Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana izolacji posadzki a pozwolenie na budowę.

Recommended Posts

Witam

jak w temacie. Na wiosnę ruszam z budową domu. W projekcie niestety przewidziane mam ocieplenie posadzki styropianem o grubości 10 cm i szlichta grubości 5 cm. Chciałbym jednak zwiększyć grubość izlolacji do 15 cm, a szlichty do 6 cm. Czyli łącznie zmiana wyniesie +6 cm, przy czym nie chcę zmieniać wysokości pomieszczeń wewnątrz budynku. Czy da się to zrobić bez konieczności zmiany pozwolenia na budowę? Na chłopski rozum, żeby zwiększyc grubość posadzki o 6 cm to będę musiał podwyższyć ściany o 6cm, a to wiąże sie ze zmianą wysokości budynku od poziomu gruntu. Czy dobrze myślę? I wtedy konieczna zmiana pozwolenia na budowę? Czy można zrobić to inaczej, żeby nie brnąć w niepotrzebną biurokrację?

W projekcie mam 40 cm ławy i 110 cm bloczki fundamentowe. Łącznie 150 cm do poziomu gruntu. Czyli wkopać się na głębokość 156 cm i zalać chudziaka 6 cm pod poziomem gruntu? NIe do końca rozumiem tutaj te zależności kubaturowe powierzchniowe itp. Nie wiem co taki nadzór budowlany sprawdza. Bo docelowo wysokość pomieszczeń się nie zmieni licząc od wykończonej posadzki. W projekcie mam wysokość budynku od poziomu gruntu 6,73 m. Żeby zachować tą wysokość to musiałbym obniżuć chudziak o te 6m względem poziomu gruntu?

- można np. dobrać lepszy materiał izolacyjny i nie zmieniać grubości tej warstwy ( jeśli miałoby to wpływ na np. elementy nośne budynku )

- nadzór budowlany przy odbiorze budynku nie ma wgladu w warstwy przegród budowlanych ( bo jak ? ), czy inne elementy, które ulegaja zakryciu.

- ma wgląd w dziennik budowy, oświadczenie kierownika budowy o zakonczeniu robót budowlanych, realizacji obiektu zgodnie z projektem, ...

- jeśli w trakcie realizacji pojawią sie zmiany - o ich klasyfikacji ( istotne / nieistotne ) decyduje projektant budynku !

stąd mój wcześniejszy wpis.

W projekcie mam 40 cm ławy i 110 cm bloczki fundamentowe. Łącznie 150 cm do poziomu gruntu. Czyli wkopać się na głębokość 156 cm i zalać chudziaka 6 cm pod poziomem gruntu?

Jeżeli kalenica nie dochodzi do granicznych wartości i okap również to bym się tymi 6cm bardzo nie martwił tylko robił jak wychodzi. Jeżeli masz obawy Ty lub kierownik bez problemu możesz zagłębić ławę o te 6cm.

Takie wartości 99% kierowników dopuści i podpisze zgodność.