Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

regulacja ogrzewania podłogowego, czyli jak widać ogrzewanie w kamerze termowizyjnej

maxtor74

Recommended Posts

Niestety mam tylko jpg, czyli to co już dałem na forum. Softu nie mam. To tylko pożyczona kamera. Może jak oddam ją, to kumpel wyciągnie mi to o co prosisz.

Jak możesz podeślij mi na mejla swoje wersje z kamery.

Te na forum są już przetworzone i nie mają danych radiometrycznych w EXIFie.

Pozdrawiam

GREGOR

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moim zdaniem etap rozgrzewania daje nam obraz równomierności w przekazywaniu ciepła do wylewki.

Od razu widzimy czy woda płynie na tyle szybko, że potrafi oddać równomiernie ciepło całej płaszczyżnie wylewki,

albo woda jest na tyle gorąca i jednocześnie płynie powolnie, że mocno rozgrzewa wylewkę na wstępie zasilania, przez co ciepło zamiast "iść" dalej, wraca z powrotem.

Przy mniejszych obciążeniach cieplnych, temperatura "jakoś tam" się układa, natomiast przy większych, układ temperatur jest podobny do tego przy rozgrzaniu.

To takie moje spostrzeżenia. Pozdrawiam.

Moim zdaniem etap rozgrzewania daje nam obraz równomierności w przekazywaniu ciepła do wylewki.

Od razu widzimy czy woda płynie na tyle szybko, że potrafi oddać równomiernie ciepło całej płaszczyżnie wylewki,

albo woda jest na tyle gorąca i jednocześnie płynie powolnie, że mocno rozgrzewa wylewkę na wstępie zasilania, przez co ciepło zamiast "iść" dalej, wraca z powrotem.

Przy mniejszych obciążeniach cieplnych, temperatura "jakoś tam" się układa, natomiast przy większych, układ temperatur jest podobny do tego przy rozgrzaniu.

To takie moje spostrzeżenia. Pozdrawiam.

Etap rozgrzewania o niczym nie mówi bo logiczne jest to że energia będzie oddawana na samym początku i będzie się posuwała do przodu ,jak grzejesz czajnik z wodą to co od góry ci się szybciej nagrzewa czy od dołu ? temperatura musi się wyrównać i w tedy rozkład jest w miarę proporcjonalny .Zawsze będziesz miała początek zasilania cieplejszy niż koniec ale nie ma co dramatyzować są to minimalne różnice oczywiście jak już podłoga złapię temperaturę a trwa to i 1-3 doby pytanie jeszcze ile stopni idzie w podłogę bo to też ma znaczenie .

Etap rozgrzewania o niczym nie mówi bo logiczne jest to że energia będzie oddawana na samym początku i będzie się posuwała do przodu ,jak grzejesz czajnik z wodą to co od góry ci się szybciej nagrzewa czy od dołu ? temperatura musi się wyrównać i w tedy rozkład jest w miarę proporcjonalny .Zawsze będziesz miała początek zasilania cieplejszy niż koniec ale nie ma co dramatyzować są to minimalne różnice oczywiście jak już podłoga złapię temperaturę a trwa to i 1-3 doby pytanie jeszcze ile stopni idzie w podłogę bo to też ma znaczenie .

Analogia podłogówki do czajnika moim zdaniem nie jest trafna. Woda w czajniku pobiera intensywnie ciepło do czasu zagotowania i tu koniec.

Podłogówka pobiera ciepło żeby je dalej przekazać.

Przy załączeniu podłogówki (bez stopniowania temperatury) sama wylewka nagrzewa się w ciągu kilku godzin, wylewka pod posadzką drewnianą znacznie krócej, natomiast powierzchnia posadzki drewnianej już dłużej niż sama wylewka.

Ponadto temperatura powierzchni podłogi jak i wody w rurkach, nie jest wartością stałą, zmienia się w zależności od potrzeb cieplnych pomieszczenia.

Z pewnym "przerysowaniem" można powiedzieć, że podkład grzewczy przez cały czas funkcjonowania ulega nagrzewaniu i schładzaniu.

Raz ciepło idzie bardziej do góry, a innym razem bardziej na boki, raz jest go mniej, innym razem więcej.

To wszystko w mniejszym stopniu jak przy nagrzewaniu początkowym wylewki, ale jeśli tu - na początku jest wszystko ok. to póżniej tym bardziej.

Takie jest moje zdanie. Pozdrawiam.

To wszystko w mniejszym stopniu jak przy nagrzewaniu początkowym wylewki, ale jeśli tu - na początku jest wszystko ok. to póżniej tym bardziej.

Takie jest moje zdanie. Pozdrawiam.

