Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

który kocioł wybrać - POMOCY

darass86

Recommended Posts

Cześć, piszę tu bo już spać po nocach nie mogę ;) same piece mi się śnią. Sporo już się naczytałem ale może ktoś jeszcze z użytkowników albo specjalistów podpowie coś więcej.

Stoję przed decyzją odnoście wyboru kotła, rozważam:

1. Vaillant VCW 296/5-5 + ViH CL 20 S + calorMATIC 470/4

2. Immergas Victrix Zeus Superior 26 kW

3. De Dietrich INNOVENS MCA 25/28 BIC

Dom parterowy, do ogrzania powierzchnia o 130-140 m2 (90m2 podłogówka i cztery pokoje z grzejnikami) niestety brak kotłowni, kocioł będzie w łazience z poziomym odprowadzeniem spalin. Kocił wiszący kondensacyjny z wbudowanym zasobnikiem. W domu jedna łazienka, jedna toaleta i kuchnia, wszystko w odległości max 3m od pieca.

Piec pierwszy poleca mi jeden instalator ale tu moja obawa: dużo mniejszy od konkurencji zasobnik c.w.u. tylko 20l.

Immergas osobiście mi się podoba aczkolwiek o firmie różnie piszą-najdłuższa gwarancja 5lat.

DD chwalony piec ale cena części podobno powalająca.

Serwis we wszystkich przypadkach jest w odległości ok 20 -30 km, mieszkam w mały miasteczku.

poradzicie coś? może macie inne propozycje?

Ja mam Vitodens 300-W 19kW, sam piec bez zasobnika. Mogę polecić Viessmanna bo jestem bardzo zadowolony.

Rozważ taki piecyk jak poniżej. Jest on na bazie Vitodensa 200-W

Vitodens 222-W, 19 kW (3,6 do 19kW) + sterownik Vitotronic 200 (typ HO1B) + czujnik temp zewn - około 11000 na 23% możesz pewnie utargować mniej.

Jak bierzesz z usługą to 8% VATu od ceny netto. Negocjuj też zniżki - ja uzyskałem blisko pod 26-29% rabatu.

już sam nie wiem co robić a nie ma kogo się poradzić. Czy dla mojego domku z jedną łazienką od kotła do najdalszego punktu z ciepłą wodą nie całe 4 metry, warto kupować i instalować w łazience kocioł 1f + zasobnik czy wystarczy kocioł 2f z zintegrowanym zasobnikiem np jeden z powyższych?

kocioł 2f ze zintegrowanym zasobnikiem dziala identycznie jak jednofunkcyjny z osobnym zasobnikiem, wiec tylko dobrać moc i pojemność, jak moc będzie na cwu powyżej 20 kw to wystarczy wbudowany zasobnik, jak weźmiesz kociol 14 kW to pewnie lepiej osobny zasobnik a jak wbudowany to taki wiekszy około 50 litrów

• 2 weeks później...

a pytanie z innej beczki... czy kupując piec np. Vaillant VCW 296/5-5 kocioł ten ma moc modulowaną od 5,7 do 26,5 kW mogę zastosować poziome odprowadzenie spalin?

Zgodnie z rozporządzeniem w budynkach jednorodzinnych, poziome odprowadzenie spalin można zastosować dla kotłów do mocy 21 kW. Co w przypadku tej modulacji mocy? jeżeli serwisant nastawi moc np na 14 kW będzie ok?

Dlaczego uparłeś się na 2f komplikując sobie życie. Na 130m2 to myślę że 14kW to max. Po co Ci więcej? CWU nigdy Ci nie zabraknie jeśli kocioł sparujesz z odpowiednim zasobnikiem WU np. 120l.

Unikniesz w ten sposób niekorzystnej charakterystyki pracy kotła, w okresach gdy nie panują syberyjskie mrozy.

Zrobisz jak uważasz ale ja tam widzę kocioł 1f z większym zasobnikiem. Najmniejszy Junkers lub Immergas pasowałby do tego domku.

dobre pytanie, przepisy mówią o nominalnej mocy cieplnej urządzenia, więc trzeba zajrzeć do dokumentacji albo co jest na tabliczce znamionowej, i mieć nadzieje że bedzie podana jedna moc

znalazłem coś takiego:

"model dwufunkcyjny o mocy nominalnej 24 kW. Dzięki wbudowanej funkcji „booster” modele o mocach nominalnych 24 kW mogą pracować dla potrzeb c.w.u. z mocą nawet 30 kW. "

czyli jakby liczyła sie moc CO

Edytowane przez BrodowskiG