niższa temp zasilania tym muszą być większe przepływy i wysoki bieg pompy .Ostatnio sobie sprawdzałem różne warianty i zawsze miałem pompę na 2 biegu i przepływy około 1L/m i jakoś to działało ale zmieniłem ustawienia na 3 bieg i 1,5-2l/m i się okazało ale dopiero po 3 dobach w domu zaczyna robić się gorąco .W miedzy czasie mierzyłem w jednym miejscu temp podłogi 24h i po tych 3 dobach temperatura skoczyła o dobre 1,5*C a to już dużo .Wcześniej badałem też tą sprawę ale nigdy nie czekałem tak długo zawsze trwało to około 1 doby i rezygnowałem z ustawień .Teraz postanowiłem obniżyć Krzywą grzewczą o 0,5 stopnia i ustawiłem rotametry na 2,5l/m i pompę na 4 bieg i zobaczymy czy system da radę .

Rzeczywiście w domu było dość chłodno, bo chciałem pokazać swoim instalatorom, w czym jest problem

i pokazałeś bardzo dobitnie wypaczone założenia testu, normalna praca podłogówki to niska dt=4-5K, to co się dzieje u ciebie to nie nadaje się na żaden dowód, równie dobrze możesz zadzwonić do swojego producenta samochodu i zgłosić mu że tuż po uruchomieniu zimny silnik bierze 30l/100km, a on ci odpisze że badanie jest wiarygodne dopiero po rozgrzaniu silnika, tak samo podłogówka, rozgrzej ściany i podłogi do +21 a dopiero potem odpal kamerę IR

Ale po co zmniejszać temperaturę i zwiększać przepływ?

Jak obniżam KG to się zmniejsza temp zasilania o X *C , im szybciej woda płynie tym szybciej transportuje ciepło z punktu A do punktu B .Chodzi o to żeby zmniejszyć dt na ten moment mam ją w okolicy 2,5-3*C .Brakuje mi jednego parametru w kotle a mianowicie korekty zasilania .

i pokazałeś bardzo dobitnie wypaczone założenia testu, normalna praca podłogówki to niska dt=4-5K, to co się dzieje u ciebie to nie nadaje się na żaden dowód, równie dobrze możesz zadzwonić do swojego producenta samochodu i zgłosić mu że tuż po uruchomieniu zimny silnik bierze 30l/100km, a on ci odpisze że badanie jest wiarygodne dopiero po rozgrzaniu silnika, tak samo podłogówka, rozgrzej ściany i podłogi do +21 a dopiero potem odpal kamerę IR

Święta prawda ,podłoga powinna być wygrzana w tedy można zobaczyć rozkład temperatury.

A czy mógłbym zgłosić do swojego producenta samochodu, że tuż po uruchomieniu zimny silnik krztusi się jakby pracował na jednym cylindrze?

Test miał na celu pokazanie, że niektóre obwody rozgrzewają się (analogia do samochodu: pracujące cylindry), a inne nie grzeją, a jeszcze inne lekko zrobiły się cieplejsze. Uważasz, że to normalne? Ciekawa opinia, ale nie kupię jej.

A czy mógłbym zgłosić do swojego producenta samochodu, że tuż po uruchomieniu zimny silnik krztusi się jakby pracował na jednym cylindrze?

Test miał na celu pokazanie, że niektóre obwody rozgrzewają się (analogia do samochodu: pracujące cylindry), a inne nie grzeją, a jeszcze inne lekko zrobiły się cieplejsze. Uważasz, że to normalne? Ciekawa opinia, ale nie kupię jej.

Możesz jej nie kupować. Ale prawda jest taka że jakiekolwiek spostrzeżenia możesz robić po ustabilizowaniu temp w całym domu. mpoplaw wypunktował błędy twojego myślenia i ma całkowitą rację.

Uważam, że obserwacja kamerą termowizyjną wylewki po uruchomieniu ogrzewania daje najlepszy obraz funkcjonowania ogrzewania.

Na załączonych zdjęciach widać wyrażnie, że jest za wysoka temperatura a za niska prędkość wody w rurkach. Rozgrzana jest tylko obwodowa część wylewki gdzie ciepło z zasilania przenika do powrotu a środek wylewki jest stosunkowo chłodny.

Z czasem po nagrzaniu pomieszczenia różnice się zmniejszają, szczególnie kiedy wylewkę pokryjemy posadzką drewnianą. Wówczas trudniej zauważyć różnice i o wiele trudniej wyregulować.

Pozdrawiam.

Proponuję zrobić termogramy rozdzielaczy.

Tam mamy od razu temperaturę wszystkich powrotów z grupy.

Temperatura zasilenia jest dla wszystkich jednakowa.

Łatwo stwierdzić gdzie jest za duża/mała delta T i można wprowadzić poprawki.