Na początku nigdy nie będzie OK i te zdjęcia dobitnie o tym świadczą. Załóżmy że ta podłoga ma 15-16 stopni, w rurki poszczasz 30. Woda w tych rurkach ochłodzi się przy takiej różnicy temp. gdzieś z 0,3-0,5 stopnia na każdym metrze do puki nie nagrzeje otoczenia. Po 20-30m będzie praktycznie miała tyle co wylewka i to ewidentnie widać na tych zdjęciach. Dopiero po pewnym czasie jak temp. wylewki się ustabilizuje na całej powierzchni i na poziomie powiedzmy 24 stopni będzie można mówić o prawidłowym jej działaniu i równomiernym rozprowadzeniu ciepła i to zaczyna się dziać już na drugiej fotce.

Po nad to nie wiem czy dobrze widzę ole wygląda na to że dobiegówki na poszczególne pętle są nie zaizolowane.

Edytowane przez plusfoto

Wiadomo że czajnika nie porównasz do podłogowego ale chodzi o przekazanie energii w czasie prosty przykład z chłodnicą samochodową gdy puści termostat na wejściu masz gorącą wodę na wyjściu jest chłodniejsza po pewnym czasie masz temperaturę wszędzie taka sama .To jest tylko przykład i wiadomo że nie jest odwzorowaniem w 100% ogrzewania podłogowego ale zasady są bardzo podobne .W pierwszej fazie ciepło zostaje odebrane na samym początku dopóki różnica temperatur jest na tyle mała że ciepło spokojnie płynie dalej i dalej aż do momentu ustabilizowania się temperatury dla mnie jest to dosyć logiczny proces ale mogę się oczywiście mylić .

Uważam, że obserwacja kamerą termowizyjną wylewki po uruchomieniu ogrzewania daje najlepszy obraz funkcjonowania ogrzewania.

Na załączonych zdjęciach widać wyrażnie, że jest za wysoka temperatura a za niska prędkość wody w rurkach. Rozgrzana jest tylko obwodowa część wylewki gdzie ciepło z zasilania przenika do powrotu a środek wylewki jest stosunkowo chłodny.

Z czasem po nagrzaniu pomieszczenia różnice się zmniejszają, szczególnie kiedy wylewkę pokryjemy posadzką drewnianą. Wówczas trudniej zauważyć różnice i o wiele trudniej wyregulować.

Pozdrawiam.

Jak widzisz pisałem o obserwacji w trakcie rozgrzewania a zdjęcia obrazują sprzed i po regulacji przepływu. Pozdrawiam.

[Gdzieś znalazłem, że woda powinna przemieszczać się z minimalną prędkością 15cm/s, czyli jeśli dobrze przeliczyłem 1.1l/min....

Ogrzewanie u mnie to duża instalacja. 2000m rury. Dwie kondygnacje, każda 11 pętli + drabinka do łazienki.

Nie będę sie wymądrzał bo dopiero zabieram sie za podłogówkę i nie mam w tym temacie wiele wiedzy ale u mnie przy 2100m rury projekt przewiduje 4 rozdzielacze na 34 obiegi . najniższy przepływ to 1,29 l/min ale generalnie jest najczęściej od 1,4 -1,6 l/min.

Na chłopski rozum skoro przy mniej wiecej podobnej długości pexa masz 11 obiegów to są one dłuższe i woda musi szybciej w nich krążyć by oddać ciepło.

Przy powolnym obiegu wody, powracająca woda odbiera ciepło od wody wchodzącej. A u mnie wygląda na to, że jest za wolny obieg. Przepływy nawet poniżej 1l/min

LOL

chwalisz się kotłem kondensacyjnym sterowanym krzywą grzewczą, czyli obligatoryjnie mówimy o modulacji mocy, więc jakim cudem zwiększenie przepływu na podłogówce ma ci dać wyższą moc kotła ??

ty kompletnie pojęcia mylisz, chcesz większej mocy to ustaw sobie najpierw kocioł na maksa bo z pustego to nawet Salomon nie naleje

LOL

chwalisz się kotłem kondensacyjnym sterowanym krzywą grzewczą, czyli obligatoryjnie mówimy o modulacji mocy, więc jakim cudem zwiększenie przepływu na podłogówce ma ci dać wyższą moc kotła ??

Dzieje się to automatycznie.

Automatyka kotła w chwili zarejestrowania spadku temperatury powrotu (większe zapotrzebowanie na ciepło), zwiększa moc kotła.

Nie trzeba nic ręcznie kręcić.

