Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

hydroizolacja i drenaż

lechu k.

Recommended Posts

Sporo zależy od tego czy chcesz zrobić hydroizolację ścian piwnicznych w budynku "starym" czy w nowo budowanym.

Ja robiłem to w budynku starym w następujący sposób: Używałem produkty firmy Ultrament. Najpierw zagruntowałem zewnętrzną ścianę (z cegły) środkiem tej firmy a potem pokryłem dwukrotnie specjalną masą do hydroizolacji. Następnie przyłożyłem tzw. folię kubełkową i zasypałem wykop ziemią. Kolejną czynnością było przykrecęnie specjalnych listew z tworzywa sztucznego uszczelniających miejsce styku górnej krawędzi folii

ze ścianą. Po paru miesiącach ściany zaczęły wysychać a po roku były już całkiem suche.

Sporo zależy od tego czy chcesz zrobić hydroizolację ścian piwnicznych w budynku "starym" czy w nowo budowanym.

Ja robiłem to w budynku starym w następujący sposób: Używałem produkty firmy Ultrament. Najpierw zagruntowałem zewnętrzną ścianę (z cegły) środkiem tej firmy a potem pokryłem dwukrotnie specjalną masą do hydroizolacji. Następnie przyłożyłem tzw. folię kubełkową i zasypałem wykop ziemią. Kolejną czynnością było przykrecęnie specjalnych listew z tworzywa sztucznego uszczelniających miejsce styku górnej krawędzi folii

ze ścianą. Po paru miesiącach ściany zaczęły wysychać a po roku były już całkiem suche.

tylko nie zasypujcie ziemia z wykopu a pospolka lub zwirem a na wierzch

gruby zwir

• 1 year później...
Witam wszystkich, zastanawiam się właśnie nad wyborem hydroizolacji ścian piwnicy, myślałem o izolacji grubowarstwowej Ultramentu - Isodämm, nie jest to produkt najdroższy w tej kategorii, dlatego chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś z Was miał z nim do czynienia i co o nim mysli....

Ja zaś radzę zrobić również drenaż do okoła budynku, szczególnie przy zastosowaniu izolacji z folii kubełkowej, oraz zasypanie wykopu grubym zwirem, badź płukanym drobnym kamiemiem, lub kruszywem. Pragnę podkreślić że, powinno się ułożyć folię pomiędzy kruszywem (płukanym kamienieo) a gruntem stałym (zwykla ziemią) zapobiegnie ona tak zwanemu "zamulaniu" drenażu.