Potem dzień przerwy i kolejne sprawdzenie i ew. korekta.

Przedstawione termogramy są trudne do bezpośredniego porówna, bo nie maja tej samej skali temperatur. Ustaw jednakową skalę jeśli możesz.

Jak nie masz softu, to podeślij mi oryginały plików, unormuję je u siebie.

Pozdrawiam

GREGOR

Uważam, że obserwacja kamerą termowizyjną wylewki po uruchomieniu ogrzewania daje najlepszy obraz funkcjonowania ogrzewania.

Masz rację tylko trzeba to zrobić po wygrzaniu domu i ustabilizowaniu temp. a nie na dzień dobry praktycznie zaraz po uruchomieniu. Niech sobie pochodzi tydzień czy dwa z danymi nastawami i wtedy dopiero kamera. Podłogówka to nie grzejniki że odkręcasz i masz.

Każda rozsądna dyskusja doprowadzi do rzeczowych wniosków, ja wyrażam tu tylko swoje zdanie.

Obraz oddziaływania instalacji na wylewkę to kwestia kilku godzin, dalej mamy oddziaływanie wylewki grzewczej na pomieszczenie.

Co tu jest bardziej istotne?

Może jedno i drugie w odpowiedniej zależności. Pozdrawiam.

Każda rozsądna dyskusja doprowadzi do rzeczowych wniosków, ja wyrażam tu tylko swoje zdanie.

Zgadzam się całkowicie:yes:

Wracając do meritum. To w tych zdjęciach można znaleźć analogię z kaloryferami o których pisałem poprzednio gdzie ktoś zrobił mu pierwsze zdjęcie 10 sekund po jego odkręceniu a drugie po 3 minutach.

Masz rację tylko trzeba to zrobić po wygrzaniu domu i ustabilizowaniu temp. a nie na dzień dobry praktycznie zaraz po uruchomieniu. Niech sobie pochodzi tydzień czy dwa z danymi nastawami i wtedy dopiero kamera. Podłogówka to nie grzejniki że odkręcasz i masz.

Przez przypadek wyszło dobre porównanie do samochodu.

Tak, samochód ma zimny silnik tylko przez pierwszych kilka minut (lub kilkanaście, jeśli to diesel i jest sroga zima). Ale jeśli mam oceniać czy dany silnik działa poprawnie, to chyba zrobiłbym to uruchamiając zupełnie zimny silnik. Trzeba zobaczyć czy szybko odpali, czy zadymi, czy będzie pracować równo itd.

Jasne. Po kilku minutach może przestanie dymić, może jego praca się wyrówna, ale to nie będzie świadczyć o tym, że silnik jest igła.

Oglądając ogrzewanie podłogowe za raz po uruchomieniu mogę więcej powiedzieć o tym, jak przepływa woda w poszczególnych obiegach niż patrząc po rotametrach. Jasne, po dłuższym czasie temperatury w jakimś stopniu się wyrównają i będzie wrażenie, że niby jest ok. Ale to będzie tylko wrażenie, bo zawsze gdy na dworze zrobi się zimniej, a piec podniesie temperaturę zgodnie z krzywą grzewczą, to najpierw zareagują obwody, przez które woda przepływa szybciej, a reszta dojdzie później.

maxtor jeśli tak uważasz to OK. Moje zdanie i kilku osób poznałeś. A zrobisz jak będziesz uważał. W/g mnie twoje rozumowanie jest błędne.

PS Analogia do samochodu jest błędna. Bardziej poprawna jest w moim poprzednim poście.

Edytowane przez plusfoto

Proponuję zrobić termogramy rozdzielaczy.

Tam mamy od razu temperaturę wszystkich powrotów z grupy.

Temperatura zasilenia jest dla wszystkich jednakowa.

Łatwo stwierdzić gdzie jest za duża/mała delta T i można wprowadzić poprawki.

Potem dzień przerwy i kolejne sprawdzenie i ew. korekta.

Przy powolnym obiegu wody, powracająca woda odbiera ciepło od wody wchodzącej. A u mnie wygląda na to, że jest za wolny obieg. Przepływy nawet poniżej 1l/min. Montaż pompy wspomagającej przewidziany dopiero w poniedziałek. Ale rzeczywiście, gdy przepływ wody będzie większy, to w przyszłości, nawet gdy już obłożę posadzkę deskami, czy inną okładziną, wystarczy sprawdzić temperatury powrotów.

Przedstawione termogramy są trudne do bezpośredniego porówna, bo nie maja tej samej skali temperatur. Ustaw jednakową skalę jeśli możesz.

Jak nie masz softu, to podeślij mi oryginały plików, unormuję je u siebie.

Niestety mam tylko jpg, czyli to co już dałem na forum. Softu nie mam. To tylko pożyczona kamera. Może jak oddam ją, to kumpel wyciągnie mi to o co prosisz.