Pozdrawiam

GREGOR

Nie będę sie wymądrzał bo dopiero zabieram sie za podłogówkę i nie mam w tym temacie wiele wiedzy ale u mnie przy 2100m rury projekt przewiduje 4 rozdzielacze na 34 obiegi . najniższy przepływ to 1,29 l/min ale generalnie jest najczęściej od 1,4 -1,6 l/min.

22 obiegi (2 rozdzielacze po 11 obiegów).

Ale nie mówię. Ja ze swojej podłogówki nie jestem zadowolony. Muszę przekonywać swojego wykonawcę, że przepływ poniżej 1l/min to za mało, a o izolowaniu dobiegów to nie słyszał, a ja się dowiedziałem za późno i już nie da się "naprawić"

Teraz może mnie ratować chyba jedynie większy przepływ, aby ciepła woda szybko uciekła z dobiegu i oddała swoje ciepło tam, gdzie powinna.

Instalacja instalacji nie równa. Ja mam Vitodens 222f, a w niej pompę 15-70 i nie mam nawet 1l/min. Ty masz o 50% więcej obwodów, więc można by szacować, że z tym piecem i taką pompą miałbyś przepływy w okolicy 0.7l/min. Jasne, gdybanie, ale przyciśnij swoich wykonawców, aby powiedzieli Tobie jaką pompę chcą Tobie założyć. Charakterystykę mojej pompy 15-70 znajdziesz tutaj (strona 12):

http://www.viessmann.com/web/poland/PDF-90.nsf/d11f2c49cc3ec42dc12571c00001f964/c072c07729b9707bc1257b48003ab14b/$FILE/WP%20Vitodens%203,8-35kW%20(2011,05).pdf

uris i mpoplaw. Podchodząc dość radykalnie do Waszych wypowiedzi można dojść do wniosku, że właściwie po co pompa w ogrzewaniu podłogowym. Ba, po co w ogóle tyle metrów rury rozkładać w posadzce. Niech w jakimś pomieszczeniu znajduje się palenisko gazu, a ciepło powinno w czasie dążącym do nieskończoności samo rozpropagować się po budynku.

Po to kładzie się tyle metrów rury pod podłogą i po to wymusza się tam obieg wody, aby rozprowadzić ciepło pod domu równomiernie (albo tyle ile się w danym miejscu chce mieć). Jeśli w jednym pomieszczeniu mam kilka obwodów, z których jeden przekazuje więcej energii a drugi mniej, to siłą rzeczy mam nie pożądany efekt cieplny.

A na koniec, mpoplaw, krzywa grzewcza wpływa na temperaturę wody opuszczającej piec. Zero przepływu, zero enerii. Nieskończenie duży przepływ.... no cóż, dopływ gazu, to nie rurociąg o średnicy 2m.

Wydaje mi się, a są to moje własne przemyślenia wynikające z obserwacji mojej podłogówki jak i analizy teoretycznej zleconego projektu, że wielkość przepływu to dość złożona sprawa. Np projektant dobrał jakiś optymalny przepływ dla większości powierzchni domu ( w moim przypadku około 1.5) gdzie w większości jest to okładzina drewniana, natomiast zróżnicował w przypadku korytarza gdzie jest małe zapotrzebowanie na "moc"i proporcjonalnie większe rozstawy, a także łazienki gdzie:max zagęszczenie pętli ale mała powierzchnia grzewcza a zadana temp.(24st)większa. Wydaje mi się również że przy ciągłej pracy podłogówki i dojściu do jej optymalnych parametrów (temp.obiegu,płyty,temp pomieszczenia )znaczenie przepływów maleje, zwłaszcza że konstrukcja pętli sąsiadowanie na przemian dolotu z "wypływem" temu służy (oczywiście jeżeli dobór również krzywej grzewczej-temperatury obiegu jest odpowiedni i na to pozwoli) uff skończyłem

uris i mpoplaw. Podchodząc dość radykalnie do Waszych wypowiedzi można dojść do wniosku, że właściwie po co pompa w ogrzewaniu podłogowym. Ba, po co w ogóle tyle metrów rury rozkładać w posadzce. Niech w jakimś pomieszczeniu znajduje się palenisko gazu, a ciepło powinno w czasie dążącym do nieskończoności samo rozpropagować się po budynku.

Po to kładzie się tyle metrów rury pod podłogą i po to wymusza się tam obieg wody, aby rozprowadzić ciepło pod domu równomiernie (albo tyle ile się w danym miejscu chce mieć). Jeśli w jednym pomieszczeniu mam kilka obwodów, z których jeden przekazuje więcej energii a drugi mniej, to siłą rzeczy mam nie pożądany efekt cieplny.

