Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie podłogi (max 4cm)

Gilberto

Recommended Posts

Witam

Planuję zacząć remont kuchni i mam problem z przeraźliwie zimną podłogą, mieszkanie jest podpiwniczone lecz niestety piwnica jest zbyt niska żeby docieplić strop (co by wyeliminowało problem zimnej podłogi) :(

W kuchni na wylewkę jest położona płyta paździerzowa o grubości 3cm... Myślałem żeby zerwać te płyty i położyć na podłogę XPSa o grubości 3cm i przesiatkować to klejem do płytek w celu dodania "twardości" tej podłodze, na to podkład i panele, aktualnie korytarz jest centymetr wyżej niż kuchnia tak więc na gotowo bym wyszedł max 5mm wyżej (tyle to się kiwnie na listwie :lol: )

Teraz takie dwa pytania odnośnie tamatu:

Czy z biegiem czasu ta podłoga nie zacznie "pływać" lub czy nie zacznie się zapadać?

Będzie odczuwalny efekt cieplejszej podłogi? (ciepła tylko przy podłogówce :D )

Jakieś porady sugestie ?

Witam

Planuję zacząć remont kuchni i mam problem z przeraźliwie zimną podłogą, mieszkanie jest podpiwniczone lecz niestety piwnica jest zbyt niska żeby docieplić strop (co by wyeliminowało problem zimnej podłogi) :(

W kuchni na wylewkę jest położona płyta paździerzowa o grubości 3cm... Myślałem żeby zerwać te płyty i położyć na podłogę XPSa o grubości 3cm i przesiatkować to klejem do płytek w celu dodania "twardości" tej podłodze, na to podkład i panele, aktualnie korytarz jest centymetr wyżej niż kuchnia tak więc na gotowo bym wyszedł max 5mm wyżej (tyle to się kiwnie na listwie :lol: )

Teraz takie dwa pytania odnośnie tamatu:

Czy z biegiem czasu ta podłoga nie zacznie "pływać" lub czy nie zacznie się zapadać?

Będzie odczuwalny efekt cieplejszej podłogi? (ciepła tylko przy podłogówce :D )

Jakieś porady sugestie ?

3 cm XPS i na to klej ?

sam XPS jest w sobie bardzo twardy.

tak tak cienka warstwa kleju będzie pękać . Nie po to robi się wylewki/posadzki 5-10 cm dla picu .

Spróbuj wygospodarować na suficie w piwnicy te 5 cm dla xps- a lub styro.

Posadzkę wyrównaj z korytarzem ale nie wiem czy te 4 cm posadzki starczy by otrzymać twardość a zarazem elastyczność posadzki.

3 cm XPS i na to klej ?

sam XPS jest w sobie bardzo twardy.

tak tak cienka warstwa kleju będzie pękać . Nie po to robi się wylewki/posadzki 5-10 cm dla picu .

Spróbuj wygospodarować na suficie w piwnicy te 5 cm dla xps- a lub styro.

Posadzkę wyrównaj z korytarzem ale nie wiem czy te 4 cm posadzki starczy by otrzymać twardość a zarazem elastyczność posadzki.

Niestety piwnica jest bardzo niska ~180cm i nie da rady nic tam zrobić :(

W kuchni na wylewkę jest położona płyta paździerzowa o grubości 3cm..

co jest na tej płycie?

Myślałem żeby zerwać te płyty i położyć na podłogę XPSa o grubości 3cm
bardzo dobry pomysł, z tym ze powinien to byc prawdziwy styrodur a nie pianka stryroduropodobna z marketu.

i przesiatkować to klejem do płytek w celu dodania "twardości" tej podłodze,
bez sensu, chyba, ze warstwa będzie miała ze 4cm.

Ja na Twoim miejscu zerwałbym tą płytę, połozył styrodur (nawet twardszy, jakąś 400-500, choc to i tak bedzie zbędne) przyklejając go do podłoża klejem piankowym do styroduru. Płyty pomiedzy sobą, też bym skleił pianką, a na to

podkład i panele
.