A na koniec, mpoplaw, krzywa grzewcza wpływa na temperaturę wody opuszczającej piec. Zero przepływu, zero enerii. Nieskończenie duży przepływ.... no cóż, dopływ gazu, to nie rurociąg o średnicy 2m.

Zgadza się rozprowadzać ciepło równomiernie tylko do tego potrzeba czasu ,nie da się tego zrobić w kilka chwil .

Bieg pompy owszem przyspiesza ten proces ale i tak trzeba czekać X czasu zanim posadzka nabierze temperatury .

Szczerze powiem nie bardzo wiem gdzie widzisz problem . Jasne jest też ze jak masz dwie pętle jedna 50mb druga 100mb i na obu dasz przepływ 1l/m to w tej 100mb ciepło będzie się inaczej rozchodziło i pewnie wolniej będzie łapało temp .

22 obiegi (2 rozdzielacze po 11 obiegów).

...

Ja mam Vitodens 222f, a w niej pompę 15-70 i nie mam nawet 1l/min.

Mam w projekcie sprzegło hydrauliczne ale doczytalem sie tu: http://instalreporter.pl/ogolna/co-to-jest-sprzeglo-hydrauliczne-jak-dziala-i-gdzie-go-stosowac/ że suma wydajności pomp pracujących w obiegach grzewczych nie może być większa niż 130% wydajności pompy kotłowej.

Skoro pompa z kotła ma wydajność mniej wiecej 1-1,2 m3 ma godzinę to wychodziło by na to, że mając sprzęgło można wpuścić w podłogę ok 1,5m3 wody. Gdybyś chciał mieć w każdym obiegu 1,5 l/min to potrzebujesz ok 2m3 na godzinę Brakuje zatem 0,5 m3.

Tyle teorii. Nie wiem jak sprawa wygląda bez sprzęgła.

Doczytałem sie w swoim projekcie że Przepływ w źródle [kg/h] to 1616,6 natomiast przepływ pompy dodatkowej to [kg/h] 3226,8 czyli 2 krotnie wiecej.

temp zasilania (piec kondensacyjny) to 45`C a powrotu 33,5`C Zastanawiam sie w związku z tym czy pompa w piecu nie jest za słaba by obsłużyć te 2 km rurek mimo że będzie druga pompa o wydajności 3,2m3. Może usunąć sprzęgło ?

Automatyka kotła w chwili zarejestrowania spadku temperatury powrotu (większe zapotrzebowanie na ciepło), zwiększa moc kotła

a teraz spójrz sobie na termografię z początku wątku i wskaż mi gdzie konkretnie u maxtor74 pojawi się spadek temperatury powrotu ??

krzywa grzewcza wpływa na temperaturę wody opuszczającej piec. Zero przepływu, zero enerii. Nieskończenie duży przepływ.... no cóż, dopływ gazu, to nie rurociąg o średnicy 2m.

i tu jest właśnie twój problem, nie odróżniasz przepływu wody (energii) przez kocioł oraz przepływu wody (energii) przez podłogówkę, a to są zupełnie inne zagadnienia

PS kto i po co ci dobrał w domku kocioł 8-35kW ??

Mam w projekcie sprzegło hydrauliczne ale doczytalem sie tu: http://instalreporter.pl/ogolna/co-to-jest-sprzeglo-hydrauliczne-jak-dziala-i-gdzie-go-stosowac/ że suma wydajności pomp pracujących w obiegach grzewczych nie może być większa niż 130% wydajności pompy kotłowej.

To mam przechlapane :( Mam prawo nie znać się na wszystkim, ale wydaje mi się, że firma, która od lat robi hydraulikę i instaluje kotłownie, to chyba powinna znać takie detale.

Dzięki za informację. Na pewno się przyda.

Nie wiem jak sprawa wygląda bez sprzęgła.

Za wysokie progi dla mojej wiedzy, ale wydaje mi się, że prędzej czy później któraś pompa wyzionie ducha.

Prościej jest dać jedną dużą pompę, ale to jest możliwe tylko, jeśli masz zwykły bojler. Bardziej wydumane konstrukcje tak jak np. mój piec, są wyliczone pod konkretne przepływy i zamontowanie innej pompy to utrata gwarancji.

temp zasilania (piec kondensacyjny) to 45`C a powrotu 33,5`C Zastanawiam sie w związku z tym czy pompa w piecu nie jest za słaba by obsłużyć te 2 km rurek mimo że będzie druga pompa o wydajności 3,2m3. Może usunąć sprzęgło ?

Różnica między temperaturą zasilania i temperaturą powrotu nie powinna wynosić więcej niż 10 stopni. http://instalreporter.pl/ogolna/ogrzewanie-podlogowe-regulacja-temperatury-i-regulacja-hydrauliczna/